Në fokus

October 14, 2020 | 11:00

Mungesa e diagnostikimit në kohë për shkak të Covid-19, ka bërë që të rritet numri i personave që kanë humbur jetën nga kanceri i gjirit ose zorrës së trashë

“Llogaritet që në Itali mund të ketë pasur një tejkalim të mundshëm të rreth 2000 vdekjeve nga kanceret e gjirit dhe kolorektal, për shkak të vonesës diagnostike për shkak të vonesës së testimeve radiologjike, biopsive ose operacioneve gjatë fazës së bllokimit”.

Kjo u deklarua nga onkologu Umberto Tirelli, drejtor i Tirelli Medical Group. “I njëjti fenomen sigurisht që ndodhi edhe në Itali për kancerin e mushkërive dhe prostatës, ku diagnozat dhe ndërhyrjet kirurgjikale janë shtyrë edhe për shkak të mungesës së shtretërve të nevojshëm për të vazhduar me këto operacione”.

Vlerësimet fillojnë nga numrat e regjistruar në SHBA: “Antony Fauci, konsulent i shquar imunolog i Presidentit Trump, i cili foli disa ditë më parë në një kongres mbi ndërveprimet midis Covid-19 dhe kancerit, tha që për shkak të Covid -19 kishte një tejkalim të mundshëm prej 10,000 vdekjesh nga kanceri i gjirit dhe kolorektal për shkak të vonesës ose mungesës së shqyrtimit në këto sëmundje gjatë muajve të izolimit në Shtetet e Bashkuara. Duke marrë parasysh diferencën në popullsi midis Shteteve të Bashkuara dhe Italisë, përkatësisht 330 milion dhe 60 milion, bëhet fjalë për numrat e treguar”.

Për më tepër, “sulmet në zemër dhe goditjet në tru kishin shkaktuar gjithashtu një rritje të vdekshmërisë, për shkak të vështirësisë në marrjen e kujdesit intensiv në spitale”.

 

 

Burimi / https://www.agenpress.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top