Marrëdhënie

November 12, 2020 | 8:30

Ndarja e lumturisë, çelësi për të mbajtur të shëndetshme marrëdhënien tuaj

Një marrëdhënie shpesh mund të bëhet shumë e komplikuar. Sidomos nëse ajo ka vazhduar për një kohë të gjatë dhe jeta e përditshme, me të gjitha pikat e forta dhe të dobëta, ndikon në të. Ekspertët rekomandojnë të provoni një truk për të shpëtuar edhe situatat më të dëshpëruara.

Ndarja e lumturisë, ja si mund të shpëtoni marrëdhënien tuaj

Momentet negative shpesh duken më të mëdha se ngjarjet pozitive në jetën tonë.

Sipas studiuesve, ngjarjet pozitive do të kishin një raport të paktën 3 me 1: kjo do të thotë që ne kalojmë shumë kohë duke u shqetësuar për ngjarjet… vërtet shumë të rralla! Por çfarë lidhje ka kjo statistikë me ruajtjen e marrëdhënies tuaj? E pabesueshme por e vërtetë, përgjigjja është: gjithçka!

Shpesh, në fakt, partneri ynë bëhet ekuivalent i një “shporte emocionale”. Mbi të ne derdhim të gjitha problemet, ankthet, pasiguritë dhe frikën që pushton mendjen tonë. Ndonjëherë, pa e kuptuar as vetë, ne fillojmë të flasim për atë që na ka ndodhur në punë, në shkollë, në universitet apo edhe në rrugë. Me pak fjalë, ne shpërthejmë me të vetmin person që e dimë me siguri se do të jetë pranë nesh pa kushte.

Asgjë e gabuar me këtë, pasi në fund të fundit, një marrëdhënie përbëhet nga mbështetja. Nëse partneri juaj është një person me të cilin nuk mund të flisni për problemet tuaja, ndoshta marrëdhënia nuk është më e mira, por kjo është një histori tjetër.

Sidoqoftë, kur jeta e përditshme është pjesë e dinamikës edhe e çiftit më të dashur, një mekanizëm i çuditshëm fillon të shfaqet. Ne e shohim partnerin jo më si dikush me të cilin kemi një marrëdhënie intime fitimprurëse, por më shumë si një enë, një shportë saktësisht. Ne e shndërrojmë atë në një lloj veshi të madh dhe të durueshëm, ku zbrazim të gjitha shqetësimet tona.

Një partner i dashur dëgjon pa shumë probleme listën e përditshme të fatkeqësive tuaja dhe merr pjesë aktivisht në jetën tuaj. Por, siç duhet të jetë, ne gjithashtu presim më shumë. Kur ky “tjetri” nuk është, atëherë fillojnë problemet.

Probleme delikate dhe të vështira për t’u dalluar sepse ato nuk i referohen asgjëje konkrete. Për fat të keq, kur lejoni që negativiteti të monopolizojë bisedat dhe mendimet tuaja, i gjithë ambienti juaj vuan, duke përfshirë edhe marrëdhënien tuaj.

Atëherë, si të shmangni derdhjen e ndjenjave negative në marrëdhënien tuaj?

Së pari, mund të përpiqesh të hetosh mënyrën tënde të të bërit: je shumë emocional apo është partneri yt?

Duhet të gjesh ekuilibrin e duhur midis monologjeve të pandërprera mbi fatkeqësitë e jetës dhe të shtiresh sikur asgjë nuk ndodh.

Por, sipas ekspertëve, sekreti i vërtetë për të mbajtur një marrëdhënie të shëndetshme dhe të qëndrueshme është të ndash lumturinë!

Çfarë të bëni, nëse jeni për të ushqyer ankesat dhe shqetësimet?

Këtu janë disa këshilla të vogla për të mësuar të flisni pozitivisht me veten dhe partnerin tuaj:

Apeli në darkë: qëndrimi për një moment vetëm, qoftë në tryezën e darkës, apo në çdo kohë tjetër në fund të ditës, duhet të jetë një zakon i mirë për të gjitha çiftet. Ky zakon shërben për të forcuar bashkimin, duke gdhendur një hapësirë unike vetëm për ju. Përpiquni të krijoni këtë hapësirë dhe të futni aspektet pozitive të ditës. Merrni kthesat dhe inkurajoni njëri-tjetrin, do të gjeni shumë ide të reja dhe emocionuese!

Vizatoni një hartë: Një ide tjetër e mrekullueshme mund të jetë të bëheni përsëri fëmijë dhe të filloni të vizatoni! Së bashku, përpiquni të krijoni një grafik të aspekteve pozitive të jetës tuaj, ju jeni në qendër, së bashku me partnerin, familjen, të dashurit tuaj. Nuk duhet të ketë vetëm gjëra të rëndësishme edhe ai qen që ju ledhatuat në rrugë dhe tundi bishtin e tij me gëzim mund të hyjë në hartën tuaj të përditshme!

Gjuha sekrete: Mund të jetë një shtrëngim i veçantë duarsh, një fjalë e koduar. Krijoni gjuhën tuaj sekrete për të komunikuar me njëri-tjetrin që po vlerësoni dhe festoni një moment të veçantë. Cili është ky moment i veçantë? Thjesht ndiheni të lumtur kur jeni bashkë! Shpesh kemi vështirësi të shprehim emocionet tona, veçanërisht ato pozitive. Përdorimi i një gjuhe të fshehtë fizike do t’ju ndihmojë të tregoni momentet pozitive.

Me pak fjalë, me sa duket sekreti për të qenë të lumtur është ndarja e saj.

 

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top