Në fokus

March 8, 2018 | 14:22

Nga Nardjana Dalanaj / Tipet e mësuesve, pikëpamjet e ndryshme lidhur me qëndrimin ndaj nxënësve.

 

Disa nga njerëzit më të rëndësishëm në shkollë janë natyrisht mësuesit, ata janë njerëz të cilët transmetojnë mësimin e tyre për nxënësit duke iu zgjeruar atyre mendjen dhe njohuritë. Mësuesit shërbejnë si një forcë udhëzuese në jetën e nxënësve, ata ndihmojnë për një formim të mirë mendor dhe ndikojnë thellësisht në jetën e nxënësve.

Nardjana Dalanaj, psikologe klinike

Nardjana Dalanaj, psikologe klinike

Tipet e mësuesve

Në udhëtimin tonë arsimor  ndeshemi me lloje të ndryshme të mësuesve disa janë miqësorë, disa janë te rreptë, dhe disa janë ato që adhurojnë. Nxënësit gjithashtu disa  i pëlqejnë por edhe disa nuk arrijnë t’i bëjnë përshtypje pozitive. Nxënësit fillojnë ti duan mësuesit sipas preferencave të tyre individuale, ata madje i klasifikojnë mësuesit e tyre në kategori të ndryshme të tilla si:

Mësuesi Miqësorë: Sugjeron shumë, vepron si një mik për nxënësit e tij/saj. Një mësues mik ka dy kombinime ,drejtimin e një mësuesi dhe të kuptuarit e një miku. Të gjithë në një pikë të kohës aspirojnë për një mësues miqësorë sepse një mësues i  tillë vepron si mik dhe udhëzues.

Mësuesi i Rreptë: Është i vështirë për studentët. Ai/ajo gjithmonë insiston në respektimin e afateve, një mësues i tillë nuk i pëlqen ndonjë gabim ose pakujdesi nga ana e nxënësve, ata duhet të jenë tepër të kujdesshëm nën një mësues të tillë. Ai/ajo është si një pasues i disiplinës, gjithmonë duke mbajtur nxënësit në gishtat e tyre.

Mësuesi Qesharak: Është një zot-dërguar për nxënësit. Një mësues i tillë gjithmonë dëshiron për të parë nxënësit e tij/saj të buzëqeshur  dhe të bëjë mësim të këndshëm, ata nuk janë të ngathët si shumica e njerëzve që mendojnë se ata janë, përkundrazi ata janë të mprehtë dhe sjellin humorin në formë delikate. 

Mësuesi Ideal: Është ai që nxënësi respekton nga zemra. Ai/ajo vepron si një udhëzues për nxënësit duke mos i shtyrë ato shumë. Një përsosmëri e tillë i motivon ata dhe rrit moralin e tyre. Mësuesi ideal përpiqet për të inkurajuar nxënësit dhe përmbahet para kritikave.

Një mësues me metodën e tij të mësimdhënies dhe për më tepër me qëndrimet e sjelljet siguron nxënësit e tij për të fituar një personalitet të shëndetshëm mendërisht dhe të kenë një pamje të qartë për botën, duke lënë gjurmë të paharrueshme në të.

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com