Në fokus

June 13, 2018 | 12:57

Pasojat psikologjike të dhunës në çift

Dhuna është një përvojë tronditëse për çdo qenie njerëzore. Gjithmonë lë gjurmë të vështira ose në disa raste të pamundura për t’u fshirë. Edhe më shumë nëse përjetohet nga dikush që e doni, ose kur ka episode të dhunës në çift.

Është e nevojshme të bëhet dallimi midis lëndimeve psikologjike dhe pasojave psikologjike. E para është rezultat i një veprimi të dhunshëm. Set i ndjenjave dhe emocioneve të përjetuara menjëherë pas viktimave të keqtrajtimit. Pasojat psikologjike, nga ana tjetër, janë gjurmët që mbeten në mendje kur lëndimet psikike nuk trajtohen në mënyrë adekuate.

“Në çdo marrëdhënie çiftesh që mund të keni, nuk meritoni ata që nuk ju duan, madje akoma më pak ata që ju lëndojnë. Dhe nëse dikush ju lëndon vazhdimisht pa synime të këqija, ndoshta ju e meritoni, por kjo nuk ju përshtatet “. – Rezolucioni i ndryshimit

Dhuna në çift dhe në familje janë dy format e keqtrajtimit me ndikimin më të madh në jetën e një personi. Lidhja emocionale është e thellë dhe për këtë arsye situata e abuzimit tenton të zgjasë për një periudhë të gjatë kohore. Gjëja më e keqe është se në shumë raste dhuna është delikate dhe nuk pengohet nga konteksti social ose kulturor. Në këtë rast, ne as nuk e pranojmë se ka një problem që, për rrjedhojë, zgjat me kalimin e kohës.

Dhuna në çift

Dhuna në çift manifestohet në shumë forma. Një nga ato më të dhimbshmet është ajo që përfshin dhunën fizike. Megjithatë, ka edhe një sërë qëndrimesh të dhunshme që janë pothuajse të padukshme për sytë e të tjerëve.

Dhuna në çift shprehet përmes qëndrimeve të tilla:

  • Mashtrimi dhe tallja me vlerat, trupin apo opinionet e personit.
  • Raportimi i vazhdueshëm i gabimeve dhe mesazheve për të treguar se çdo gjë është e keqe ose se gjithmonë ka defekte.
  • Manipulimi për ta bërë personin të ndihet fajtor. I atribuohet asaj se ajo nuk i përgjigjet pritjeve dhe dënohet me heshtje ose acarim.
  • Mohimi i keqtrajtimit. Nëse viktima përpiqet të flasë për këtë temë, sulmuesi refuzon të flasë ose nuk pranon që veprimet e tij shkaktojnë dëm.
  • Izolimi nga miqtë dhe familja. Kjo përfshin xhelozinë, kritikën e miqve ose të afërmve, refuzimin e tubimeve shoqërore etj.

Në të gjitha qëndrimet, pika e përbashkët është dëshira për kontroll mbi partnerin. Agresori gjithmonë përpiqet të imponojë veten dhe të anulojë tjetrin, edhe nëse ai e bën atë në një mënyrë jo të dukshme. Në fakt, nuk ka nevojë të bërtasësh ose të thuash fjalë të rënda për të ushtruar këto forma abuzimi.

Pasojat e dhunës

Dhuna në çift shkakton pasoja psikologjike në fusha të ndryshme të jetës. Gjurmët mbesin në trup, në mendje dhe në jetën shoqërore. Megjithëse çdo rast është i ndryshëm dhe çdo person reagon ndryshe, pasojat janë pak a shumë të njëjta.

Më të rëndësishmet janë:

Pasojat psikologjike. Mbi të gjitha, ato kanë lidhje me vetëbesimin. Ata që kanë pak vetëbesim janë në rrezik më të madh të bien në duart e një personi që përdor dhunën. Ndjehen ndjenjat e fajit dhe impotencës, si dhe gjendjet e ankthit dhe depresionit.

Pasojat fizike. Pasojat më të shpeshta fizike lidhen me çrregullime të gjumit, çrregullime të tretjes, dhimbje koke, hipertension dhe çrregullime të frymëmarrjes.

Pasojat sociale. Zakonisht viktima izolon veten, ndalon të shohë miqtë e tij dhe pastaj të afërmit e tij, sepse ai nuk ndihet i qetë dhe i turpëruar. Natyrisht gjithashtu që të mos e mërzitni partnerin, i cili mërzitet nga këto takime.

Është e rëndësishme të shtoni se për burrat situata zakonisht rezulton të jetë pak më komplekse. Shoqëria vazhdon të jetë shumë seksiste dhe nuk shihet mirë që një burrë mund të keqtrajtohet nga një grua. Për këtë arsye, meshkujt që janë viktima të keqtrajtimit shpesh e fshehin gjendjen e tyre dhe madje hezitojnë ta pranojnë atë për vete. Si rezultat, ata kanë më shumë gjasa të sëmuren dhe të zhvillojnë varësi si përgjigje ndaj dhembjes që përpiqen të fshehin.

Çfarë mund të bëni?

Përjetimi i një situate të dhunës në çift gjeneron konfuzion të madh, veçanërisht në fillim. Gjëja më e zakonshme është që të shfaqen paqartësi të forta në drejtim të ndjenjave, qëndrimeve dhe mendimeve. Ne e duam dhe urrejmë njëri-tjetrin. Dikush ndihet i irrituar dhe në të njëjtën kohë justifikon sjelljen e partnerit.

Nuk është kurrë e lehtë të përballesh me një situatë në të cilën personi që duam është gjithashtu një burim i rëndë dhimbjesh, deri në atë pikë sa ndoshta zgjidhja e vetme është ta lëmë atë.

Për të dalë nga këto situata, të cilat janë gjithmonë shumë të dëmshme, pjesa më e vështirë është me siguri marrja e iniciativës, e cila do të thotë të pranosh se po përjeton një marrëdhënie të dhunshme. Pasi kjo të pranohet, hapi tjetër është të kuptoni se situata nuk do të zhduket vetë dhe prandaj është e nevojshme të kërkoni ndihmë. Idealja do të ishte të kontaktoni një psikoterapist, meqë përfshihen elementë shumë të thellë.

 

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi / lamenteemeravigliosa.it

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com