Dëshmi

April 14, 2022 | 12:02

Posta / Burri im dhe unë duam të ndahemi në kushte të mira, falë divorceve ‘pa faj’, më në fund mundemi

Më në fund, ligji në Angli dhe Uells pasqyron faktin se edhe martesat e mira ndonjëherë marrin fund…

4d2a20f3-499c-404e-b53c-fe5e5c26cdfb

Në fillim të këtij viti, unë dhe bashkëshorti im morëm vendimin për t’i dhënë fund martesës sonë 15-vjeçare. Kjo nuk ishte një gjë e nxitur e momentit, ne kishim vuajtur për këtë për një kohë të gjatë. Me dy djem adoleshentë, njëri prej të cilëve është në spektrin autik,  jetonim së bashku si familje dhe për vite të tëra u ngatërruam, duke funksionuar pothuajse si një biznes dhe jo një martesë.

Kur u divorcova nga burri im i parë, babai i një fëmije që kisha në fillim të të 20-tave, ligji kërkonte që ne të fajësonim njërën palë ose të ishim ndarë për dy vjet. Kur diskutova ndarjen me burrin tim aktual, ne ramë dakord që të mos shkonim në rrugën e divorcit deri sa ne kishim dy vjet të ndarë, pasi nuk donim të fajësonim apo të banalizonim atë që kishte qenë një martesë e gjatë dhe fillimisht e lumtur. Të dy mendonim se vlerat dhe integriteti ynë zëvendësuan çdo dëshirë për një divorc të shpejtë. Ndjemë se nuk kishim zgjidhje tjetër veçse të prisnim, edhe pse po bëhej shumë e qartë se përkeqësimi i marrëdhënies po kishte një efekt të dëmshëm në familjen tonë dhe ne të dy donim të vazhdonim sa më shpejt dhe pa dhimbje. Më pas, pas një vizite te një ndërmjetës në shkurt për të na ndihmuar të zgjidhim marrëveshjet e fëmijëve dhe financiare, zbuluam se diçka e madhe do të ndodhte: ligji në Angli dhe Uells po ndryshonte për të lejuar “divorcin pa faj”, duke hequr kërkesë për të fajësuar, ose për të demonstruar një ndarje dyvjeçare.

Unë mund ta kuptoj pse, ndjenja e lehtësimit për të dy ne që mund të vazhdojmë me divorcin tonë, duke e ditur në zemrat tona se kemi provuar gjithçka për një periudhë të gjatë kohore për ta bërë martesën tonë të funksionojë, është e papërshkrueshme. Fëmijëve tanë mund t’u themi sinqerisht se martesa jonë ka arritur në përfundimin e saj të natyrshëm, pa e ndier ata që fajin e ka njëri prej nesh. Perspektiva e kësaj forme të re, më të mirë të divorcit i ka bërë seancat tona të ndërmjetësimit më të relaksuara dhe na ka dhënë të dyve një ndjenjë kontrolli. Kuadri i ri ligjor do të thotë që ne mund të divorcohemi reciprokisht dhe me respect, me kokën lart dhe të mos e shohim martesën tonë si një fatkeqësi, gjë që me siguri nuk ishte. Ishte një kapitull i rëndësishëm i jetës sonë. Shpresoj se ky ndryshim pasqyron një njohje më të gjerë se martesat mund të kenë një fund të natyrshëm dhe të shihen ende si të suksesshme, edhe nëse jo të përjetshme.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.theguardian.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top