Në fokus

January 13, 2021 | 8:25

Qëllimi i vitit 2021, të luftoni dhe kapërceni stresin

Luftimi, dhe nëse është e mundur, kapërcimi i stresit është një nga qëllimet më të zakonshme që vendosim të arrijmë kur fillojmë një vit të ri. Në mënyrë që të arrihet rezultati, duhet të vendosen strategjitë e duhura, duke filluar nga mënyra se si e imagjinojmë problemin tonë. Dëshira e përgjithshme për të “shpëtuar nga stresi” nuk është një pikë fillestare efektive dhe nuk do të na mbështesë për shumë kohë.

Pra, le të shohim se cilat mjete mund të përdorim për të arritur një jetë vërtet më të relaksuar.

Çfarë është stresi për ne – Të thuash “sa për të stresuar” nuk mjafton për të marrë ndonjë rezultat: nëse duam të luftojmë një armik, së pari duhet ta identifikojmë qartë atë. Stresi është i ndryshëm për secilin prej nesh: Cilat janë aspektet e jetës sonë që na shkaktojnë shqetësime? Në cilat situata ndihemi të sulmuar nga ankthi, zemërimi dhe për çfarë arsye? Të bëhesh i vetëdijshëm për të gjitha këto është hapi i parë thelbësor për të marrë kundërsulm. Stresi zakonisht ka katër shkaqe, dy prej të cilave qëndrojnë në veten tonë, ndërsa dy të tjerët janë të jashtëm. Stresi i llojit të parë mund të ketë një shkak psikologjik (për shembull fakti i brejtjes nga zilia ndaj një të njohuri, frika e të qenit joadekuat, ndjenja e të qenit në një mjedis armiqësor), ose organike (për shembull e bërë nga ndjenja e urisë ose dhimbje fizike). Ndër shkaqet që varen nga bota e jashtme ne dallojmë stresin mjedisor (për shembull zhurmat shqetësuese, hapësirën e zvogëluar të jetesës dhe në përgjithësi të gjitha bezdisjet që vijnë nga mjedisi përreth), dhe stresin relacional, i cili lind nga marrëdhënia me njerëzit e tjerë me të cilët jemi të detyruar të bashkëveprojmë, si kolegu arrogant, mjedisi mbizotërues, intoleranca për marrëdhëniet hierarkike. Është e lehtë të kuptohet se secili prej këtyre llojeve ka një zgjidhje të ndryshme: pasi të bëheni të vetëdijshëm se cili është burimi i stresit, është e nevojshme të punoni për ta zgjidhur atë ose të paktën për ta lehtësuar atë sa më shumë që të jetë e mundur.

Puna, çfarë stresi – Meqenëse në fushën profesionale shumë situata nuk janë nën kontrollin tonë dhe ne nuk mund të bëjmë asgjë për të përmirësuar pozicionin tonë, ne thjesht duhet të ndryshojmë mënyrën e lidhjes me mjedisin përreth. Njohja e saktë e burimeve të stresit mund të na ndihmojë të gjejmë një mënyrë për t’u rikuperuar pas një takimi që na shqetëson ose që na ka lodhur, ose të na bindë të delegojmë disa detyra nëse dita jonë është shumë e mbushur, ose të përpilojmë një listë përparësish për t’iu përgjigjur çështjeve më urgjente para se ankthi të bëhet i tepruar. Pra, le ta përqendrojmë vëmendjen tonë në burimin e stresit dhe të kërkojmë një kundërmasë.

Vlera e pushimeve – Nëse burimi ynë i stresit është i lidhur me mbingarkesën, një zgjidhje efektive qëndron në aftësinë për të shkëputur kontaktet edhe për vetëm disa minuta gjatë ditës. Teprica e përqendrimit ose, akoma më keq, kryerja e shumë detyrave, çon në një mbingarkesë lodhjeje që në fund të ditës na bën të ndjehemi të lodhur dhe të rraskapitur. Një pushim i shkurtër, pasi kemi përfunduar një detyrë do të na pastrojë mendjen përpara se të kalojmë në hapin tjetër. E rëndësishme është që kur të ndaleni, të pushoni mendjen tuaj duke ndërprerë mendimet e shumta dhe duke u përqendruar në diçka pozitive dhe të këndshme. Në këtë mënyrë, qartësia rikuperohet dhe bateritë rimbushen për të filluar përsëri në mënyrën më të mirë të mundshme.

Fuqia e frymëmarrjes – Frymëmarrja e saktë dhe e përshtatshme mund të ndryshojë për mirë jetën tonë, duke na hapur perspektiva të reja të mirëqenies, duke përmirësuar performancën tonë fizike dhe mendore dhe duke na ndihmuar të kontrollojmë stresin. Në kushte stresuese ne jemi në gjendje të përdorim vetëm 50% të kapacitetit tonë të frymëmarrjes: nga kjo rrjedh një oksigjenim më i ulët i muskujve, organeve dhe trurit dhe pason me një ndjenjë më të madhe të lodhjes fizike dhe performancave më të këqija mendore. Përqendrimi në frymëmarrjen tuaj dhe nevoja për të thithur saktë, duke relaksuar muskujt e gjoksit, është një nga teknikat e para që duhet të mësoni, për t’u kthyer në një gjendje qetësie.

Pushimi – Një ritëm i ndryshuar i gjumë-zgjimit është një nga shenjat e para që stresi është i tepërt dhe në të njëjtën kohë fakti i pushimit të dobët është një burim i stresit. Gjumi është një aktivitet themelor jo vetëm për pushimin fizik, por edhe mendor. Për të nxitur relaksimin, duhet të shmangim punën natën vonë, të merremi me ndonjë aktivitet të këndshëm dhe relaksues para se të flemë dhe ta detyrojmë veten të kemi vetëm mendime pozitive para se të flemë.

Rëndësia e të qeshurës – Një qeshje e shëndetshme ul një situatë, çliron tensionin dhe ju bën të ndjeni më pak dhimbje fizike. Nuk është për t’u habitur, një teknikë efektive e menaxhimit të ankthit mëson, për shembull gjatë një provimi, të imagjinojë jurinë në një situatë qesharake, të tilla si pa rroba ose në intimitetin e tualetit. Thuhet se metoda funksionon. Pra, nëse diçka na frikëson, le të qeshim për të.

Të folurit pozitiv – Mendimi pasqyrohet nga fjalët tona dhe në të njëjtën kohë, ndikohet prej tyre. Me pak fjalë, për të menduar pozitivisht, duhet gjithashtu të flasësh pozitivisht. Si ta bëni atë? Shprehje të tilla si: “Unë kurrë nuk do ta bëj” ose “Këtë mëngjes ndjehem si një leckë” duhet të zëvendësohen me “Do të jetë e vështirë, por unë do ta bëj me siguri” dhe “Pas një kafeje të bukur gjithçka do të duket më mirë”: në këtë mënyrë gjithçka do të ketë një tjetër efekt.

 

Burimi / https://www.tgcom24.mediaset.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top