Marrëdhënie

April 9, 2018 | 10:19

Seksualiteti dhe sëmundjet reumatike: vështirësitë për çiftin

Për të rinj dhe të vjetër, reumatizmi është një “ndërhyrës” në jetën e një çifti. Ai ndërhynë në jetën seksuale dhe qetësinë e marrëdhënies. Dhe shumë prej tyre vuajnë nga sëmundjet reumatike: më shumë se 300 milionë në botë, të rinj dhe jo, të prekur nga fibromyalgia, artriti reumatoid, sklerozë sistemike deri në sëmundjet degjeneruese si osteoartriti dhe osteoporoza.

Ndryshimi në pamjen e dikujt, dhimbjet kronike, çrregullimet e humorit, ilaçet e përdorura: janë faktorët që ndërhyjnë në jetën seksuale dhe që mund të shndërrohen në tregues të shqetësimit jo vetëm me partnerin, por edhe me veten. Një hulumtim i kohëve të fundit nga Anmar tregon se nga rreth 720 pacientë që vuajnë nga sëmundjet reumatike 35% e shohin sigurinë në vetvete të minuar, 32% ndihen më pak tërheqës dhe 28% përjetojnë një ndryshim në jetën emocionale që e bën më të vështirë intimitetin e një çifti (23%).

Secila nga sëmundjet reumatike, ka disa veçori që ndërhyjnë në mirëqenien seksuale.

Si ndryshon jeta seksuale nga një sëmundje në tjetrën:

Fibromyalgia. Kjo prek 2 deri 7% të popullsisë kryesisht femërore, dhe karakterizohet nga dhimbje, lodhje dhe një pasojë e simptomave jofunksionale. Dhimbja kronike, e përhapur sidomos tek gratë, shkakton një kolaps të pashmangshëm të dëshirës seksuale. Jo rrallë, në fakt, lindin probleme lokale si dhimbje të fshikëzës, gjë që shkakton një rreth vicioz që zbeh dëshirën seksuale”, shpjegon Dr. Bazzichi.

Artriti reumatoid dhe spondiliti ankilozues. Në këto sëmundje, kufizimi funksional dhe aftësia e kufizuar janë një faktor i veçantë. “Në artritin reumatoid, në veçanti, studime të ndryshme kanë treguar – vazhdon Laura Bazzichi – se një përqindje nga 31 deri në 76% e pacientëve raporton për probleme seksuale, duke filluar nga vështirësia e performancës aktuale, e lidhur me dhimbjen dhe ngurtësinë reduktimin e dëshirës (i zakonshëm në 50, 60% të pacientëve) dhe kënaqësisë seksuale. Në spondilitin ankilozues dhimbja inflamatore në shpinë, përfshirja e nyjeve, ngurtësia që shoqëron sëmundjen e bëjnë të lehtë për të kuptuar vështirësitë që mund të lindin në marrëdhëniet seksuale”.

Çrregullimet e sklerozës sistemike “janë përgjegjës për çrregullime erektile, dhimbje gjatë marrëdhënies dhe dëshirën e zvogëluar në rreth 20% të pacientëve”.

Lupus Erythematosus Sistemik, një sëmundje që shkakton çrregullime në pjesë të ndryshme të trupit, “ndryshimet e sferës seksuale janë të pranishme në më shumë se 35% të pacientëve, pacienti duhet të pranojë një sëmundje kronike, e cila nuk do të shërohet dhe kjo nga njëra anë nxit ankth dhe depresion, të cilat ndërhyjnë shumë në jetën seksuale, nga ana tjetër frika se trupi i njeriut dhe imazhi i tij do të ndryshojë “.

Si ta përmirësojmë jetën e çiftit

Për të përmirësuar jetën e çifteve, “është thelbësore që pacientët të kuptojnë se si seksualiteti, madje edhe në sëmundje, mund të bëhet një zam që mund dhe duhet përdorur”. Të kesh guximin të flasësh për të është arma më e mirë për të zgjidhur problemet seksuale, por është gjithashtu e nevojshme të kontaktojmë një specialist “, i cili për shumë duket se është akoma tabu për dy arsye: si për shkak se seksualiteti është një aspekt i një jetë e fshehur thellë nga modestia, si për bindjet e gabuar se sfera seksuale është me rëndësi dytësore përballë problemit të sëmundjes “.

Në një studim të Anmar, shumica e pacientëve (74%) nuk e ndanë këtë problem me askënd dhe dy nga tre nuk do ta bënin atë, në thelb sepse ata janë të bindur (44%) se nuk ka ilaç.

Lajmi i mirë është se gjithnjë e më shumë po i jepet rëndësi seksualitetit, “pacientët aktual reumatik, jo vetëm që i japin përparësi menaxhimit të dhimbjes, por me mbështetjen e terapive të reja bioteknologjike dhe strategjive të reja janë gjithnjë e më shumë në gjendje për të përmirësuar jetën e tyre. Është e mundur që të ketë një jetë më të mirë seksuale edhe me sëmundjet reumatike. Një diagnozë e saktë, njohja e saj, ndarja e mosfunksionimit seksual dhe krijimi i një ndërhyrje të saktë terapeutike janë bazë për menaxhimin dhe zgjidhjen e këtyre problemeve”.

Burimi / http://www.piusanipiubelli.it

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com