Këshilla & Arsye

November 13, 2017 | 11:15

Shkaqet e stresit

Ne zakonisht e paraqesim stresin si diçka negative, orar të lodhshëm të punës ose një marrëdhënie të vështirë. Sidoqoftë, gjithçka që kërkon kërkesa të larta për t’u realizuar mund të jetë stresuese. Stresi të përfshin edhe në ngjarje pozitive si martesa, blerja e një shtëpie, studimi në kolegj, ose marrja e një promovimi.

stress-777

Ngjarja që shkakton stres, varet më së shumti pjesërisht nga perceptimi. Çfarë është stresuese për ju, nuk mund të shqetësojë dikë tjetër, ai madje mund të gëzojë. Për shembull, bllokimi në trafik në mëngjes mund t’ju shkaktojë ankth dhe stres sepse jeni i shqetësuar që vonoheni. Të tjerë, megjithatë, mund t’i gëzohen udhëtimit, pasi kanë kohë të mjaftueshme për të dëgjuar muzikën e preferuar.

Shkaqet e stresit në mjedis:

 • Ndryshime të rëndësishme të jetës
 • Puna
 • Vështirësitë në marrëdhënie
 • Vështirësi financiare
 • Orët e shumta në punë
 • Fëmijët dhe familja

 

Shkaqet e stresit në gjendjen tuaj të brendshme psikologjike:

 • Pasiguri
 • Pesimizëm
 • Dialogu negativ i brendshëm
 • Pritjet jorealiste
 • Ndjekja e përsosmërisë
 • Mungesa e besimit

 

Stresi dhe lodhja

Trupi nuk bën dallim midis kërcënimeve fizike dhe psikologjike. Kur punoni në një orar të ngjeshur,  grindeni me njëri-tjetrin, jeni nervoz në trafik, trupi juaj përgjigjet aq shumë sikurse të jeni duke u përballur me një situatë jete ose vdekjeje. Nëse keni shumë përgjegjësi dhe shqetësime, reagimi ekstrem i stresit mund të zgjasë shumicën e kohës.

Ekspozimi i zgjatur ndaj stresit mund të shkaktojë probleme të rënda shëndetësore. Stresi kronik pengon pothuajse të gjitha sistemet e trupit. Stresi mund të rrisë presionin e gjakut, të shtypë sistemin imunitar, të rrisë rrezikun e sulmit në zemër dhe goditje, të kontribuojë në fertilitet dhe të përshpejtojë procesin e plakjes. Stresi afatgjatë çon në çrregullim ankthi ose depresion.

Shumë nga problemet shëndetësore shkaktohen ose acarohen nga stresi:

 

 • Dhimbje të çdo lloji
 • Sëmundjet e zemrës
 • Problemet e tretjes
 • Problemet e gjumit
 • Depresion
 • Obeziet
 • Sëmundjet autoimune
 • Sëmundjet e lëkurës të tilla si ekzema

 

Mbështetja nga miqtë dhe anëtarët e familjes është një antidot i efektshëm ndaj stresit në jetë. Sa më i vetmuar dhe i izoluar të jetë një person, aq më shumë ai është i ekspozuar ndaj stresit.

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com