Dëshmi

October 20, 2020 | 11:45

Shqetësoheni se mund të keni kancer të gjirit? Ja testi që mund t’ju shpëtojë jetën…

Në moshën 21-vjeçare, Jess i dha lamtumirën e fundit mamasë Joanna. Askush në familjen e tyre nuk kishte kancer gjiri, kështu që sëmundja shkatërruese me sa duket doli nga askund.

“Nëna ime kishte një kancer gjiri agresiv, i cili u shkaktua nga një gjen i gabuar BRCA 1”, tha Jess. “Ajo luftoi përmes trajtimit të saj me forcën, rezolucionin dhe humorin e paimagjinueshëm,” kujtoi ajo.

Sikur Joanna të kishte qenë në dijeni se kishte mutacion të gjenit BRCA1 – që ju vë në rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit – ajo mund të kishte kërkuar më shpejt këshillë mjekësore.

Në kohën e diagnostikimit të saj, në vitin 2017, Joanna shpenzoi 1,600 £ për tu testuar privatisht për BRCA. Meqenëse ajo nuk kishte asnjë të afërm me këtë gjendje, Joanna nuk mund të bënte testin BRCA në NHS. Përballja me një diagnozë tronditëse të kancerit të gjirit e shtyu atë të bënte gjithçka që mundte për fëmijët e saj që po linte pas. Ndërsa po trajtohej, Joanna e nxiti vajzën e saj, Jess, që t’i nënshtrohej testit gjenetik. Në moshën 46 vjeçare, Joanna ndërroi jetë duke lënë shumë mençuri mbi tre fëmijët e saj, pasi dija është fuqi.

Testi i Jess rezultoi pozitiv, ajo gjithashtu ka gjenin e gabuar BRAC1, por Jess nuk ka frikë. Tashmë ajo ka zgjedhjen për parandalim.

“Në kujtim të nënës time, unë jam duke ngritur Fushatën ‘Jo Fine BRCA’, e cila do të rrisë ndërgjegjësimin e gjeneve BRCA dhe do të informojë njerëzit për zgjidhjet parandaluese.”

Jess shpreson të krijojë një fondacion mirëbesimi, ku donacionet financiare u mundësojnë njerëzve të bëjnë testin BRCA kur nuk kualifikohen për testim falas.

“Një test gjenetik BRCA para se të shfaqej kanceri do t’i kishte shpëtuar jetën mamasë, protestoi Jess. Dhe është misioni im të parandaloj që të tjerët të kalojnë nëpër ato që ajo kaloi”.

Jess tani është menaxhere e kërkimit shëndetësor në organizatën e testimit të ADN-së Myogenes. Organizata do të dhurojë 10% nga shitjet e Testeve të saj të Trashëgueshme të Kancerit të Gjirit për Fondacionin Ribbon Pink.

Ky komplet i testimit në shtëpi mbledh ADN-në nga pështyma, e cila më pas dërgohet në një laborator për t’u testuar për gjenin e gabuar BRCA. CEO i Myogenes, Clare Brenner, tha: “Ne besojmë se nevojitet një ndryshim në qasjen tonë ndaj mjekësisë. Testimi gjenetik duhet të jetë hapi i parë, duke hapur rrugën për krijimin e një plani të personalizuar për trajtimin e pacientit.”

Duke folur për Jess, Clare deklaroi se ishte një “nder” që Jess ishte në ekipin e saj. Jess është një grua e re e mrekullueshme me një histori prekëse dhe frymëzuese të shkaktuar nga kanceri i gjirit.

“Përmes testimit gjenetik, Jess ishte në gjendje ta përjetonte këtë përvojë dhe të merrte vendime proaktive dhe vendimtare për shëndetin dhe të ardhmen e saj.”

Aktualisht, vlerësohet se një në 400 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar mbartin gjenin e gabuar.

 

Burimi / https://www.express.co.uk/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top