Mirëqenie

June 29, 2020 | 8:11

Taijiquan, Tai Chi dhe muzika: Rrjedhja e energjisë së brendshme, kushtuar ndaj çdo aspekti të lëvizjes

Qamil Gjyrezi, lektor i psikologjisë aplikative dhe terapisë së artit 

Taijiquan, i njohur më së shpeshti në Shtetet e Bashkuara si Tai Chi ose T’ai Chi Ch’uan, është një nga format më të lashta të arteve marciale kineze. Ajo është e njohur si “I madhi i fundit » dhe është ndoshta arti i praktikuar më gjerësisht ushtarak në botë. Tai Chi është një term për filozofinë kineze e Yin dhe Yang. Ky është një stil i brendshëm me theks të veçantë në shtrirjes saktë, rrjedhjen e energjisë së brendshme dhe vëmendje të kushtuar ndaj çdo aspekti të lëvizjes.

1024px-yin_yang-svg

 

Në kohët e lashta, kultura kineze dhe mjekësia tradicionale ishin dukshëm më të sofistikuara se ato të praktikuar në shumë pjesë të tjera të botës. Në fakt, shumë nga teoritë dhe praktikat të përdorura në Kinë 2000 në 3000 vjet më parë janë gjetur të jetë plotësisht në përputhje me praktikat moderne mjekësore. Për shembull, në Dinastinë Han, mjeku i njohur Hua Tuo shkroi: “Trupi i njeriut kërkon stërvitje të vazhdueshme , të rregullt dhe ndihmon me stërvitje tretjen, stimulon qarkullimin dhe ndihmon trupin për t’i rezistuar sëmundjeve. Kjo është pothuajse e njëjta këshillë që jep çdo mjek modern”.

Burimi i të qenit mirë

Disiplina e lashtë kineze të Tai Chi është e njohur për nxitjen e një ndjenjë të përgjithshme të mirëqenies dhe “relaksim vigjilent”. Hulumtimet e fundit shtuan provat se ky ushtrim pa ndikim virtual ka përfitime të vërteta shëndetësore dhe palestër. Në një studim, vullnetarë të moshës 58 deri në 70 të cilët praktikuar Tai Chi rreth pesë ditë në javë tregoi një 15 deri 20 për qind përmirësim në kapacitetin e aerobik dhe forcën gju pas një viti. Në një studim të dytë, vullnetarët më të vjetër me presionin e lartë të gjakut të cilët bënë Tai Chi për 12 javë ulën presionin e gjakut sistolic (numri i sipërm )me 7 mm Hg-gati sa më shumë se ata të cilët bënë një program të moderuar stërvitje-aerobike intensive-stërvitja të ecjes dhe të gjimnastikës me ndikim të ulët.

Tai Chi përfshin:

-Trajnimin e armëve

 -Meditimin

 -Stile të ndryshme

 -Format e Tai Chi

 -Mjekësia tradicionale kineze

 -Fushëveprimi i gjerë i trajnimit tradicional

 -Qi Gong  (energji jetë – metodë)

Tai Chi zhvillon

Shëndetin e mirë

Lakueshmërinë

Ekuilibër

Forcë

Fokusimin

Shplodhje

Kuptimin

Butësi

group-of-women-performing-tai-chi-on-grassTai Chi dhe muzika

Materialet muzikore janë tipike të muzikës kineze. Muzika së bashku me lëvizjet ndikon në përmirësimin e një seri problemesh psikofizike. Fokusi i këtij programi është të përfshijë një muzikë të larmishme nga kultura të ndryshme në këtë seri klasash argëtuese që synojnë nivele dhe moshë të ndryshme. Qëllimi është të mësoni dhe zotëroni lëvizjet themelore Tai Chi së bashku me një kuptim të artit dhe kulturës së Tai Chi që është një art i brendshëm ushtarak kinez që praktikohet për përfitimet e tij shëndetësore. Termi Tai Chi i referohet një filozofie të forcave të Yin dhe Yang, të cilat lidhen me lëvizjet.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top