Dëshmi

August 27, 2021 | 8:50

Takimi në një zonë me pak vaksinime duket pothuajse i pamundur

 

Të rritesh në një familje shumë të krishterë (dhe emigrante) do të thoshte se shumica e këshillave që prindërit e mi më dhanë nuk vlenin për shumë situata që kam hasur. Falë Shteteve të Bashkuara dhe kulturës së saj të madhe, gjithmonë kam luftuar për të lundruar në atë që kam mësuar të më pëlqejë për shkak të instinkteve të mia, atë që kam mësuar nga kultura pop në këtë vend të ri, atë që kam mësuar nga kisha dhe atë që prisja për të bërë, veçanërisht sepse takimet duken shumë ndryshe në El Salvador se sa këtu.

Rezulton se takimi në një pandemi ka paraqitur sfidat e veta.

Të qenit grua në Jug shton shumë barrë – ndarjet politike janë bërë më të ngulitura dhe të brendshme. Sigurisht, askush nuk do të pajtohet me gjithçka që them ose bëj. Por, vitet e fundit, vendimi për të mos toleruar fanatizmin më ka bërë të vetëdijshëm se në fakt largon shumë njerëz nga pishina e takimeve.

Unë jetoj në Tupelo, Miss., e vendosur në zonën e vendit që është më pak e vaksinuar. Spitalet e Misisipit janë gati të arrijnë kapacitetin dhe spitali më i madh i shtetit ndërtoi njësi të kujdesit intensiv shtesë në parkingun e tij. Nuk është covid-19 nga i cili kam frikë, por reagimi i dhunshëm që mund të marr nga njerëzit që refuzojnë të mbajnë maskë, ose fakti që kam qenë sa më i kujdesshëm që të jetë e mundur kur bëhet fjalë për aktivitetet shoqërore dhe mënyrën sesi i bëj ato. Për disa partnerë të mundshëm, kjo mund të jetë një marrëveshje automatike.

Jam përballur me shumë reagime negative nga njerëzit në komunitetin tim që refuzojnë të mbajnë maskë ose të praktikojnë distancimin shoqëror. Edhe në mesin e të afërmve dhe të njohurve para pandemisë, unë dëgjoj shumë komente se si pandemia është “e tejmbushur”, dhe teoritë e komplotit në komunitetin tim janë të shumta.

Unë jetoj në një qark ku vetëm 33% e njerëzve që kanë të drejtë janë vaksinuar plotësisht dhe disa nga qarqet ngjitur me timen kanë përqindje edhe më të ulëta. Ishte zhgënjyese të dish se përveç shqetësimit për vlera, shije dhe besime të caktuara kur bëhet fjalë për takime, tani duhet të marr parasysh statusin e mundshëm të vaksinimit të një personi ose praktikat e mbajtjes së maskave. Është shumë e rrezikshme në një vend si ky për të mos respektuar rregullat.

Para pandemisë, takova njerëz kryesisht në mjedise grupore, të tilla si ndjekja e ngjarjeve, ecja, udhëtimi dhe shkuarja në bare. Nuk kisha shumë kohë për të gjetur një komunitet njerëzish në moshën time në Misisipi ose mundësinë për të shkuar në ngjarje shoqërore ku ndihesha rehat. Si shumë të tjerë, unë kisha supozuar se viti 2020 do të më lejonte të zgjeroja rrethin tim lokal ose ndoshta edhe të largohesha nga Misisipi, por asnjëra nga ato gjëra nuk ndodhi.

Jam i sigurt se nëse nuk do të kishte pandemi, do të gjeja mënyra për ta vënë veten atje. Përveç të qenit shkrimtar, unë jam gjithashtu një komedian dhe krenohem që po bëj përpjekjet e mia më të mira për t’u siguruar që njerëzit të qeshin dhe të ndihen rehat. Mikrofonat e hapura dhe vendet e tjera të mundshme të komedisë në zonën time ose janë zhvendosur në një hapësirë virtuale ose mbahen në vende që nuk zbatojnë përdorimin e maskës.

Unë gjithmonë kam pasur një kohë të vështirë me takimet. Si fëmijë, unë ndoqa një kishë të krishterë me shumicë latine dhe ishte e zakonshme që udhëheqësit dhe pastorët e të rinjve të na predikonin për rëndësinë e lutjes për “atë”.

Shtatzënia në moshën adoleshente ishte e zakonshme në Huntington Park, Kaliforni, ku u rrita. Në krye të ligjëratave biblike në kishë, unë shpesh dëgjoja ligjërata nga mësuesit dhe anëtarët e komunitetit në lidhje me rëndësinë e shmangies së shtatzënisë adoleshente, kështu që ne do të kishim një shans për të krijuar një jetë për veten tonë. Nuk më ndihmoi që shumë gra në komunitetin tim shpesh martoheshin me burra seksistë, ndonjëherë abuzues. Unë do të dëgjoja tingujt e britmave nga fqinjët në kompleksin e apartamenteve të fëmijërisë sime, ose në shtëpitë e anëtarëve të familjes së zgjeruar.

Mesazhi që unë u rrita duke dëgjuar ishte se takimi – edhe brenda kufijve të fesë sime – ishte i keq. Pastaj, u rrita dhe vura re se si miqtë dhe të afërmit shpesh do të përfundonin në marrëdhënie me njerëz abuzues ose që hëngrën besimin e tyre. Kishte shumë prishës marrëveshjesh që duhet të kërkoja: fenë e duhur, aftësitë e mira të buxhetimit, vlerat e ngjashme, pastërtinë, një temperament të barabartë. Do të shikoja përreth njerëz që dukeshin se i përshtaten këtyre normave, por kur fillova të pyes për vlerat konservatore me të cilat jam rritur, kuptova se nuk kisha asnjë mënyrë të shëndetshme për t’u marrë me njerëzit jashtë kulturës sime, racës, fesë dhe madje edhe statusit të imigrimit.

Një vit pa takime

Unë jam rritur deri më sot për t’u martuar dhe për të mos luajtur kurrë lojëra. Pjesa e dytë më mbërtheu dhe sinqerisht mund të them se shumica e gabimeve të mia erdhën nga mosnjohja e asaj që pritej nga unë ose çfarë po bëja. Ky ishte një model nga i cili duhej të mësoja të rritesha. Pandemia vetëm i ka shtuar kësaj. Unë isha duke kufizuar shumicën e aktiviteteve të mia shoqërore deri sa të vaksinohesha. Dhe pikërisht kur po bëhesha gati të hiqja dorë nga jeta eremit, varianti delta mbërriti dhe shtoi një listë tjetër të gjërave për të kontrolluar para se të dilnim në një takim.

Është raportuar se njerëzit që ndjenin ankth për shkak të Covid-19 ndryshuan standardet e tyre për marrëdhëniet dhe partnerët e mundshëm. Pra, si duket kjo për njerëzit që merreshin me ankthin e takimeve para covid? Për mua, do të thotë zbritje automatike e shumë njerëzve në zonën time për të cilët unë e di se nuk po e marrin seriozisht pandeminë.

Asnjë person nuk mund të pritet të mbajë barrën e përfundimit të kësaj pandemie, por e di që nuk dua të takohem ose të përfundoj me dikë që nuk përpiqet të bëjë më të mirën. Tani për tani, kam në plan të takoj njerëz me mend dhe në mjedise të sigurta, çfarëdo që të nënkuptojë, nëse nuk paraqitet mundësia për të lëvizur në një zonë më të sigurt.

 

 

Burimi / https://www.thelily.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top