Në fokus

January 12, 2021 | 8:10

Të hutuar, të mërzitur, të irrituar, pasojat që shkakton rimbyllja e shkollave

Prindërit janë shumë të shqetësuar nga vendimi i qeverisë për të mbyllur shkollat, vetëm një ditë pasi fëmijët e shkollës fillore u takuan me dhjetëra nxënës të tjerë. Shumë janë të shqetësuar për pasojat që kjo do të ketë në mirëqenien e fëmijëve të tyre, për të mos përmendur shëndetin e familjeve të tyre, ndërsa të tjerët po luftojnë për kujdesin ndaj fëmijëve, sepse nuk duan të vënë gjyshërit në rrezik.

Debbie Straughton, 39, nga Mançesteri, ishte e gatshme të dërgonte fëmijët e saj, tetë dhe 11 vjeç, përsëri në shkollë më 4 janar, por e bëri këtë sepse nuk donte që ata të humbnin shkollimin. Ajo ishte gjithashtu e shqetësuar se do të merrnin një mungesë të paautorizuar. “Ne nuk kemi takuar familjar ose miq gjatë Krishtlindjeve për shkak të rrezikut dhe tani fëmijët tanë janë kthyer në shkollë dhe kanë qenë së bashku me rreth 60 fëmijë të tjerë për hir të një dite” tha ajo për HuffPost UK.

“Për ta është mjaft konfuze që një ditë t’u thuash se nuk ka asnjë rrezik nëse shkojnë në shkollë dhe pastaj papritmas nuk do të shkojnë më.” Straughton është e irrituar se vendimi për mbylljen e shkollave u mor vetëm dje, kur ekspertët e shëndetit publik kishin kërkuar që ajo të ndodhte prej kohësh.

“Vendimi mund të ishte marrë më herët, duke na dhënë kohë për të përgatitur fëmijët tanë për të mësuar në shtëpi dhe kohë për mësuesit që të përgatiten gjithashtu për të ndryshuar,” thotë ajo. “Në vend të kësaj, neve na është dashur t’i informojmë ata në minutën e fundit, duke shkaktuar mërzitje dhe gjithashtu na u desh të sistemojmë përsëri shtëpinë tonë për t’i ndihmuar me punën e tyre, ndërsa ne të dy punojmë gjithashtu nga shtëpia.”

Darren Fleming, 52 vjeç, nga Wakefield, ka dy fëmijë të moshës 14 dhe gjashtë vjeç. I madhi nuk duhej të kthehej në shkollë këtë javë, por djali i tij gjashtë vjeç ishte. Edhe pse e ndiente se hapja e shkollës ishte një vendim i gabuar, Fleming e lejoi djalin e tij të kthehej sepse i mungonte shkolla dhe miqtë e tij. “Ne e ndienim se do sillte përfitim”, thotë ai.

Shkolla u mbyll pas një dite. “Është jashtëzakonisht e bezdisshme”, thotë Fleming, duke shtuar se do të kishte menduar të mos e dërgonte djalin e tij për shkak të rreziqeve aktuale. “Duket e panevojshme t’i çosh fëmijët në shkollë, së bashku me shumë të tjerë, për disa orë arsim,” shton Fleming.

“Nga ajo që kemi lexuar, ne kemi kuptuar që fëmijët mund ta kalojnë virusin edhe nëse nuk sëmuren. Shqetësimi ynë ishte se ai do ta sillte virusin në shtëpi dhe ne mund të sëmureshim dhe gjithashtu rrezikonim ta transmetonim pa dashje kur shkonim për të bërë pazar.”

Babai thotë se “pak vëmendje” do të kishte bërë një ndryshim të madh në lejimin e prindërve dhe shkollave që të përgatiten. Djali i tij është përballuar mirë, shton ai, pasi ai e kupton seriozitetin e pandemisë”, por ai është i zhgënjyer që nuk mund t’i shohë miqtë e tij dhe u përpoq të kuptonte pse mund të shkonte dje, por jo sot”.

Të dy, Fleming dhe Straughton punojnë nga shtëpia, kështu që do të mashtrojnë shkollimin në shtëpi me punën e tyre. Megjithatë për prindërit e tjerë, ky vendim do të ketë pasoja në kujdesin ndaj fëmijëve.

Sekretari i shëndetësisë Matt Hancock pretendoi se qeveria është kritikuar për “lëvizjen e shpejtë” në pandemi, ku prindërit kryesisht nuk pajtohen. “Qeveria duhet të ndalojë marrjen e vendimeve në minutën e fundit”, thotë Fleming. “Unë jam i vetëdijshëm që gjërat ndryshojnë shpejt, por nevojitet një farë parashikimi dhe vendimet duhet të merren më herët në mënyrë që efektet mbi fëmijët tanë të minimizohen.

“Që nga fillimi, të vetmet gjëra që kemi dashur nga qeveria është të vendos përparësi për sigurinë e gjithsecilit, të kemi një mesazh të qartë dhe konciz që nuk lë vend për interpretim dhe të sigurojmë shpejt gjurmët e duhura dhe masat e vaksinimit për të siguruar që të pandemia të vihet nën kontroll dhe të çrrënjoset sa më shpejt që të jetë e mundur. Nuk jam i sigurt se ata kanë arritur ndonjë nga këto qëllime.”

 

 

 

Burimi / https://www.huffingtonpost.co.uk/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top