Mirëqenie

April 14, 2018 | 13:09

Trajnimi i muskulit të shpirtit, për një jetë të shëndetshme

Psoas, që njihet ndryshe si muskul i shpirtit, është muskuli më i thellë në sistemin muskulor dhe që kontribuon më së shumti për stabilitetin e trupit të njeriut. Kjo na ndihmon për të ruajtur ekuilibrin, lëvizjen e përbashkët, amplitudën e lëvizjes dhe funksionimin e duhur të organeve të vendosura në zonën e barkut.

Ky muskul, që lidh shtyllën kurrizore dhe këmbët, na ndihmon të ngrihemi dhe na lejon të hedhim këmbët tona që të mund të ecim. Një psoas në gjendje të mirë promovon sjellje të saktë të trupit dhe siguron një rregullim në strukturën e brendshme të trupit.

Kulturat lindore e kanë quajtur atë muskul të shpirtit për shkak të marrëdhënies së saj me sistemin nervor qendror, pasi që lidhja me diafragmën lidhet me frymëmarrjen.

Ne e dimë se ritmi i frymëmarrjes ka një marrëdhënie të dyanshme me sistemin tonë emocional, kështu që bëhet i dërguari i sistemit tonë psikologjik. Për këtë arsye, muskuli është përgjegjës për të na ndihmuar në furnizimin e mendjes me oksigjen.

Psoas ose muskuli i shpirtit konsiderohet zëdhënësi i emocioneve, ato që manifestohen si “flutura në stomak” dhe si “stomaku me kokë poshtë”.

Tensioni i psoas: shtrirja e shëndetit emocional

Stresi, i kombinuar me mënyrën e jetesës që e shoqëron, mund ta tendosë psoas duke e bërë atë të shkurtuar ose të ngurtësuar. Ky fakt prodhon dhimbje të shpinës, probleme digjestive, menstruacione të dhimbshme etj.

Nëse gjendja e stresit bëhet kronike, psoas përfundon shkurtimin dhe forcimin, duke ndikuar në gjendjen tonë fizike dhe emocionale, duke krijuar një shqetësim të madh që përfundon duke zvogëluar trupin.

Përkundrazi, sa më i fortë dhe fleksibël “muskuli i shpirtit”, aq më shumë vitalitet do të nxjerrim, pasi energjia mund të rrjedhë lirisht përmes eshtrave, muskujve, nyjeve, organeve, etj.

Ushtrime për të relaksuar muskulin e shpirtit

Për të punuar me fleksibilitetin dhe forcimin e këtij muskul, ne mund të kryejmë ushtrime të ndryshme.

Disiplinat më të preferuara janë ato që kanë në fokus yoga, pasi ajo ndihmon për të liruar tensionet e panevojshme dhe të rrjedhin përmes lëvizjeve të çlirimit të trupit që ndihmojnë për t’u rilidhur me nevojat e dikujt.

Le të shohim disa nga ushtrimet që na lejojnë të shtrijmë, forcojmë dhe relaksojmë muskulin e shpirtit. Megjithatë, para se të fillojmë t’i përshkruajmë ato, duhet të dimë se çdo pozicion duhet të mbahet për disa sekonda dhe duhet të përsëritet për të dyja këmbët. Është e këshillueshme që t’i bëjmë ato çdo ditë dhe më mirë në mëngjes.

Ngritja

Qëndrimi, me këmbë të ndara në distancë shpatullore.

Mbani shpinën drejt, do t’ju ndihmojë të lidhni muskujt e barkut.

Bëni një hap përpara me këmbën tuaj të djathtë.

Uleni gjurin e majtë në dysheme dhe rrëshqisni prapa, derisa e gjithë këmba të shtrihen.

Vendosni duart në gjurin tuaj të djathtë dhe mbajeni pozicionin për disa sekonda.

Kthehu qetësisht në pozicionin fillestar dhe bëj të njëjtën gjë me këmbën tjetër.

Zgjatimi i shtyllës kurrizore

Shtrihuni me kurriz.

Vendosni krahët pingul në trup, në formën e një kryq. Shputa e dorës duhet të prekë tokën.

Sillni gjurin e djathtë në të majtë, rrotullo belin dhe vendoseni në tokë. Këmbë duhet të jetë në një kënd të drejtë.

Këmba e majtë nuk duhet të përkulet.

Qëndroni për disa sekonda në këtë pozicion dhe përsëriteni me këmbën tjetër.

Shtrirja me gjunjë në gjoks

Shtrihuni me kurriz.

Ngrini gjurin tuaj të djathtë në gjoks dhe mbajeni atë me të dyja duart. Ushtroni  presion për ta afruar sa më afër.

Mos e ngrini këmbën e djathtë nga toka.

Qëndroni për disa sekonda në këtë pozicion dhe përsërisni me këmbën tjetër.

Krijimi i zakonit për kryerjen e këtyre ushtrimeve të thjeshta çdo ditë do të nxisë balancën tuaj fizike dhe psikologjike.

Marrja e një dite për t’u mbushur psikologjikisht me oksigjen është diçka që nuk mund ta “shtyjmë”, sepse mirëqenia jonë është diçka që nuk duhet ta shtyjmë kurrë. Jeta jonë është e lidhur ngushtë me të.

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi / https://lamenteemeravigliosa.it

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com