Editorial

August 25, 2021 | 8:02

Vaksinimi i adoleshentëve: një zgjedhje e rëndësishme! Tani më shumë se kurrë!

 

Dje tre nga katër fëmijët e mi – tre të miturit – morën dozën e dytë të vaksinës anti-covid. Djali i madh, në moshë, e kishte përfunduar tashmë një javë më parë. Familja jonë, e përbërë nga 6 persona, tre të rritur dhe tre të mitur, tani është pjesë e nëngrupit të popullsisë me imunokompetencë ndaj një infeksioni që ka krijuar pandeminë më të madhe dhe më tragjike në dekadat e fundit. Unë jam mjek dhe një nga specialitetet e mia është Higjiena dhe Mjekësia Parandaluese.

alberto-pellai-140682-660x368

Alberto Pellai, mjek, psikoterapist, studiues dhe shkrimtar italian

 

Vaksinimet përfaqësojnë në kulturën time profesionale dhe në bazë të njohurive shkencore që kam, një nga mjetet me rëndësi themelore për parandalimin parësor të sëmundjeve infektive dhe – si në rastin e kësaj pandemie – për arritjen e imunitetit të tufës, një parim në bazë të së cilit lufta midis virusit dhe njeriut mund të fitohet vetëm nga njeriu nëse ai di të vendosë një “ushtri kundërsulmi” që është e përshtatshme në mënyrë sasiore (d.m.th. ka shumë ushtarë të gatshëm për të luftuar) dhe cilësisht (ushtarët që luftojnë kanë në dorë armët e duhura, pra antitrupat specifikë kundër virusit).

0

Të flasësh për vaksinimin sot, veçanërisht në rrjetet sociale, do të thotë të bombardohesh nga ushtritë e njerëzve të cilët, bazuar në besimet e tyre, e konsiderojnë vaksinimin të dëmshëm dhe i konsiderojnë të gjithë njerëzit që përsërisin rëndësinë e tij si subjekte toksike dhe të rrezikshme për komunitetin. Unë e di se me një postim në të cilin pohoj vlerën dhe rëndësinë e vaksinimit të njerëzve mbi moshën 12 vjeç, automatikisht do të humbas dhjetëra dhe dhjetëra njerëz që ndjekin rregullisht faqen time.

Sidoqoftë, mendoj se gjithashtu – dhe sot veçanërisht – në rrjetet sociale ka nevojë për aftësi dhe autoritet. Dy aspekte që i shpëtojnë parimit të popullaritetit. Në të vërtetë ato janë krejt e kundërta. Të jesh kompetent dhe autoritar do të thotë të kesh një mendim të fortë dhe të fortë, jo një opinion. Do të thotë të shkruash atë për të cilën ke trajnim specifik. Do të thotë të përdorësh fuqinë e ndikimit shoqëror të dikujt në perspektivën e ndërtimit të së mirës së komunitetit. Meqenëse shumica e ankesave të bëra kundër strategjisë së vaksinimit bazohen në konceptin se është “Big Pharma” që lëviz interesat e atyre që janë në favor të vaksinave, unë deklaroj se kurrë nuk kam marrë një euro nga askush për të thënë atë që unë po them këtu.

Sidoqoftë, e di se edhe në lidhje me atë që po ndodh pas përhapjes së varianteve të reja, ky është momenti në të cilin vendimi që secili prej nesh të marrë për veten dhe – nëse një prind – për fëmijët tanë, do të ketë një ndikim të madh kjo do të na ndodhë në muajt e ardhshëm.

Dhe në krye të të gjitha prioriteteve të mia si specialist në moshën e zhvillimit është vetëdija se për të siguruar vitin e ardhshëm shkollor në prani dhe në kushtet më të mira për fëmijët tanë adoleshentë, tani është e nevojshme të zgjedhim vaksinën për ta.

Kjo faqe ka 100,000 ndjekës dhe nuk ka marrë kurrë një euro sponsorizim nga askush. Asnjëherë. Ajo bazohet vetëm në forcën e të menduarit tim të cilin e shndërroj në mesazhe për prindërit bazuar në atë që di dhe atë që besoj. Duke përmbledhur në një fjali gjithçka që doja t’ju komunikoja, mund t’ju them vetëm këtë:

Jam i lumtur që të katër fëmijët e mi kanë përfunduar vaksinimin dhe i jam mirënjohës shkencës që e bëri të mundur.

Nëse mendoni se ky mesazh mund të jetë me rëndësi për prindërit e tjerë, ju duhet ta ndani atë dhe ta bëni atë të arritshëm për sa më shumë familje të jetë e mundur. E përsëris: vetëm vaksina do të na lejojë t’u japim fëmijëve tanë jetën dhe shkollën që meritojnë.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi Blogu i Autorit Alberto Pellai

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top