Në fokus

January 14, 2021 | 9:00

Varianti i ri i covid-19, shkencëtarët zbulojnë shkakun dhe katër simptomat tipike të tij

Në fund të dhjetorit të vitit të kaluar në Mbretërinë e Bashkuar, filloi të shfaqej një variant i ri i COVID-19, i cili transmetohej më shpejt se variantet para-ekzistuese. Shkencëtarët kanë kryer një studim që u botua në qendrën për modelimin matematik të sëmundjeve infektive, i cili studioi transmetueshmërinë e llojit të ri të koronavirusit.

Studimi vuri në dukje: “Kontaktet shoqërore dhe të dhënat e lëvizshmërisë sugjerojnë që rritja e prevalencës relative brenda Anglisë nuk ka gjasa të shkaktohet nga efektet themeluese: domethënë, nëse rajone të caktuara kishin nivele më të larta transmetimi si rezultat i më shumë ndërveprimeve shoqërore, variante gjenetike që ishin më të përhapura brenda këtyre rajoneve mund të bëhen më të zakonshme në përgjithësi.

“Sidoqoftë, ne nuk gjetëm prova të ndryshimeve në ndërveprimet shoqërore midis rajoneve me prevalencë të lartë dhe të ulët, siç matet nga lëvizshmëria e Google dhe të dhënat e sondazhit të kontakteve sociale. Ndarja e dukshme midis kontakteve shoqërore dhe transmetimit gjatë nëntorit dhe dhjetorit mund të tregojë një ndryshim në karakteristikat e virusit.”

Ky variant duket se është rritur në incidencë gjatë periudhës së fundit të izolimit kombëtar dhe vazhdoi të rritet pas izolimit pavarësisht se shumë nga zonat e prekura janë në nivelin më të lartë të kufizimeve. Studimi gjithashtu zbuloi se pavarësisht nga masat e kontrollit, të gjitha rajonet e NHS parashikuan të përjetonin një valë të mëvonshme të rasteve dhe vdekjeve nga COVID-19, duke arritur kulmin në pranverën e vitit 2021 për Londrën, Jug-Lindjen dhe Lindjen e Anglisë dhe në verën e vitit 2021 për pjesën tjetër të Anglisë.

Në studim u vu re se për shkak të mungesës së shtrirjes së konsiderueshme të vaksinave, rastet, shtrimet në spital, pranimet dhe vdekjet në 2021 mund të tejkalojnë ato në vitin 2020.

“Mbylljet e shkollave në janar 2021 mund të ndihmojnë për të vonuar kulmin dhe për të ulur barrën totale në një periudhë afatshkurtër,” tha studimi

“Sidoqoftë, zbatimi i masave më të rrepta, me heqjen pasuese të këtyre kufizimeve në shkurt 2021 çon në një shtim më të madh të rasteve, veçanërisht në ato rajone që janë prekur më pak deri më tani.”

Për fat të mirë, shtrirja e vaksinave do të ndihmojë në zbutjen e mëtejshme të transmetimit, megjithëse vaksinimi i 200,000 njerëzve në javë i ngjashëm me madhësitë me normat e arritura në dhjetor 2020 mund të jetë relativisht i vogël. Një përshpejtim prej 2 milion njerëzve të vaksinuar në javë parashikohet të ketë një ndikim shumë më thelbësor.

Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) publikoi pesë shenjat që paralajmërojnë infektimin me COVID-19. Nëse dikush ka ndonjë nga këto shenja, CDC i nxit ata të kërkojnë menjëherë kujdes mjekësor.

Shenjat e emergjencës janë:

  • Problem me frymëmarrjen
  • Dhimbje të vazhdueshme ose presion në gjoks
  • Konfuzion
  • Pamundësia për tu zgjuar ose për të qëndruar zgjuar
  • Buzët ose fytyra e skuqur.

Për ata që shqetësohen për variantin e ri dhe grupin e simptomave që paralajmërojnë potencialisht për një infeksion COVID-19, një studim i kryer nga Universiteti i Kalifornisë Jugore ka identifikuar rendin e tyre.

Një model dallues ishte në gjendje të përcaktohet nga studiuesit duke ndihmuar për të përcaktuar nëse simptoma të tilla si një kollë janë një shenjë kryesore e COVID-19 apo jo. Për të përcaktuar këtë model studiuesit analizuan nivelet e incidencës së simptomave të mbledhura nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) për mbi 55,000 raste të konfirmuara me COVID-19.

Sipas gjetjeve të studiuesit rendi i simptomave përfshin:

  • Ethe
  • Kollë dhe dhimbje të muskujve
  • Të përziera dhe të vjella
  • Diarre

 

 

 

Burimi / https://www.express.co.uk/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top