Mirëqenie

June 3, 2020 | 8:12

Vitamina C rrit efikasitetin e imunoterapisë kundër kancerit

Një studim i Institutit të Candiolo Irccs, botuar në revistën prestigjioze Science Translational Medicine, tregon se injeksioni i dozave të larta të vitaminës C mund të përmirësojë efikasitetin e imunoterapisë kundër kancerit. Rezultatet premtuese rindërtojnë vëmendjen e duhur për përdorimin e vitaminës C si një antikancerogjen, por në një mënyrë krejtësisht të re në krahasim me të kaluarën dhe antipodet e strategjive “bëje vetë” me shtesa.

Vetëm dozat e larta të vitaminës C, të barabarta me 2000 portokall në ditë, të injektuar çdo ditë në mënyrë intravenoze për të paktën dy javë, “zgjojnë” sistemin imunitar kundër tumoreve dhe kontribuojnë në parandalimin e rritjes së tyre. Kur jepet së bashku me frenuesit e pikave të kontrollit, duke përdorur ilaçe për terapinë e kancerit të ngarkuar me efekte të ndryshme anësore, mbidozimi i vitaminës C rrit imunoterapinë dhe e bën atë më të tolerueshme, duke i hapur rrugë mundësive të reja për terapi të integruara që mund të ngadalësojnë përparimin e sëmundjes.

Zbulimi

“Pas të dhënave pozitive për rritjen e mbijetesës tek pacientët me tumor, të trajtuar me vitaminë C, të mbledhura në vitet ’70 por që kurrë nuk janë provuar në mënyrën e duhur, studimet për rolin e kësaj vitamine në kancer janë braktisur prej kohësh – shpjegon Alberto Bardelli, drejtor i Laboratorit Onkologjik Molekular në Institutin Candiolo dhe profesor i Departamentit të Onkologjisë të Universitetit të Torinos – Kohët e fundit është zbuluar që vitamina C e marrë nga goja nuk mund të përthithet aq shumë nga zorrët sa të ketë efekt anti-kancerogjen; kështu që vendosëm të testojmë dozat e larta duke i injektuar ato direkt tek minjtë e prekur nga tumore të ndryshme të ngurta, duke u munduar të kuptojmë efektin e tyre në kancer dhe sistemin imunitar”. Rezultatet tregojnë, se vitamina C “ndez” limfocitet T dhe i aktivizon ato të reagojnë më mirë ndaj tumorit, të cilat ngadalësojnë ndjeshëm rritjen e tij.

Efektet

“Nga studimi u konfirmua që efekti i mundshëm anti-kancer i vitaminës C ndërmjetësohet nga veprimi pozitiv që ai ka në sistemin imunitar – shprehet Federica Di Nicolantonio, profesore e asociuar në Universitetin e Torinos dhe drejtuese e epigjenetikës së laboratorit të kancerit në Istituto di Candiolo – Prandaj ne jemi përpjekur të kuptojmë nëse ky efekt mbetet edhe në rastin e imunoterapisë, duke bashkë-administruar vitaminën C me dy ilaçe që pengojnë pikën e kontrollit, të aprovuar tashmë për terapinë e disa tumoreve, por shpesh të pasura nga efekte anësore, siç është shfaqja e rezistencës ndaj trajtimit ose sëmundjeve autoimune”.

Pikat e kontrollit

Pikat e kontrollit janë në të vërtetë “frena molekulare” të cilat në kushte normale kontrollojnë sistemin imunitar duke bllokuar reagime të tepërta mbrojtëse që do të dëmtonin indet ose do të shkaktonin sëmundje autoimune: zhbllokimi i tyre përmes frenuesit është i dobishëm në rastin e tumoreve, sepse përgjigja imunitare bëhet më incizive dhe mund të përmirësohet më mirë nga kanceri, por reagimet autoimune që ndalojnë trajtimin janë të shpeshta.

“Administrimi i njëkohshëm i dozave të larta të vitaminës C ka rritur efektin e imunoterapisë me frenuesit e pikave të kontrollit, duke ngadalësuar rritjen e tumoreve dhe madje duke çuar në regresion të plotë në disa kafshë me kancer gjiri. Këto janë rezultate para-klinike, por nëse ‘terapia e trefishtë’ me vitaminë C dhe dy frenuesit e pikave të kontrollit konfirmohet nga studime të mëvonshme njerëzore, kjo mund të hapë rrugën për perspektivat e reja të trajtimit në kontekstin e terapive të integruara të kancerit, duke bërë që injeksionet intravenoze me dozë të lartë të vitaminës C të jenë një strategji për tu kombinuar me imunoterapinë”, përfundon Bardelli.

 

Burimi / https://www.lastampa.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top