Dëshmi

October 1, 2018 | 9:34

Ylli i “Palermo oggi”, Marco Bocci dhe sëmundja e fshehtë që mban peng aktorin

Marco Bocci vuan nga sëmundja e rrallë që njihet si herpes cerebral (ose encefalitis herpetik. Ai u detyrua të shtrohet në spital pas komplikacioneve të herpesit të parëndësishëm në buzë të shkaktuar nga virusi herpes simplex 1 (HVS-1), i cili mund të shkaktojë jo vetëm dëmtime serioze në tru, por edhe vdekjen.

Herpesi cerebral është shumë i rrallë dhe shkaktohet nga transferimi në tru i virusit që zakonisht zhvillohet në buzë. Kalimi ndodh nëpërmjet nervit të nuhatjes dhe mund të shkaktojë pasoja serioze, duke përfshirë dëmtimin e rëndë të trurit dhe vdekjen.

Herpesi cerebral prek çdo moshë, por është më i zakonshëm tek fëmijët më pak se tre vjeç (infeksioni i parë) ose tek të rriturit mbi moshën 50 vjeç me një infeksion të përsëritur. Ai manifestohet si një encefalit akut i përkohshëm kohor, pas një infeksioni primar ose periodik. Fillimi është i shpejtë (më pak se 48 orë) me temperaturë deri në 40°C, dhimbje koke, probleme të sjelljes, gjuhë dhe memorie. Këto shenja fillestare ndiqen nga një gjendje konfuze dhe një gjendje kome, e cila mund të shoqërohet me konvulsione ose paralizë.

Herpesi cerebral, i cili prek vetëm një pjesë të vogël të njerëzve të infektuar me HSV1, mund të varet nga predispozita gjenetike. Në fakt, në disa pacientë janë identifikuar mutacione në katër gjene të ndryshëm të përfshirë në imunitetin kundër HSV-1 në sistemin nervor qendror (gjene që kodojnë për UNC-93B dhe për receptorin 3-Toll-like, por edhe gjene që kodojnë për faktorët e transkriptimit STAT-1 dhe për NEMO).

Trajtimi duhet të jetë emergjent dhe të përfshijë administrimin intravenoz të acilklovir në momentin që dyshohet diagnoza. Sëmundja është mjaft e rëndë me një normë vdekshmërie prej 20% dhe pasoja serioze për pacientët e mbijetuar.

 

Burimi / www.leggo.it

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com