FB

September 19, 2023 | 8:34

10 gjërat për të cilat asnjë nënë nuk duhet të kërkojë falje

Nënat e reja shpesh duhet të përballen me sfidën e dhënies së gjirit të fëmijës së tyre në publik, ndërsa shpresojnë se askush nuk do të bëjë ndonjë koment për këtë. Fatkeqësisht, shumë njerëz e shohin atë të egër dhe si nënë, mund të ndjeni nevojën të kërkoni falje për këtë. Por kjo nuk është diçka për të cilën duhet të kërkoni falje, sepse është diçka e natyrshme dhe e padëmshme, dhe bëhet vetëm për të mirën e fëmijës suaj.

  1. Si dhe kur e ushqeni fëmijën tuaj.

Askush nuk ka të drejtë t’ju tregojë se si duhet ta ushqeni fëmijën tuaj. Kështu që ju nuk i detyroheni një falje kujtdo që mendon se e di se çfarë ka nevojë fëmija juaj më mirë se ju. Pavarësisht nëse zgjidhni të ushqeni me gji ose përdorni formulë në vend të kësaj – kjo zgjedhje është vetëm për ju që ta bëni. Dhe për sa i përket vendit ku e ushqeni fëmijën tuaj, nuk duhet të ndiheni në faj kur ushqeni me gji në vende publike.

  1. Që nuk ke shumë para.

Nuk duhet të jesh i pasur që të jesh në gjendje të rrisësh mirë një fëmijë. Por kur paratë janë të pakta, mund të ndiheni sikur fëmija juaj nuk po merr mjaftueshëm nga ju. Sidoqoftë, gjithçka që fëmija juaj ka nevojë është dashuria dhe kujdesi juaj. Dhe nëse keni mjaftueshëm para për t’i ushqyer dhe veshur, mos u ndjeni sikur po dështoni nëse nuk u jepni më shumë lodra, pushime ose përvoja të caktuara.

  1. Që ju duhet kohë për veten tuaj.

Pasi të lindni, mund të ndjeni presion për të kaluar kohë me fëmijën 24/7. Dhe nëse keni nevojë ndonjëherë për pak kohë vetëm, mund të ndiheni keq për këtë – sikur të jeni një nënë e keqe.

  1. Që shtëpia juaj duket e çrregullt.

Ju nuk bëheni papritmas një person i keq ose një nënë e keqe nëse ka lodra të shtrira në dysheme, ose nëse ka disa pjata të pista në kuzhinë. Kujdesi për fëmijën tuaj mund të jetë një punë me kohë të plotë, prandaj mos e fajësoni veten nëse nuk keni kohë ose energji për të pastruar gjithçka.

  1. Si dukeni.

Ju nuk i detyroheni askujt të dukeni në një mënyrë të caktuar. Pavarësisht nëse flokët tuaj janë të çrregullt ose mbani gjithmonë të njëjtat rroba të vjetra – askush nuk ka të drejtë të bëjë komente për pamjen tuaj. Dhe nuk duhet të nxitoni për të “rikthyer trupin” dhe për të humbur peshë në të dytën që lindni. Duajeni trupin tuaj dhe faktin që ai ishte në gjendje të sillte fëmijën tuaj në këtë botë.

  1. Që gjinjtë të rrjedhin.

Pavarësisht se sa shpesh ushqeni me gji ose sa jastëk infermierë keni në sytjena, gjinjtë tuaj mund t’ju rrjedhin herë pas here. Dhe është një proces i natyrshëm që nuk mund ta kontrolloni. Pra, nëse dikush tjetër ka një problem me të, mos e ndjeni të nevojshme të kërkoni falje për të.

  1. Që nuk ndiheni gjithmonë të lumtur.

Kujdesi për fëmijën tuaj gjatë gjithë kohës mund të jetë fizikisht dhe emocionalisht rraskapitës dhe mund të mos dini gjithmonë çfarë të bëni dhe të ndiheni të pafuqishëm. Të jesh nënë është një punë jashtëzakonisht e vështirë, kështu që është në rregull të mos ndihesh gjithmonë mirë.

  1. Që keni nevojë për ndihmë.

Mund të duket sikur kur jeni prind, duhet të dini se si të kujdeseni vetë për fëmijët tuaj. Kështu që mund të ndiheni sikur po dështoni në prindërimin tuaj nëse kërkoni dikë për këshilla ose ndihmë për kujdesin e fëmijës suaj. Por nuk ka asgjë të keqe me këtë, dhe kjo nuk do të thotë se ju jeni të dobët. Ju dëshironi vetëm më të mirën për fëmijën tuaj dhe kjo është ajo që ka rëndësi.

  1. Si lind.

Vetëm ju mund të vendosni se çfarë është më e mira për ju, dhe ku dhe si do të ndiheni më rehat duke lindur. Ndoshta do të jeni të rrethuar nga “ekspertë” të cilët mund t’ju thonë se vendimi juaj është i gabuar dhe se ata e dinë mënyrën e vetme të duhur për të lindur. Por nuk u takon atyre dhe nuk keni nevojë të justifikoni zgjedhjen tuaj.

  1. Që nuk mund të marrësh pjesë në të gjitha angazhimet sociale.

Kur bëheni prindër, orari juaj ndryshon plotësisht. Por ajo mbetet e njëjtë për miqtë tuaj dhe ata mund t’ju ftojnë të kaloni kohë me ta herë pas here. Dhe nëse jeni të zënë me fëmijën tuaj, ose thjesht dëshironi të pushoni vetëm në shtëpi, nuk keni pse të kërkoni falje sa herë që nuk mund ta pranoni një ftesë. Në fund të fundit, miqtë tuaj kujdesen për ju, kështu që ata duhet të kuptojnë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top