Në fokus

November 19, 2020 | 8:10

10 vendimet për të cilat do të pendoheni pse i keni marrë…

A kaloni nëpër jetë duke marrë vendime për të cilat pendoheni? Këtu janë 10 vendimet për të cilat do të pendoheni për 10 vjet, në mënyrë që të merrni masa sot dhe të ndryshoni jetën tuaj përgjithmonë. Kjo do t’ju ndihmojë të merrni vendime çdo ditë që do të çlirojnë hormone të qetë në trurin tuaj.

Mund të jetë aq e thjeshtë sa vendosja për të ngrënë atë tortë shtesë çdo pasdite në punë, ose vendime më të mëdha siç është ajo për karrierë për t’u trajnuar ose nëse do të zhvendoseni në një zonë të re. Kur jeni të vetëdijshëm për vendimet që po merrni, nuk ka pse të pendoheni. Gjëja e fundit që doni të bëni është që pas 10 vitesh të shikoni prapa dhe të pendoheni për të gjitha gjërat që keni vendosur të mos bëni, qoftë kjo duke u përqendruar në shëndetin tuaj ose duke bërë kohë për gjërat që kanë vërtet rëndësi.

Këtu janë vendimet për të cilat një ditë do të pendoheni që i keni marrë:

 1. Bërja e gjërave që ju dëmtojnë përsëri dhe përsëri

Të gjitha vendimet mund të jenë punë e vështirë, por a preferoni të vuani më shumë vështirësinë e pendimit apo punën e madhe që duhet për të realizuar ëndrrat tuaja? Rezistenca ndaj ushqimit të dëmshëm mund të jetë e vështirë sidomos kur të gjithë të tjerët rreth jush po e bëjnë atë – por a nuk do të preferonit më mirë të merrnit vendime bazuar në atë që dëshironi për jetën tuaj sesa të jetoni me keqardhjen që shpesh nuk keni bërë zgjedhjen e duhur?

 1. Të thënit PO për gjithçka

Kur dikush ju kërkon të bëni diçka për ta – a përgjigjeni menjëherë ‘Po’? A ndaleni duke menduar për pasojat e thënies PO për shumë gjëra? Ndikimi që ka në nivelet tuaja të stresit, lumturinë tuaj personale, që ju merr kohën cilësore me familjen tuaj ose kohën që mund të kaloni duke punuar jashtë mund të jetë katastrofike.

 1. Shmangia e rritjes personale

Ju e dini atë thënie të vjetër – ‘Nëse nuk po rriteni, po vdisni’? Është kaq e vërtetë. Nëse nuk vendosni të përmirësoheni personalisht të mësoni një aftësi të re në punë, të mësoni se si të bëni ushqim të shëndetshëm ose të mësoni disa aftësi për të përmirësuar martesën tuaj – atëherë ju do të shkoni prapa dhe shumë shpejt do ta gjeni veten shumë të pakënaqur në të gjitha këto fusha.

 1. Nuk kujdesesh

A është injoranca me të vërtetë lumturi? A mund të jeni vërtet të lumtur nëse një nga frazat më të zakonshme që del nga goja është ‘Nuk më intereson’? Sepse të gjithë e dimë të vërtetën, juve ju intereson. Zgjidhni të kujdeseni dhe të jetoni vërtet!

 1. Lejon të tjerët të zgjedhin për ju

A ua lini gjithmonë vendimet njerëzve të tjerë? Kur dikush ju pyet se çfarë doni të bëni – a thua shpesh ‘Nuk e kam problem – çfarë do doje të bëje?’ Unë shpesh kam pasur biseda si kjo ku asnjëri prej nesh nuk merrte një vendim për të bërë diçka. Dhe mendoni se çfarë ndodhi? Asgjë! Disa nga udhëtimet ditore më zhgënjyese që isha përfshirë duke shkuar nga restoranti në restorant dhe të mos hyja në asnjërin prej tyre sepse asnjëri prej nesh nuk mund të merrte një vendim se ku të hante. Kjo bëri që dy njerëz shumë të inatosur dhe të uritur të mos kalonin aspak mirë.

 1. Të mos mësosh si të bësh diçka mirë

A jeni shumë i zënë për të mësuar se si të shkëlqeni me të vërtetë në diçka? A e shtyni mësimin e aftësive të reja dhe thjesht krijoni jetën ndërsa ecni përpara? Epo nëse doni të jeni me të vërtetë të mirë në çdo gjë dhe të jetoni me të vërtetë jetën tuaj të ëndrrave duhet të gjeni kohë për të mësuar aftësitë e nevojshme për arritjen e ëndrrave tuaja.

 1. Heqja dorë

Po heqja dorë është një vendim. Gjëja më e keqe që mund të bësh është të heqësh dorë nga qëllimet, nga ëndrrat. Ky është një vendim që e dini se do të pendoheni përfundimisht.

 1. Shqetësimi për çdo gjë të vogël

Disa njerëz mendojnë se nuk duhet të shqetësohen – se kjo ndodh automatikisht, dhe po ju mund të jeni në autopilot duke bërë atë që keni trajnuar tashmë për të bërë truri juaj – që është shqetësim gjatë gjithë kohës. Por në të vërtetë mund të merrni vendimin për të mësuar se si të mos shqetësoheni. Tani që e dini se është e mundur të ndaloni shqetësimin – nuk mund të thoni se nuk mund të ndaloni së shqetësuari. Ti mundesh!

 1. Nuk vepron me zemër

A merrni vendime sepse mendoni se është gjëja e duhur për të bërë ose sepse keni frikë të bëni atë që doni të bëni vërtet? Ndonjëherë ndjekja e zemrës suaj mund të jetë gjëja më e mirë për të gjithë.

 1. Vonimi deri nesër

E nesërmja nuk do të vijë kurrë. Çfarë veprimi të vogël mund të bëni tani për të ndryshuar jetën tuaj për ta bërë të nesërmen tuaj një ditë më të mirë për të jetuar?

 • Mos jetoni një jetë të mbushur me keqardhje.
 • Vendosni ta doni veten
 • Vendosni të merrni masa
 • Vendosni të kujdeseni
 • Vendosni për t’u përmirësuar
 • Vendosni të vazhdoni
 • Vendosni të ndiqni zemrën tuaj
 • Merrni këto vendime sot.

 

 

 

Burimi / https://www.greenthickies.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top