FB

August 4, 2022 | 10:01

4 ‘mikro-tranzicione’ në ditën tuaj që mund t’ju shkaktojnë ankth

Ne e dimë se ndryshimet e mëdha të jetës, pushimet nga puna, ngjarjet shëndetësore, një fëmijë i ri, mund të shkaktojnë shumë stres. Megjithatë, ka edhe ndryshime të vogla në jetën tonë që shpesh anashkalohen kur bëhet fjalë për ankthin. Ndoshta keni frikë të shtriheni në shtrat për natën, ose ndoshta nxitimi i mëngjesit ju ka stresuar. Këto quhen “mikro-tranzicione”…

Perëndimi i diellit

Mendimet e errëta pëlqejnë të tregojnë fytyrat e tyre të shëmtuara gjatë natës, tha Temple, kështu që perëndimi i diellit ose tranzicione të ngjashme të lidhura me mbrëmjen mund të shkaktojnë ankth. Ka disa teori se pse ndodh kjo. Një studim zbuloi se ndërprerja e gjumit mund të shkaktohet nga paaftësia për të kontrolluar informacionin emocionalisht negativ gjatë natës. Disa psikologë fajësojnë trurin tonë si njeriu i shpellave, i cili dikur kontrollonte për rrezik para gjumit në kohën e gjuetarëve-mbledhësve.

Fundi i një ngjarjeje argëtuese

Ndoshta keni kaluar javë të tëra duke u përgatitur për pushimet tuaja të ardhshme me familjen, vetëm për të fiksuar ditën tuaj të fundit ndërsa fundi i udhëtimit tuaj po afrohet. Temple tha se kjo mund të shkaktohet duke kaluar një kohë të mirë dhe duke mos dashur që ajo të përfundojë, ose anasjelltas, të kesh pritshmëri të mëdha dhe të ndjehesh sikur çdo gjë që ndodhi nuk ishte aq argëtuese sa doje.

Tranzicionet e ‘Audiencës’

A e ndryshoni mënyrën si prindëroheni kur partneri juaj largohet nga dhoma dhe vjehrra juaj hyn? Ndoshta ju jeni më të rreptë, ose më të qetë. Sido që të jetë, Dr. Whitney Casares, një pediatër e praktikës private dhe themeluese dhe CEO e Klubit Modern Mamas, tha se një “ndryshim i audiencës” mund të jetë një mikro-tranzicion që shkakton ankth. Kjo gjithashtu mund të shfaqet si “të ngurtësosh një fytyrë të mirë” në një festë kur nuk je i gatshëm për të, ose të ndjehesh sikur nuk mund të jesh vetvetja jote e vërtetë rreth moshatarëve të caktuar.

Detyrimet në konflikt

Nëse keni një telefonatë në Zoom dhe e dini se fëmija juaj do të zgjohet nga një sy gjumë në të njëjtën kohë ose se një person riparimi do të vijë, mund të ndiheni të tërhequr në dy drejtime njëherësh. Ose mbase është një skenar pak më i madh: Thuaj se jeni angazhuar në dasmën e një të afërmi të largët dhe merrni një ftesë me postë për dasmën e mikut tuaj në të njëjtën fundjavë.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.huffpost.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top