FB

August 6, 2022 | 10:00

5 gjëra që duhet të harroni për të pasur marrëdhënie të shëndetshme

Zakonisht ju tregojnë se çfarë ju mungon dhe çfarë duhet të mësoni në mënyrë që të keni lidhje të qëndrueshme dhe përmbushëse. Në këtë artikull do t’ju tregojmë se çfarë duhet të harroni! Mund të duket si diçka e shtrembëruar, por nuk është aspak.

5 gjëra që duhet të mos mësoni për të pasur marrëdhënie të shëndetshme

Do të të duan vetëm kur të mund të jesh “mjaft”: dashuri e kushtëzuar

Dashuria e kushtëzuar shkon dorë për dore me pranimin e kushtëzuar. Një vajzë e padashur mëson se ajo mund të jetë e denjë për dashuri vetëm nëse bëhet më mirë, vetëm kur është mjaft e mirë ose mjaft e bukur…

Dashuria dhemb, marrëdhëniet janë të destinuara të marrin fund

Në këtë skenar hapen dy perspektiva. Nga njëra anë, nuk janë të paktë ata që besojnë se dashuria është e destinuar të marrë fund dhe për këtë arsye janë të prirur t’i japin fund marrëdhënieve më të lumtura para kohe… “Të lë sepse lidhja gjithsesi do të marrë fund”. Nga ana tjetër, ekziston një model tipik i lidhjes shmangëse “Unë dua një marrëdhënie intime, por jam aq e tmerruar prej saj sa nuk mund të krijoj lidhje të thella”.

Dashuria ju bën të dobët

Këtu jemi përsëri, edhe kjo është tipike për modelin e lidhjes shmangëse. Nëse keni pasur një nënë llogaritëse, manipuluese, narcisiste … do të keni mësuar – me një çmim të lartë – se dashuria mund t’ju bëjë të pranoni dikë, se dashuria ju bën të pambrojtur dhe për këtë arsye duhet të shmangeni sepse krijoni një lidhje të thellë me një tjetër. ju largon nga pushteti juaj, ju heq autonominë … ju bën të humbni kontrollin.

Të duash do të thotë të shkrihesh me tjetrin, të anulosh veten për partnerin, ta kënaqësh atë…

Ky supozim është tipik për çrregullimin e personalitetit të varur. Ju keni mësuar se vetëm ju nuk jeni të mjaftueshëm. Ke mesuar qe per te qene i lumtur ke nevoje per dike…ke mesuar qe nuk mund te jesh autonome dhe qe nuk mund te marresh dot vendime vetem pa u konsultuar me dikë me pare, ndoshta nuk shkon vete ne palestër.. .!

Marrëdhëniet duhet të jenë të trazuara

Thjesht nuk mund ta bësh, marrëdhëniet pa zënka dhe pa luhatje janë të ngushta me ty… të mërzitin. Kjo sepse kur ishe i vogël, ndoshta edhe duke vëzhguar prindërit e tu, e ke përthithur si sfungjer që marrëdhëniet janë kaq… grindavece, luftarake dhe rron kush shkon atje. Rritjet dhe uljet janë tipike për jetën tuaj, sepse nuk keni mësuar se qetësia, stabiliteti dhe ekuilibri mund të jenë më të kënaqshme.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi psicoadvisor.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top