Këshilla & Arsye

June 24, 2020 | 8:12

5 gjërat që ju ndihmojnë të përgatiteni për botën e biznesit pas Koronavirusit

Distancim social. Telemjekësi. Vetë-karantinim. Të gjitha këto janë fjalë që në fillim të vitit 2020 nuk ishin pjesë e fjalorit tonë, por ka disa muaj që të gjithë ne i dëgjojmë dhe i përdorim përditë. Nuk ka asnjë mohim se shpërthimi i koronavirusit ka ndryshuar në mënyrë dramatike pothuajse çdo aspekt të jetës së çdo personi në të gjithë botën.

Nga pikëpamja e biznesit, bursa pa humbjen më të madhe në një ditë dhe fitimin më të madh një ditor në histori. SHBA panë raportin më të madh të humbjes së vendeve të punës. Jemi në ujëra të paeksploruar dhe nuk dihet se për sa kohë do të qëndrojmë në to. Sidoqoftë, ajo që të gjithë dinë është që ky shpërthim do të ndryshojë jetën e të gjithëve për vitet ose dekadat e mëvonshme. Pothuajse 20 vjet pas 11 shtatorit, siguria e përmirësuar e aeroportit dhe përpjekjet kundër terrorizmit janë akoma norma. E njëjta gjë do të jetë edhe për pasojat e COVID-19. A është gati biznesi juaj për të ndjekur pesë tendencat më të mëdha makro që do të shohim?

  1. Rritja e faqeve të internetit dhe mjeteve dixhitale

Shumë biznese përfshirë dyqanet me pakicë, sallonet e parukerive, depot, fabrikat dhe zyrat – nuk kishin mjetet teknike për të mbijetuar, pas mbylljes së vendeve të tyre fizike.

Është thelbësore që bizneset të jenë në gjendje jo vetëm të mbijetojnë, por të lulëzojnë përmes faqeve të zgjeruara të internetit dhe mjeteve dixhitale për t’i shërbyer klientëve të tyre. Gjëra si tregtia online në industri që më para nuk e kanë shfrytëzuar kurrë, konfigurimet e përparuara të produkteve dhe aplikacionet mobil janë kërkesat më të mëdha, pasi bizneset e vogla dhe të mesme bashkohen në revolucionin e teknologjisë së dekadës së re.

Këto mjete të reja po ndihmojnë bizneset të qëndrojnë në këmbë gjatë shpërthimit të virusit dhe do të jenë një makro-prirje që bëhet edhe më e rëndësishme, jo vetëm për këtë shpërthim, por edhe për shpërthime të mundshme në të ardhmen.

  1. Shqetësimet për sigurinë kibernetike

Siguria në internet është tashmë një temë e rëndësishme për bizneset e mëdha, dhe me Rregulloren e Përgjithshme të BE-së për Mbrojtjen e të Dhënave, Aktin e Intimitetit të Konsumatorit dhe ligjet e tjera të intimitetit, si dhe lajme të panumërta për kostot dhe ndikimin e shkeljeve të të dhënave, është diçka me të cilën janë duke u përballur bizneset më të vogla. Me rritjen e punonjësve që punojnë në distancë gjatë shpërthimit të virusit, kemi parë gjithnjë e më shumë shkelje të të dhënave dhe sulme kibernetike.

Punonjësit që përdorin infrastrukturën e pasigurt dhe mjetet e palëve të treta janë dy nga shkaqet kryesore të shkeljeve të mundshme. Kombinojeni këtë me ruajtjen e të dhënave dhe praktikat e hyrjes që shkelin ligjet e intimitetit dhe papritmas lind nevoja për zgjidhje të sigurta. Për më tepër, gjatë kësaj kohe, ne kemi parë një rritje të sulmeve kibernetike jashtë shtetit në shumë prej faqeve të internetit të klientëve. Më shumë biznese do të detyrohen të investojnë në teknologji të sigurt, me qasje në distancë dhe që ndjek zbatimin e rregullave të privatësisë dhe sigurisë së të dhënave.

  1. Rritja e takimeve virtuale

Rritja e takimeve virtuale është një trend që ne parashikojmë se do të vazhdojë për një kohë të gjatë. Megjithëse nuk mund të zëvedësojnë takimet ballë për ballë dhe shtrëngimet e duarve, për vitet e ardhshme parashikohet që trendi i takimeve virtuale të vazhdojë. Kjo nuk do të zbatohet vetëm në botën tradicionale të biznesit, por për shumë aspekte të tjera të jetës sonë – për shembull, për t’u takuar me mjekun, terapistin, bankierin dhe madje edhe për një konsultë me stilistin e flokëve. Kjo do të jetë një kosto e madhe dhe kursim kohe për të gjitha palët e përfshira. Ky është një trend që ka filluar para shpërthimit të virusit dhe do të forcohet edhe më shumë pas kësaj dekade të re. Përgatitja për këtë prirje shkon shumë më larg se një hapësirë virtuale për takime. Gjërat si broshurat digjitale, kartat dixhitale të biznesit, videot tutoriale dhe informacioni i përmirësuar i faqes në internet, do të bëhen domosdoshmëri pasi bizneset e kanë më të vështirë të përdorin fizikisht materialet për klientët e tyre.

  1. Rritja e kontrollit në shpenzime

Me mbylljen e të gjitha bizneseve, janë të shumtë ata që po kërkojnë mënyra për të pasur një shkallë më të madhe kontrolli mbi shpenzimet e tyre. Këto do të përfshijnë bizneset që kërkojnë kohëzgjatje më të shkurtër të kontratave, klauzola emergjente dhe dispozita në marrëveshje, duke përdorur punonjës dhe agjenci të përkohshme dhe një dëshirë të përgjithshme për të ulur shpenzimet, veçanërisht shpenzimet përsëritëse.

Ne kemi qenë dëshmitarë të dorës së parë, ku pothuajse çdo klient i yni shpreh nevojën për të zvogëluar shpenzimet, jo vetëm si rezultat i virusit, por edhe si një praktikë që ata duan ta vazhdojnë në të ardhmen e afërt.

Sigurohuni që biznesi juaj të ketë përgjigje kur klientët tuaj kërkojnë mënyra që ata mund të kursejnë, duke zvogëluar kushtet e kontratës ose duke mbrojtur biznesin e tyre nga fatkeqësitë dhe katastrofat e ardhshme.

  1. Punonjës më të largët

Së fundmi, me katër tendencat e mëparshme do të vijë i pesti – një zhvendosje edhe më e madhe për punonjësit e largët. Shumë biznese që luftuan me trendin e punonjësve që punojnë në distancë, tani e kuptojnë se duke qenë të detyruar të mbyllin zyrat e tyre, punonjësit e largët janë më efikas, efektiv dhe ekonomik.

Me punonjësit në distancë vjen nevoja e shtuar për të katër pikat e sipër përmendura. Ky trend është diçka që filloi mbi një dekadë më parë, por do të vazhdojë të forcohet këtë dekadë dhe pas shpërthimit të COVID-19. Këto tendenca do të jenë të rëndësishme jo vetëm në vitin 2020, por ka gjasë edhe më gjerë.

 

 

Burimi / https://www.entrepreneur.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top