FB

September 16, 2021 | 8:45

5 problemet më të zakonshme të prindërve të rinj

Personat që bëhen prindër për herë të parë mund të ndiejnë se po bëjnë gjithçka gabim. Ata nuk janë vetëm. Në fakt, shumë prindër përballen me vështirësi kur në familje vjen një pjesëtar i ri. Në fund të fundit, nuk ka një udhëzues për ata që bëhen prindër për herë të parë dhe si pasojë ata duhet të përballen me shumë sfida. Prandaj, është e zakonshme që të shfaqen problemet.

Ata mund të mendojnë se janë të vetmit me këto lloj dyshimesh. Sidoqoftë, një kërkim i thjeshtë në internet do t’i bëjë ata të kuptojnë se nuk është kështu. Për më tepër, shumica e pyetjeve mbi temën e prindërimit janë bërë shumë herë më parë.

Jeta e prindërve të rinj

Shpesh, ata që do të kenë ose tashmë kanë një fëmijë të parë, përjetojnë shqetësime serioze emocionale. Spitali Clínic de Barcelona (Spanjë) kreu një studim që tregoi se një në pesë nëna do të vuante nga një çrregullim psikologjik perinatal. Në mënyrë të ngjashme, hulumtime të tjera kanë treguar se prindërit e rinj priren të vuajnë nga nivele të larta ankthi dhe stresi.

E gjithë kjo ndodh sepse ardhja e një fëmije përfaqëson një ndryshim drastik dhe të përhershëm në jetën e tyre. Në këtë kuptim, secili çift është i ndryshëm, siç janë fëmijët, kështu që të gjithë përballen me sfida të ndryshme. Sidoqoftë, ka disa situata të zakonshme që i kalojnë të gjithë dhe e bëjnë prindërimin mjaft të komplikuar.

Për fat të mirë, duke qenë se këto janë dukuri të shpeshta, ato tashmë janë studiuar mirë dhe në shumë raste zgjidhjet janë gjetur. Në këtë artikull, ne do t’i shikojmë këto probleme pak më tërësisht dhe do t’ju japim disa ide për t’i zgjidhur ato.

Problemet e zakonshme të prindërve të rinj

Shoqëria shpesh ushqen një ideal: se në prindërim gjithçka është një gëzim. Kjo krijon një problem për prindërit sepse në realitet, rritja e fëmijëve krijon shqetësime, stres dhe emocione të tjera që kanë një ndikim negativ. Si rezultat, prindërit e rinj mund të ndihen fajtorë sepse ndihen të mbingarkuar ose të lodhur.

Sidoqoftë, kjo nuk përcakton aftësitë e tyre si prindër. Në fakt, është e rëndësishme që ata të mbajnë mend se janë qenie njerëzore, jo makina të palodhshme që nuk kanë nevojë të flenë apo hanë. Në fakt, ata janë shumë më fleksibël sesa një makinë pasi nuk janë të programuar. Për më tepër, ndjenjat dhe nevojat e tyre meritojnë të kenë një vend në procesin e prindërimit.

  1. Probleme me gjumin

Mungesa e gjumit është një nga problemet më të shpeshta në mesin e atyre që sapo kanë lindur fëmijën e tyre të parë. Richter et al (2019) zhvilluan një hetim për të studiuar kohëzgjatjen e gjumit dhe kënaqësinë para, gjatë dhe pas shtatzënisë. Ata arritën në përfundimin se prindërit nuk i rifitojnë nivelet e tyre normale të gjumit deri në gjashtë vjet pas lindjes. Ndonjëherë, mungesa e gjumit lidhet me akumulimin e përgjegjësive dhe herë të tjera me ankthin. Sido që të jetë, lindja e foshnjës së parë ka një ndikim të rëndësishëm në cilësinë e gjumit.

  1. Mungesa e intimitetit në çift

Për shkak të të gjitha përgjegjësive që vijnë me një fëmijë, prindërit e rinj shpesh lënë mënjanë privatësinë e tyre. Sidoqoftë, me kalimin e kohës, kjo mund të prodhojë fërkime të caktuara në çift. Për këtë arsye, ajo duhet të trajtohet. Në vitin 2019, kompania Leesa kreu një sondazh për të vlerësuar cilësinë e marrëdhënieve seksuale tek prindërit. Ata zbuluan se 46% e të anketuarve raportuan një rënie të kënaqësisë në jetën e tyre seksuale pas lindjes së foshnjës.

  1. Pabarazia në shpërndarjen e përgjegjësive

Kur vjen një fëmijë, detyrat dhe përgjegjësitë shumëfishohen. Fatkeqësisht, çiftet shpesh kanë probleme të ndajnë në mënyrë të barabartë detyrimet e tyre. Për më tepër, shpesh ndodh që njëri partner të mos ketë kohë të mjaftueshme për të parë se çfarë duhet të bëjë tjetri gjatë një dite. Kjo mund të përfundojë në një debat me secilin partner që ndjen se ka marrëveshjen më të keqe. Duhet të theksohet se kjo është një situatë e zakonshme midis atyre që bëhen prindër për herë të parë. Kjo është kryesisht për shkak të mungesës së përvojës. Prandaj, me kalimin e kohës, shumë nga këto konflikte priren të zgjidhen.

  1. Frika nga dështimi

Përgjegjësia e kujdesit për një të porsalindur rrit nivelet e stresit dhe ankthit tek të gjithë prindërit, por veçanërisht prindërit për herë të parë. Për shkak të kësaj, shumë njerëz kanë një frikë të vazhdueshme për të bërë gabime dhe madje edhe për të mos qenë prindër. Si pasojë, vetëvlerësimi i tyre zvogëlohet. Në disa raste, këto lloj mendimesh lidhen me pritjet e rreme për prindërimin. Në fakt, ndonjëherë, prindërit e rinj besojnë se çdo gabim i vogël që ata bëjnë mund të dëmtojë seriozisht fëmijën e tyre.

  1. Dallimet në stilet e prindërimit

Prindërit shpesh nuk bien dakord se si duhet të rriten fëmijët. Në të vërtetë, secili mund të ketë ide të ndryshme rreth asaj që duhet ose nuk duhet bërë dhe kjo mund të krijojë debate. Në të njëjtën linjë, situata mund të përkeqësohet edhe më shumë kur përfshihen palët e treta si gjyshërit ose të tjerët.

Mjete për prindërit e rinj

Siç thamë në fillim, nuk ka asnjë formulë magjike për të qenë prindër të përsosur. Në fakt, prindërit e përsosur nuk ekzistojnë. Gjëja e parë që ata duhet të bëjnë është të jenë të durueshëm dhe të sjellshëm me veten, ashtu siç janë me foshnjën e tyre. Pastaj, ata duhet të trajtojnë një problem në të njëjtën kohë, në vend që të përpiqen të mbulojnë gjithçka menjëherë. Strategjitë e mëposhtme mund të jenë të dobishme në zvogëlimin e ndikimit negativ të prindërimit.

Kërkoni ndihmë nga një anëtar i familjes ose një person i besuar

Mbështetja e një tjetri është një mjet i dobishëm në shmangien e lodhjes fizike dhe emocionale të prindërimit. Hapi më i zakonshëm është të kërkoni ndihmë nga anëtarët e familjes, siç janë gjyshërit ose xhaxhallarët. Qëllimi është që të kenë kohë për të pushuar dhe për të marrë pjesë në përgjegjësitë e tjera apo edhe të kalojnë kohë me partnerin e tyre.

Merrni pjesë në kurse mbi familjen dhe prindërimin

Ka institucione që kanë programe të dobishme kushtuar prindërve dhe çështjeve familjare. Pjesëmarrja në këto mund të ndihmojë prindërit e rinj të zhvillojnë mjete të reja për të adresuar ato probleme që janë krejtësisht të reja për ta.

Kërkoni mbështetje psikologjike

Përgjatë këtij artikulli, ne kemi parë që lindja e fëmijës së parë ka pasoja si në nivelin fizik ashtu edhe në atë psikologjik. Ndërsa shumica gjejnë mënyrat e tyre për të trajtuar stresin dhe ankthin, të tjerët mund ta gjejnë veten duke humbur kontrollin ose të ndihen plotësisht të dërrmuar nga rrethanat. Nëse është kështu, çelësi është të kesh udhëzimin e një psikologu ose psikoterapisti.

Në fakt, çrregullime të tilla si depresioni pas lindjes, ankthi i përgjithësuar ose stresi kronik janë më të zakonshme nga sa mund të mendoni. Përveç kësaj, ato prekin si burrat ashtu edhe gratë. Për këtë arsye, gjithmonë rekomandohet që prindërit e rinj të kërkojnë psikoterapi nëse ndihen të mbingarkuar. Kjo nuk do të thotë se ata janë të dështuar ose të paaftë në prindërim. Përkundrazi, njohja e kufizimeve të tyre dhe kërkimi i ndihmës do të sjellë dobi për fëmijët e tyre.

 

 

Burimi / https://exploringyourmind.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top