FB

January 31, 2023 | 9:57

6 shenja që tregojnë se shëndeti juaj mendor është në rrezik

Vlerësimi i shëndetit tuaj mendor është një detyrë komplekse. Meqenëse është e lidhur me atë që ndodh brenda jush dhe jeni ju që bëni vlerësimin, ekziston gjithmonë një komponent i lartë i subjektivitetit. Prandaj, ju mund të mbivlerësoni ose nënvlerësoni sjelljet tuaja që janë të dukshme ose problematike.

Perceptimet tuaja priren të ndryshohen kur shëndeti juaj mendor rrezikohet. Për shembull, mund të mos e kuptoni se jeni tërhequr. Nëse dikush ju vë në dukje, me siguri do ta konsideroni atë si të mbingarkuar ose mosgatishmërinë e njerëzve të tjerë për t’ju dëgjuar, jo një depresion të krijuar.

  1. Ndjenja e vazhdueshme e lodhjes dhe mungesës së energjisë

Një nga shenjat se shëndeti juaj mendor është në rrezik është të ndiheni të lodhur  shumicën e kohës. Ndiheni sikur nuk keni energji për të kryer aktivitetet tuaja normale. Nëse nuk ka arsye për këtë lodhje, mund të jetë një manifestim emocional.

Në fakt, depresioni dhe ankthi mund të shkaktojnë lodhje. Prandaj, është e rëndësishme që të pyesni veten nëse ka diçka që ju bën të ndiheni të trishtuar, ose që ju shkakton zhgënjim, dhimbje ose shqetësim të tepruar. Ky mund të jetë çelësi.

  1. Probleme me gjumin

Në ditët e sotme, gjumi i mirë është kthyer në një luks. Në të vërtetë, vështirësitë e gjumit janë të përhapura. Megjithatë, është një gjë të vuash nga pagjumësia e rastësishme, por krejt tjetër është ta përjetosh atë shpesh. Nëse e përjetoni shpesh, është e mundur që diçka ju bën të ndiheni seriozisht të shqetësuar.

  1. Zvarritje

Zvarritja flet për një hendek të caktuar midis mendimit, emocionit dhe veprimit. Ndodh kur i shtyni pafundësisht aktivitetet, detyrat ose angazhimet tuaja. Kjo sepse ndiheni shumë dembel për t’i bërë ato, ose të paktën kështu i thoni vetes.

Është normale të shtyni disa aktivitete herë pas here. Për këtë arsye, duhet të shkaktojë shqetësim vetëm nëse ndodh shpesh. Mund të jetë një shenjë se po i vendosni vetes qëllime jashtëzakonisht kërkuese ose se e keni vërtet të vështirë të ndërmerrni veprime. Nëse është kështu, nuk ka të bëjë me përtacinë, por me gjendjen tuaj shpirtërore.

  1. Konfliktet ndërpersonale

Është e zakonshme që një përkeqësim i shëndetit mendor të shfaqet përmes një rritje të konfliktit me njerëzit e tjerë. Për shembull, ju mund të ndjeni se askush nuk ju kupton, ose se jeni të rrethuar nga kërcitje. Ndoshta është kështu, por ekziston edhe mundësia që tensioni i vazhdueshëm me të tjerët të jetë rezultat i një konflikti me veten që nuk e keni zgjidhur.

  1. Izolimi

Nëse vëreni se po e shijoni më pak shoqërinë e njerëzve dhe nuk ka ndodhur më parë, ka mundësi që shëndeti juaj mendor të jetë në rrezik.

Nuk ka të bëjë me faktin nëse jeni ekstrovert apo introvert, por me tendencën për t’u izoluar nga të tjerët, për shkak të ndjenjave të refuzimit ose frikës që ju shkaktojnë.

  1. Konsumi problematik

Pothuajse të gjithë nganjëherë kënaqen në mënyrë të tepruar. Në të vërtetë, ngrënia ose pirja e tepërt herë pas here zakonisht varet nga pakujdesia. Nuk është domosdoshmërisht problematike. Përsëri, ajo që ka rëndësi është se sa shpesh ndodhin ato episode. Nëse janë të shpeshta, është problem.

Sigurohuni që të mos injoroni asnjë nga shenjat e mësipërme. As ndonjë tjetër që ju shkakton shqetësime të shpeshta. Së fundi, nëse nuk mund ta identifikoni vetë problemin dhe zgjidhjen e tij, gjëja e zgjuar që duhet të bëni është të kërkoni ndihmë nga një profesionist.

 

 

 

 

Burimi/ Exploring your mind

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top