Mirëqenie

January 13, 2021 | 8:40

7 gjërat e rëndësishme që duhen ditur kur ka njerëz të moshuar në shtëpi

Njerëzit e moshuar, veçanërisht nëse jetojnë vetëm kanë nevojë për një vizitë të shpeshtë si për shoqëri edhe për të kuptuar se gjithçka është në rregull. Ka disa gjëra që njerëzit e moshuar i lënë pas dore. Këtu janë 7 gjërat e rëndësishme që duhen ditur kur ka njerëz të moshuar në shtëpi.

  1. Pirja është e rëndësishme

Trupi ynë përbëhet nga 60% ujë. Veshkat, të cilat gjithashtu monitorojnë gjakun, rregullojnë sasinë e ujit në trup. Nëse vëllimi i gjakut zvogëlohet me 10% atëherë shkaktohet etja. Pirja e rimbush lëngun dhe vëllimi i gjakut kthehet në vlerat normale. Sasia e rekomanduar e ujit që duhet pirë në një ditë është 2 litra. Gjithashtu është e nevojshme të merret parasysh uji që marrim duke pirë pije freskuese, lëngje frutash, duke ngrënë supë, etj.

Ndërsa njerëzit përgjithësisht ndiejnë nevojën për të pirë, ky nuk është rasti për të moshuarit, të cilët mund të hyjnë në një gjendje dehidrimi pa ndjerë nevojën për të pirë. Për këtë arsye, duhet të monitorohet sasia e ujit që ata pinë, veçanërisht nëse nuk janë plotësisht autonom.

  1. Kujdes nga sobat

Njerëzit e moshuar pëlqejnë të jenë pranë një sobe, veçanërisht në ditë të ftohta. Për shkak të mungesës së lëvizjes, të moshuarit ndjehen më të ftohtë dhe me dëshirë ndezin ngrohëset ose një sobë. Soba djeg oksigjenin dhe pranë tyre ju mund të bini lehtësisht në gjumë, duke përfshirë dhe rreziqet pasuese. Dhe nëse soba është me gaz, mungesa e oksigjenit shkakton prodhimin e monoksidit të karbonit, një gaz pa erë, pa ngjyrë dhe të rrezikshëm.

  1. Ajrosja

Sapo të ngriheni në mëngjes, duhet të ajrosni dhomën e gjumit për disa minuta. Kjo lejon shkëmbimin e ajrit, por edhe lirimin e lagështisë së akumuluar gjatë natës, për shkak të avullit të ujit të emetuar nga frymëmarrja jonë. Është një ide e mirë të ajrosni shtëpinë 3 herë në ditë për disa minuta. Temperatura ideale në shtëpi është midis 18 dhe 22 gradë. Shkalla e lagështisë ndërmjet 40 dhe 60%. Është e rëndësishme të mos krijoni ndryshime të papritura të temperaturës që mund të dobësojnë sistemin imunitar.

  1. Tharja e rrobave në shtëpi

Më mirë të shmange tharjen e rrobave në shtëpi, pasi ekziston rreziku i rritjes së lagështisë së ajrit, duke favorizuar praninë e Aspergillus fumigatus, një kërpudhat që mund të krijojnë probleme për ata me mushkëri të dobëta ose shëndet të dobët si në rastin e të moshuarve.

  1. Darka

Darka duhet të jetë e lehtë në mënyrë që të mos rëndojë gjumin dhe duhet të hahet 2 orë para se të flini. Kjo parandalon që stomaku të punojë gjatë gjumit, gjë që çon në lodhje dhe dhimbje koke në mëngjes.

  1. Gjumi

Gjumi është gjithashtu një nga gjërat e rëndësishme që duhet njohur kur ka njerëz të moshuar në shtëpi. Sipas disa studimeve, ekziston një grup orësh që duhet të respektohen absolutisht dhe në të cilat duhet të flini. Këto janë orët që i japin trupit pushimin më të mirë. Duhet të filloni të flini në orën 10 dhe të siguroheni që të flini deri të paktën në 2 të mëngjesit. Një zakon tjetër që duhet eliminuar është të shikoni televizor para se të flini. Drita blu e prodhuar nga ekranet televizive (si dhe nga smartphone dhe tabletët) mund të vonojë prodhimin e melatoninës, i cili është hormoni i gjumit.

  1. Një melhem për qetësimin e dhimbjeve

Njerëzit e moshuar shpesh janë të prirur për dhimbje të kyçeve për shkak të ftohjes, artritit dhe artrozës. Një melhem për qetësimin e dhimbjeve do të ishte i dobishëm për ato dhimbje që lindin pa paralajmërim. Duke ndjekur këto disa këshilla, jeta mund të duket më e qeshur.

 

 

Burimi / https://www.proiezionidiborsa.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top