Marrëdhënie

October 22, 2018 | 9:42

7 gjeste të vogla por të rëndësishme për përmirësimin e marrëdhënies tuaj

Fjalimet romantike dhe postimet e frymëzuara në Instagram-it nuk janë domosdoshmërisht përbërësit e një marrëdhënieje të fortë dhe të lumtur. Përkundrazi, janë zakonet e vogla dhe të thjeshta, ato që kanë një efekt të madh pozitiv. Më poshtë, terapistët e martesës zbulojnë se çfarë mund të bëni për të bërë një ndryshim të madh në marrëdhënien tuaj.

  1. Bëni një gjumë të mirë gjatë natës.

Ne nuk ndihemi mirë kur jemi të lodhur. Mungesa e gjumit mund të na lërë të çuditshëm dhe të paaftë të përqendrohemi. Në rast të kundërt një gjumë i mirë mund të përmirësojë gjendjen tonë dhe mirëqenien e përgjithshme, si dhe të na bëjë partnerë më të mirë dhe më të dashur.

“Pa marrë parasysh se çfarë po ndodh në një marrëdhënie, gjumi duhet të jetë përparësia numër një, madje edhe për seksin”, tha psikologu dhe terapisti i seksit Shannon Chavez. “Gjumi është thelbësor për shëndet të mirë. Të qenit i qetë dhe i shëndetshëm është i rëndësishëm për veten dhe partnerin”. Për më tepër, duke shkuar në shtrat në të njëjtën kohë me partnerin tuaj nxit intimitetin dhe afërsinë.

  1. Bëni gjëra të vogla për njëri-tjetrin.

Veprimet e vogla dhe të thjeshta të mirësisë i tregojnë partnerin tuaj që ju intereson. Nuk ka nevojë për gjeste të mëdha! Ai mund të përgatis kafenë e gruas në mëngjes, ose ajo mund ta surprizojë burrin me ushqimet e tij të preferuara.

“Kur të dy partnerët bëjnë përpjekje për të bërë akte dashamirëse, pa nxitjen e një festë, kujdesi shumëfishohet gjatë gjithë lidhjes”, tha Kurt Smith, një terapist i specializuar në këshillimin e burrave.

  1. Komplimentoni dhe falënderoni njëri-tjetrin.

Kur ne jemi të mbërthyer në rutinat tona, është e lehtë të fillosh të marrësh gjëra të vogla që partnerët bëjnë për ne, por ndonjëherë harrojmë të themi faleminderit.

Kur kujtohemi, themi një të shpejtë, “Faleminderit” dhe vazhdojmë me punën. Por pranimi specifikisht se përse jeni mirënjohës mund të jetë më efektiv.

“Theksoni atë për të cilën po tregoni vlerësimi”, thotë terapisti familjar dhe këshilltari për martesën Spencer Northey. Si,”Faleminderit për pastrimin e dhomës së ndenjes “, ose “Unë me të vërtetë ju çmoj që më merrni”. Falënderimi e ndihmon partnerin tuaj të ndihet i dashur dhe i çmuar, dhe etiketimi i lavdërimit lejon partnerin tuaj të dijë se vini re gjërat e vogla që ata kanë bërë. E njëjta vlen edhe për gjërat pozitive që ne shpesh mendojmë për bashkëshortët tanë, por jo gjithmonë i themi me zë të lartë.

“Herën tjetër thuajeni me zë të lartë, me të vërtetë më pëlqeu mënyra si më këshillove, ishte e dobishme dhe je shumë i zgjuar”, tha terapisti i çiftit Kari Carroll.

  1. Rrethojeni me përqafime, puthje dhe gjeste të tjera të dashurie.

Prekja fizike është një pjesë e rëndësishme e një marrëdhënieje romantike. “Nëse vendosni dorën në krah, kur ju përshëndeteni ose uleni me partnerin tuaj, kjo do të rrisë oksitocinën dhe ju të dy do të përjetoni një ulje të stresit”, tha Carroll.

Nëse nuk e keni zakonin e përqafimit dhe të puthjes përshëndetëse, mendoni ta inkorporoni atë në rutinën tuaj të përditshme. Studiuesi i njohur John Gottman rekomandon që çiftet të ndajnë një puthje që zgjat gjashtë sekonda ose më shumë të paktën një herë në ditë.

“Për të filluar këtë zakon, mund të filloni të numëroni në kokën tuaj 1-2-3-4-5-6 derisa të arrini ritmin. Marrja e puthjeve përshëndetëse ju kujton se partneri është shumë më tepër sesa shoku juaj”.

  1. Kërkoni ndjesë kur keni gabuar.

Ndonjëherë ajo ndenja e pranimit të gabimit dhemb. Por një falje e vërtetë vlen shumë për ndreqjen e ndjenjave të dëmtuara të partnerit tuaj.

“Më vjen keq, sot është bërë një fjalë e harruar”, tha Smith. “Pranimi i gabimeve është një komponent i madh në mbajtjen e marrëdhënieve tuaja në rrugën e duhur dhe duke ecur përpara”.

  1. Tregojini se çfarë dëshironi, në vend që të fajësoni partnerin

Psikoterapistja Elisabeth J.LaMotte thotë se klientët e saj të terapive të çiftit i kanë thënë asaj se një nga mjetet më të dobishme që kanë mësuar në këshillim është lënia e deklaratave “ju” dhe ndryshimi i tyre në deklaratat “unë”.

Çfarë do të thotë kjo? Në vend që t’i thoni partnerit tuaj, “Ju interesoheni më shumë për punën tuaj sesa për mua”, mund të jetë më efektive të thuhet: “Kur kontrolloni postën e punës gjatë ditës, ndihem e vetmuar dhe e zhgënjyer”.

“Ky ndryshim ndryshon krejtësisht narrativën”, tha LaMotte, themeluese e Qendrës së Këshillimit dhe Psikoterapisë së DC-së.

  1. Programoni një kohë për të pasur biseda të vërteta.

Kur jeta është e mbushur me angazhime, është e lehtë të kapesh në listat e detyrave, duke u kushtuar vëmendje vetëm çështjeve më të ngutshme të ditës. Por, të lësh mënjanë kohë për ju dhe partnerin tuaj për të pasur biseda intime – jo vetëm për listën e ushqimeve dhe detyrat e shtëpisë së fëmijëve – është thelbësore.

“Nuk mund t’ju them se sa çifte që unë këshilloj thonë se nuk kanë kohë për të folur”, tha Smith. “Natyrisht, ata flasin për atë se kush i merr fëmijët nga stomatologu ose stërvitja e futbolli,t por jo për njëri-tjetrin apo për marrëdhëniet e tyre. Shumica prej nesh janë aq të zënë që ne duhet ta programojmë këtë kohë, sepse ajo që është më e rëndësishme është që kjo të ndodhë”.

Gjithashtu, diskutimi rregullisht i financave. “Shumë partnerë nuk thonë asgjë për paratë derisa të ketë një problem – faturë e lartë e kartës së kreditit, shpenzime që ata nuk i përballojnë, bilanci i llogarisë bankare i ulët”, tha Smith. “Paraja nuk duhet të jetë gjithmonë një subjekt negativ ose një shkak i konfliktit, por bëhet në rastet kur diskutimi shmanget”.

 

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi / www.msn.com

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com