FB

June 19, 2024 | 7:29

7 problemet kryesore familjare: si t’i trajtojmë ato?

 

Çfarë ndikimi mund të ketë tek ne një mjedis i keq familjar? Çfarë mund të bëjmë për të përballuar problemet familjare? Nuk ka familje perfekte, por në disa raste problemet familjare mund të jenë shumë më të rëndësishme në një familje sesa në një tjetër. Kur një personi duhet të përballet me një mjedis kompleks familjar, ai mund të përfundojë duke ndikuar tek ai vetëvlerësimin dhe mirëqenien e tij. Por cilat janë problemet më të shpeshta familjare?

probleme-familje

Kur flasim për problemet familjare, i referohemi çdo dinamike, sjelljeje apo modeli që mund të përfundojë duke shqetësuar mirëqenien e një familjeje në përgjithësi. Këto vështirësi mund të variojnë nga sfidat më të vogla, më të zakonshme deri te problemet më intensive, të tilla si vuajtja nga abuzimi ose situatat traumatike. Këto lloj problemesh brenda familjes përfundojnë duke krijuarstresidhe tensioni brenda shtëpisë , i cili ndikon negativisht tek të gjithë, veçanërisht nëse përfshihen fëmijët e vegjël. Duke marrë parasysh këtë, disa nga problemet kryesore që mund të hasni brenda familjes janë si më poshtë:

Marrëdhëniet e këqija mes anëtarëve të familjes: Ne nuk mund të zgjedhim familjen tonë. Pra, ndonjëherë një nga problemet më të zakonshme që mund të ekzistojë brenda familjes është pikërisht prania e dy personaliteteve të kundërta. Ky mund të jetë problem kur një person angazhohet në sjellje toksike që dëmtojnë më tej lidhjen ose mjedisin brenda familjes.

Mungesa e komunikimit: Në shumë raste ka probleme që mund të zgjidheshin nëse gjërat do të thuheshin qartë. Prandaj, mungesa e komunikimit mund të jetë një nga arsyet pse njerëzit mund të vuajnë nga problemet familjare.

Presioni nga prindërit: Ndonjëherë prindërit mund të përfundojnë duke projektuar tiparet e tyre perfeksioniste te fëmijët e tyre. Ky perfeksionizëm brenda familjes mund të përfundojë duke pasur shumë efekte negative tek fëmijët dhe vetëvlerësimi i tyre.

Stili i prindërimit: Stilet e prindërimit përfshijnë mënyrën se si prindërit i rrisin fëmijët e tyre. Ky stil kujdesi mund të përfundojë duke ndikuar në shëndetin e fëmijëve.

Vështirësi ekonomike: Shumë familje mund të përballen me probleme ekonomike. Në këto raste mund të shkaktojë vështirësi dhe madje stres si për prindërit ashtu edhe për fëmijët.

Problemet e shëndetit mendor: Nëse një anëtar i familjes vuan nga një problem i shëndetit mendor, kjo mund të përfundojë duke ndikuar edhe në mirëqenien e shtëpisë, veçanërisht nëse është një çrregullim që nuk trajtohet nga një.psikolog ose profesionist i shëndetit mendor.

Mungesa e lidhjes: Distanca emocionale midis të gjithë anëtarëve të një familjeje mund të jetë gjithashtu një problem familjar. Arsyeja është se në shumë raste, mospasja e këtij besimi mund të përfundojë duke i bërë fëmijët dhe prindërit të ndihen vetëm.

 

Si mund të përballemi me problemet familjare?

Ka disa mënyra në të cilat problemet familjare mund të përfundojnë duke prekur anëtarët e familjes, veçanërisht fëmijët. Këto përvoja mund të përfundojnë duke lënë efekte emocionale, veçanërisht në rastin e fëmijëve. Duke e ditur këtë, disa nga mënyrat se si mund të përballeni me këto vështirësi janë si më poshtë:

Identifikoni problemin: Hapi i parë në trajtimin e kësaj situate është të identifikoni plotësisht problemin me të cilin po përballeni. Duke pasur një kuptim të qartë të këtij problemi, mund të përpiqeni të kuptoni pse ndodh dhe çfarë vështirësish duhet të keni parasysh në trajtimin e tij.

Flisni për këtë: Asgjë nuk do të zgjidhet nëse nuk përpiqeni të flisni për të dhe të fokusoheni në zgjidhjen e saj. Pra, nëse e dini se cili është problemi, provoni të flisni për të me familjen tuaj ose njerëzit e afërt që ju besoni. Biseda për të me të tjerët do t’ju ndihmojë të identifikoni çelësat për ta menaxhuar atë më mirë.

Filloni të vendosni kufij: Vendosja e kufijve do të thotë të filloni t’i thoni “jo” asaj që ju shqetëson ose ndikon nga anëtarët e tjerë të familjes suaj. Pra, nëse mendoni se dikush po ju kapërcen, filloni të jeni më të rreptë dhe të vendosni kufij për të tjerët.

Shkoni në terapi: Nëse mendoni se marrëdhëniet e këqija me familjen po ju prekin, është e rëndësishme të konsultoheni me një psikolog profesionist. Ky specialist do t’ju ndihmojë të kuptoni se si po ndikon tek ju dhe, më e rëndësishmja, si të merreni me situatën.

Edhe nëse nuk mund ta ndryshojmë familjen tonë, ne mund të ndryshojmë qëndrimin se si i trajtojmë problemet që lindin brenda saj. Nëse mbetemi proaktivë në adresimin e tyre dhe dimë të vendosim kufij, kjo do të na ndihmojë të ndihemi më rehat në mjedisin familjar.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top