FB

May 9, 2022 | 9:00

A është trajtimi i vetvetes pozitiv apo negativ për shëndetin tuaj mendor?

Disa njerëz besojnë se të trajtosh veten nënkupton të jesh konsumist, materialist, i kotë ose i padisiplinuar. Nga ana tjetër, të tjerët besojnë se është absolutisht e nevojshme, një akt i kujdesit për veten dhe një shenjë e fleksibilitetit mendor. Të dy pozicionet ofrojnë argumente të kundërta me peshë.

l54nkfkhnzxlfn43dxoclixqac1i_xv55wpb4mgboaumjk3p86ie2f_kjkbthprf2qon6yiynfh5v-us6bpu3bm8mjzdm2g5e9jqor1rwxt6mky6aogikbjdj9admakl2qx96fuxvlgoyqop0apayywdvfmtotk6ucpdip_fqqblf9fjhtkw8qs2048

Trajtimi i vetes nuk është, në vetvete, i mirë apo i keq, pozitiv apo i dëmshëm. Çelësi qëndron në qëllimin me të cilin e bëni, momentet që zgjidhni dhe arsyet që ju bëjnë të shpërbleheni ose jo veten me këto dhurata të vogla. Le të hedhim një vështrim më të afërt.

Trajtimi i vetes është i nevojshëm

Psikologu i famshëm, Walter Riso, në librin e tij të mrekullueshëm, Enamorate de ti (Bie në dashuri me ty) ilustron qartë se kënaqësitë e vogla janë thelbësore për të ndërtuar vetëvlerësimin tuaj. Kjo për shkak se ju jeni një qenie fizike, që banoni në një hapësirë fizike, kështu që duhet të demonstroni edhe dashurinë për veten në këto hapësira të realitetit. Nuk mjafton ta duash veten, duhet ta provosh.

Trajtimi i vetes mbulon pakënaqësinë tuaj

Nga ana tjetër, duhet të jeni të kujdesshëm në lidhje me arsyet që ju shtyjnë të trajtoni veten. Qëllimi, motivimi dhe prejardhja janë vërtet kyçe këtu. Sepse ka shumë njerëz që përdorin të jashtmen për të mbuluar, shmangur dhe injoruar të brendshmen. Ju ndoshta njihni dikë që mbulon emocionet e tij duke ngrënë tepër. Ose dikush që përpiqet të lehtësojë ndjenjën e mungesës së kontrollit duke blerë me detyrim.

Cilat janë motivet tuaja?

Me pak fjalë, çelësi është të gjesh një ekuilibër. Mos jini tepër të ngurtë, kërkues dhe jo fleksibël me veten tuaj. Në të njëjtën kohë, shmangni kaosin, mungesën e kontrollit dhe impulsivitetin. Bëjini vetes pyetjet e mëposhtme. Çfarë ju motivon kur vendosni të trajtoni veten? A po shmangni trajtimin duke mos e shpërblyer veten sepse nuk ndiheni të denjë për të? A e ndjeni nevojën për të blerë, ngrënë ose zbukuruar veten për të heshtur emocionet tuaja të pakëndshme?

 

 

Përgatiti K.I / Burimi exploringyourmind.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top