FB

August 2, 2022 | 9:01

A jam gati për një fëmijë? 5 pyetje që duhet t’i bëni vetes para se të mbeteni shtatzënë

Nëse e gjendeni duke pyetur veten “A jam gati për një fëmijë?” ose “A është koha e duhur për të pasur një fëmijë?”, shanset janë që të keni në mendje të jeni prindër. Vendimi për të mbetur shtatzënë dhe për të pasur një fëmijë mund të jetë një nga vendimet më të mëdha që një person i kërkon vetes gjatë jetës së tij.

Gjëja e parë që duhet të dini është se asgjë nuk mund t’ju përgatisë plotësisht për rolin e mamasë ose babit, por ka faktorë të rëndësishëm që duhen marrë parasysh kur të vendosni nëse është koha e duhur për të mirëpritur një fëmijë.

A jam gati për një fëmijë?

Dr. Joanne Frederick inkurajon prindërit që do t’i bëjnë vetes këto pesë pyetje për të ndihmuar në përcaktimin e gatishmërisë prindërore.

Si do të mbetesh shtatzënë?

Nëse jeni me një partner, a do ta planifikoni atë dhe do ta bëni atë në mënyrë pak të detyruar, apo do të keni të dy një qëndrim më të qetë? Nëse keni probleme me konceptimin, a jeni të dy të gatshëm të kaloni kohën, paratë dhe slitën emocionale të trajtimeve IVF? A do të ishte një opsion birësimi apo zëvendësimi?

A jeni të përgatitur financiarisht për këtë?

Në ngazëllimin e të menduarit për të krijuar një familje, është e lehtë të “romantizosh” përvojën pa menduar për prakticitetin. Jo vetëm që një foshnjë ka nevojë për ushqim, rroba dhe kujdes mjekësor, por ju duhet gjithashtu të mendoni për të gjitha “furnizimet” që do t’i nevojiten një foshnjeje në rritje, përveç hapësirës në shtëpinë tuaj.

A jeni gati të hiqni dorë nga disa aspekte të lirisë suaj?

Si një person pa fëmijë, ju jeni mësuar të udhëtoni pa ngarkesë, t’u thoni “po” planeve të darkave, të keni pushim për veten tuaj, të vendosni veten në radhë të parë, të flini gjatë gjithë natës, të përdorni para shtesë për të shpërblyer veten me një kënaqësi. Kur të vijë një fëmijë, jeta siç e dini do të kthehet përmbys dhe një krijesë e vogël do të jetë 100% e varur nga ju.

A dua vërtet një fëmijë?

Kjo mund të duket si një pyetje pa kuptim, por qëndron. Kaq shumë – sidomos gra – e marrin si të mirëqenë se “supozohet” të kenë fëmijë, sepse kjo është ajo që familja apo shoqëria e tyre pret prej tyre, saqë ata kurrë nuk e konsiderojnë opsionin për të mos pasur fëmijë.

Si do të ndikojë tani lindja e një fëmije në karrierën/arsimimin tim?

Njerëzit po lindin fëmijë më vonë se kurrë më parë në jetë, kryesisht në mënyrë që të vendosen në karrierën e tyre dhe të kërkojnë arsim të lartë. Pyesni veten nëse lindja e një fëmije tani do të pengonte aftësinë tuaj për të përfunduar një diplomë universitare, për të përfunduar një program trajnimi ose për të lëvizur në një qytet tjetër në ndjekje të punës së ëndrrave tuaja.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.today.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top