FB

January 30, 2023 | 9:30

A keni një monolog të brendshëm? Është më e rrallë nga sa e mendoni

Një monolog i brendshëm është një ‘zë’ që dëgjoni brenda kokës tuaj. Mund të shërbejë si një zgjatim i vetes suaj, duke ‘të shprehur’ mendimet me zë të lartë kur ato shfaqen, ose si një lloj vëzhguesi i palës së tretë që rrëfen veprimet tuaja.

Njerëzit me monologë të brendshëm ndonjëherë mund të bisedojnë me të, duke e ditur se nuk është një entitet i veçantë, por ende e përdorin atë si një mjet për të ideuar ose organizuar mendimet. Tingëllon paksa abstrakte për ata që nuk e kanë një të tillë, por është me të vërtetë sikur të kesh një kopje të dytë të vetes që lëviz në trurin tënd.

Çfarë e shkakton një monolog të brendshëm?

Shkaktohet nga një sinjal i trurit i quajtur shkarkimi rrjedhës, i cili në fakt ndodh tek të gjithë njerëzit. Është ajo që na ndihmon të bëjmë dallimin midis stimujve të jashtëm dhe të brendshëm. Për shembull, shkarkimi pasardhës është arsyeja pse ne besojmë se zëri ynë tingëllon ndryshe kur flasim me zë të lartë kundrejt një regjistrimi, ose si jemi në gjendje të dimë kur dhimbja shkaktohet nga një ngërç muskulor në krahasim me një mavijosje në të njëjtin vend.

Nuk ndalet kurrë

Siç shpjegoi psikologia Helene Brenner, “Të folurit e brendshëm është produkt i rrjetit të modalitetit të paracaktuar ose DMN të trurit. Është një rrjet zonash të ndryshme të trurit që bëhen shumë aktive, të gjitha së bashku, kur ne nuk jemi të angazhuar të bëjmë ndonjë gjë të orientuar drejt detyrës – kur thjesht mendojmë ose ëndërrojmë. Rezulton se as nuk ndalon plotësisht – thjesht shtypet dhe angazhohemi më aktivisht.”

Edhe më pak se gjysma e kanë

Një studim i fundit sugjeron se vetëm 30-50% e njerëzve kanë një monolog të brendshëm të rrjedhshëm.

Sigurisht, është pak më komplekse se kaq. Disa njerëz përjetojnë një monolog të brendshëm vetëm ndonjëherë, ndërsa disa e kishin një të tillë në fëmijëri që përfundimisht u zbeh, por ky studim iu drejtua atyre që kanë një monolog të brendshëm të shpeshtë dhe të pranishëm në moshë madhore.

Pro dhe kundra

A ka ndonjë përfitim për të pasur një monolog të brendshëm? Absolutisht!

Ai gjithashtu funksionon mrekullisht si një mjet për të praktikuar gjëra të tilla si prezantime, audicione ose ngjarje të tjera të të folurit publik, ju funksiononi si audienca juaj që mund të japë edhe reagime

Megjithatë, nuk është gjithçka pozitive. Personat me monologë të brendshëm janë të prirur ndaj çështjeve të vetëvlerësimit. Të kesh një zë kritik, vazhdimisht të vetëdijshëm në kokën tënde, mund të arrijë vërtet tek një person, duke shkaktuar një rrezik në rritje të modeleve të mendimeve neurotike dhe ankthioze.

Pavarësisht nëse keni një monolog të brendshëm apo jo, le të dihet se asnjë metodë e të menduarit nuk mund të vendosë kurrë një kufi në krijimtarinë tuaj, inteligjencën tuaj ose mençurinë tuaj të pafund. Të gjitha historitë si kjo na kujtojnë se sa mrekullisht të ndryshëm jemi ne të gjithë.

 

 

 

 

Burimi / Higerprespective

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top