Në fokus

January 13, 2021 | 8:20

A mund ta përcaktoni fatin tuaj?

Shansi dhe fati janë pjesë e jetës tuaj që nga momenti kur keni lindur. Ju nuk zgjidhni kohën, vendin ose familjen në të cilën keni lindur. E njëjta gjë vlen për shumë nga përvojat që do të keni gjatë jetës tuaj. Në shikim të parë, ndoshta duket se gjithçka në jetën tuaj është në rregull, por mund të ketë disa mënyra se si mund ta përcaktoni vetë fatin tuaj.

Megjithëse njerëzit e thonë fjalën “fat” pa e menduar gjatë, nuk është një koncept i lehtë për t’u përcaktuar. Ju mund të thoni se ka të bëjë me ngjarje apo rrethana të rastit që ndikojnë pozitivisht ose negativisht në jetën tuaj. Fat i mirë do të ishte fitimi i lotarisë dhe fat i keq do të ishte humbja e biletës tuaj fituese.

A keni menduar ndonjëherë nëse fati është në të vërtetë aq i rastësishëm sa duket? Nuk ka përgjigje përfundimtare, por disa studiues kanë fituar disa njohuri interesante për këtë temë. Ne e dimë që Fati, si në shembullin e lotarisë, përcaktohet kryesisht rastësisht. Megjithatë, fati i përditshëm, shpesh varet më shumë nga aftësitë dhe inteligjenca juaj.

“Mundësia e artë që po kërkoni është në veten tuaj. Nuk është në mjedisin tuaj; nuk është me fat, ose ndihma e të tjerëve është vetëm në veten tënde.” -Orison Sëett Marden-

Fat dhe fatkeqësi

Nëse studioni biografitë e figurave të famshme historike, do të vini re se shumica e tyre u përballën me fatkeqësi të mëdha në jetën e tyre. Në fakt, shumë pak prej tyre do të konsideroheshin “me fat” në kuptimin e zakonshëm dhe arritjet e tyre nuk mund të shpjegohen me një rast të thjeshtë.

Sidoqoftë, në jetën tonë të përditshme, ky rregull nuk duket se zbatohet. Në fakt, fizikantët Alessandro Pluchino dhe Andrea Rapisarda, së bashku me ekonomistin Alessio Biondo, kryen një studim për fatin që ndoqi një mijë pjesëmarrës gjatë dyzet viteve. Qëllimi i tyre ishte të përcaktonin suksesin ekonomik të secilit individ. Rezultatet ishin zhgënjyese. Individët më të talentuar nuk ishin ata që kishin gjendjen më të mirë financiare në fund. Faktori që dukej se kishte më shumë ndikim ishte fati. Njerëzit më të talentuar arritën një nivel të caktuar të mirëqenies, por ata që arritën sukses të vërtetë ishin ata me fat.

Fat dhe logjikë

Pra, çfarë do të thotë kjo për fatin? Nga njëra anë, burra dhe gra që kanë dhënë kontribute të mëdha në shoqëri dhe janë përballur me fatkeqësi të konsiderueshme në jetën e tyre. Nga ana tjetër, kemi njerëz të butë dhe të talentuar që arrijnë sukses të madh financiar, sepse, sipas një studimi, ata ishin me fat.

A ka diçka që mungon në këtë ekuacion? Ndoshta, thotë Dr. Christian Busch, autor i librit The Serendipity Mindset: The Art and Science of Creating Good Luck. Dr. Busch konsiderohet gjithashtu një nga 100 mendimtarët më me ndikim në botë sipas The Economist. Busch argumenton se çelësi është te ajo fjalë enigmatike që ai përdor në titullin e tij: Serendipity. Ai thotë se këto shkëndija të fatit nuk janë domosdoshmërisht produkt i fatit.

Për Busch, gjithçka ka të bëjë me gjetjen e kuptimit tek të papriturat dhe rastësitë. Ju gjithashtu duhet të jeni gati të përfitoni nga ato momente. Pjesa më e mirë është se ai mendon se kjo është një aftësi që mund të punosh dhe ta zhvillosh. Kështu, në teori mund të krijoni më shumë fat të mirë në jetën tuaj.

Mundësitë e gjuetisë

Dr. Busch gjithashtu beson se fati është një çështje perspektive. Fati i mirë tenton t’ju “lërë” kur dëshira juaj për të pasur kontroll ju largon nga rruga më pak e përshkuar. Me fjalë të tjera, kur frika juaj nga e panjohura dominon sjelljen tuaj.

E papritura nuk është për të shkaktuar probleme. Ajo është për t’ju treguar të vërteta që mund t’ju kenë shpëtuar. E papritura shpesh fsheh dhuratën e fatit, për sa kohë që jeni të gatshëm ta merrni atë. Pranimi i papërsosmërisë së realitetit, gjetja e përgjigjeve në gabimet tuaja dhe përgjigjja me imagjinatë dhe kreativitet ndaj rrethanave të paparashikuara janë blloqet e vërteta ndërtuese të fatit.

Këtu bashkohen historitë e figurave të mëdha historike dhe të njerëzve jo aq të talentuar, por-shumë të pasur. Ajo që kanë të përbashkët është një aftësi e shkëlqyeshme për t’u marrë me të papriturat. Njerëzit e tjerë nuk bëjnë aq mirë, sepse duan të jetojnë në një botë sigurish. Aty ngec potenciali i tyre. Ata nuk janë në gjendje të shohin diamantet që shkëlqejnë në errësirën e kaosit.

 

 

Burimi / https://exploringyourmind.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top