Këshilla & Arsye

January 13, 2021 | 8:17

Si të rikuperojmë mushkëritë pas Covidit, receta natyrale dhe shumë të dobishme

Pacientëve që vuajnë nga pneumonia për shkak të koronavirusit u duhet një periudhë më e gjatë kohore për t’u rikuperuar, e cila përfshin pushim, ushqim cilësor dhe ushtrime të frymëmarrjes. Pas infektimit me virusin Covid-19, mushkëritë kanë nevojë për një shërim të gjatë. Ky virus shkakton inflamacion në shumë njerëz, i cili te disa pacientë fatkeqësisht lë shenja në indin e mushkërive dhe ngadalëson ndjeshëm shërimin pas infektimit. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që njerëzit të pushojnë dhe të kujdesen për dietën e tyre menjëherë pas sëmundjes.

2

Në pacientët me pneumoni Covid, përveç terapisë, hidratimi është i rëndësishëm, si në infeksionet e tjera. Ethet dhe djersitja mund të çojnë në dehidrim. Rekomandohen çajra, ujë, supa të kripura, ujë i thjeshtë, qumësht, ndërsa pijet e gazuara nuk duhet të konsumohen.

U nevojiten rreth 2 litra lëng në ditë – thotë Dr. Tatjana Radosavljevic, pulmonologe. Duke qenë se Covid-19 njihet tashmë si një sëmundje sistemike, nuk dihet nëse zemra është e përfshirë përveç mushkërive. Nga ana tjetër, në shumë pacientë ka një tendencë të rritur të formimit të trombit të shoqëruar me një dimër. Vetë sëmundja nga pala e tretë shoqërohet me lodhje dhe ethe të mëdha.

Kjo është arsyeja pse këshillohet të pushoni, të lëvizni nëpër shtëpi, por të mos keni ndonjë sforcim të madh fizik. Edhe kur faza aktive e sëmundjes ka mbaruar, sforcimi fizik nuk rekomandohet, por shëtitjet e lehta duhet të qëllojnë në doza, aq sa lejon trupi. Pacienti nuk duhet të detyrohet “të shohë sa mund të durojë”, pasi kjo nuk është e mirë as për mushkëritë dhe as për zemrën.

1Cilat janë ushtrimet e rekomanduara për to? Dhe si duken ato?

Ajo që rekomandohet janë ushtrime të lehta të frymëmarrjes, të cilat mund t’i filloni mjaft herët. Qëllimi i këtyre ushtrimeve është zgjerimi i gjoksit dhe më pas mushkëritë për t’i arritur ato sa më shumë gjak dhe të shërohen më shpejt.

Kur lejohet pacienti të dalë jashtë? Sa mund të zgjasë ecja?

Pacienti mund të lëshohet pasi të ketë mbaruar periudha e izolimit dhe kur të ketë mbaruar faza akute e sëmundjes. Kohëzgjatja e shëtitjes varet nga vetë organizmi dhe nuk duhet të detyrohet.

Si duhet të ushqehet pacienti pasi vuan nga pneumonia, a ka me të vërtetë efekt hirra?

Personalisht, unë mbështes që pacienti të hajë ushqim cilësor, i pasur mbi të gjitha me zink. Është mjaft e justifikuar mes njerëzve tanë që produktet nga qumështi i dhisë kanë qenë të pranishme për shekuj me radhë që kanë një efekt të dobishëm në mushkëri. Sa i përket hirrës, qoftë dhi apo lopë, është një ushqim i shkëlqyeshëm që mund të shërojë mëlçinë. Shumë pacientë përjetojnë një rritje të parametrave të funksionit të mëlçisë gjatë Covidit, nga njëra anë, dhe nga ana tjetër, antibiotikët e fortë të dhënë gjatë trajtimit metabolizohen nga mëlçia. Prandaj, është mirë të marrësh hirrë që ka pluhur. Nëse nuk janë diabetikë, pacientët duhet të marrin mjaltë. Sigurisht, shumë fruta dhe perime janë të rekomanduara për të gjithë.

Shtesat mund të merren gjithashtu gjatë rimëkëmbjes, përveç vitaminës D, e cila duhet të kontrollohet herë pas here për nivelet e gjakut për të parandaluar hipervitaminozën.

 

Burimi thelajme.co

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top