FB

August 4, 2022 | 10:30

A mund ta rifitojmë gjumin e humbur? Përgjigjet e një eskperti…

Dituria tradicionale thotë se mjerimi i një nate pa gjumë nuk mund të rregullohet. Por një rishikim i ri shkencor argumenton se “borxhi i gjumit” nuk mund të paguhet gjithmonë, me disa nga dëmet nga privimi i vazhdueshëm i gjumit që ka të ngjarë të jetë i pakthyeshëm.

A bëjmë një gjumë të mirë gjatë natës?

Nuk ishte shumë keq, por studimet tregojnë se e diela ose e hëna shpesh nuk janë të mira.

A është kjo vetëm nga shqetësimi për punën të nesërmen?

Po, por edhe sepse shumica e njerëzve flenë më gjatë në fundjavë. Pra, nëse zgjoheni të hënën në orën 6 të mëngjesit me vetëm disa orë gjumë të humbur – sepse keni dremitur në fundjavë, truri juaj do t’ju lejojë të qëndroni zgjuar të shqetësuar të hënën në mbrëmje. Nga mesi i javës do të keni humbur edhe më shumë gjumë, kështu që truri juaj nuk do t’ju lejojë.

Pra, një “borxh i gjumit” është i dobishëm?

Në fund të fundit, ka një fitim midis sa gjatë flini dhe sa thellë flini. Të mos shpenzosh kohë të mjaftueshme në shtrat është një gjë, por një mënyrë tjetër për të nxitur gjumë me cilësi të dobët është të kalosh shumë kohë në shtrat. Ka të bëjë me gjetjen e ekuilibrit të duhur për ju.

A vlen ideja se ne mund të riparojmë veten tonë të privuar nga gjumi?

Ky studim ka të bëjë me pasojat neurotike të ndërprerjes kronike të gjumit. Kjo është e ndryshme nga: “A duhet të fle në fundjavë?” Një studim ndoqi më shumë se 43,000 subjekte për 13 vjet për të parë kohëzgjatjen e gjumit dhe vdekshmërinë. Gjumi më pak se pesë orë është një parashikues i vdekshmërisë. Por njerëzit që humbasin gjithmonë gjumin janë të ndryshëm nga ata që arrijnë fundjavat. Në një farë mase, gjumi i fundjavës mund të kompensojë. Është sens i përbashkët.

Epo kjo është e mrekullueshme!

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.theguardian.co

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top