FB

January 27, 2022 | 8:25

Alkooli dhe gratë, më pak është më mirë, edhe gjatë festave

Pijet alkoolike, veçanërisht vera, janë një produkt shumë i përdorur në Itali dhe konsumimi i tyre është pjesë përbërëse e kulturës dhe traditës.

Sa mund të pijë një grua?

Sot, në udhëzimet e reja për të ushqyerit e shëndetshëm, terma të tillë si “konsum i moderuar”, “konsum i vetëdijshëm” ose të ngjashme nuk përdoren më, të cilat mund ta çojnë konsumatorin në një farë indulgjence ndaj pirjes së alkoolit. Në fakt, nuk është e mundur të identifikohen nivelet e konsumit që nuk përfshijnë ndonjë rrezik për shëndetin.

Udhëzimet e reja italiane përcaktojnë konsumin me rrezik të ulët prej 1 njësi alkooli në ditë (ndërsa njerëzit nuk duhet të kalojnë 2 njësi alkooli). Ky ndryshim varet nga fakti se trupi i femrës ka një masë trupore më të ulët se mashkulli, më pak ujë trupor dhe më pak efikasitet të mekanizmave të metabolizmit të alkoolit (mungesa e enzimës hepatike alkool dehidrogjenaza). Prandaj, e njëjta sasi e pijeve alkoolike korrespondon me një nivel më të lartë të alkoolit.

1 njësi alkooli korrespondon me 12 gram alkool të pastër dhe është e barabartë me:

  • një gotë verë (125 ml në 12°)
  • një kanaçe birre (330 ml në 4,5°)
  • një aperitiv (80 ml në 38°)
  • një gotë e vogël me pije alkoolike (40 ml në 40°).

Përveç sasive të konsumuara, është e rëndësishme të merret parasysh se si konsumohen pijet alkoolike, gjë që kontribuon në rritjen e rreziqeve shëndetësore dhe sociale, si p.sh.

  • pirja midis vakteve ose pirja e sasive të tepërta të alkoolit në një rast të vetëm
  • konsumi në raste ose kontekste që mund t’ju ekspozojnë ndaj rreziqeve të veçanta
  • aftësia për të asgjësuar alkoolin në lidhje me gjininë dhe moshën e personit.

Çfarë përmban alkooli?

Ndërsa përfaqëson një substancë të ligjshme, alkooli është një substancë psikotrope e cila, nëse merret në doza të larta, mund të çojë në varësi. Çdo njësi alkoolike e konsumuar sjell mesatarisht 70 kcal, pa asnjë përmbajtje ushqyese, përveç vlerës kalorike, e cila duhet të merret parasysh edhe në funksion të rritjes së peshës së tepërt përgjegjëse për mbipeshën dhe obezitetin.

Efektet e dëmshme të alkoolit

Gratë – lexohet në faqen e Ministrisë së Shëndetësisë – mund të zhvillojnë komplikime hepatike, kardiovaskulare dhe psikiatrike që lidhen me abuzimin shumë më shpejt se meshkujt. Përveç këtyre patologjive, ai paraqet një rrezik më të madh për të zhvilluar kancer gjiri.

Konsumimi i alkoolit që tejkalon sasinë e treguar si “me rrezik të ulët” ndikon negativisht edhe në fertilitet. Në fakt, sjelljet e rrezikshme të konsumit mund të jenë përgjegjëse për një prodhim më të ulët të hormoneve femërore, duke çuar në dështimin e vezoreve që manifestohet me parregullsi menstruale (deri në zhdukjen e ciklit), mungesë ovulimi, infertilitet dhe menopauzë të parakohshme.

Për më tepër, në gratë që marrin kontraceptivë oralë, alkooli i konsumuar mbetet më gjatë në qarkullim.

Së fundi, studime të shumta kanë treguar se alkooli shkakton reduktim të aktivitetit osteoblastik (prodhimin e qelizave kockore) dhe kalciumit (sasinë e kalciumit), faktorë që çojnë në osteoporozë.

Tek gratë e moshuara edhe marrja e moderuar e alkoolit mund të përkeqësojë dhe përshpejtojë degjenerimin e sferës neurologjike dhe psikike. Për më tepër, gruaja e moshuar është shpesh në terapi medikamentoze dhe alkooli mund të ndikojë te shumë ilaçe. Ndërveprimi midis alkoolit dhe barnave që depresojnë sistemin nervor (qetësues, anksiolitikë, hipnotikë) është jashtëzakonisht i rrezikshëm.

Zero alkool për disa kategori

Në disa kategori marrja e rekomanduar e alkoolit është ZERO:

gratë shtatzëna (rreziqet për fëmijën e palindur, sindroma e alkoolit fetal). Së fundmi, një studim ka bërë të mundur zbulimin e dëmit që konsumimi i alkoolit shkakton në trurin e fetusit: një grup kërkimor i Gregor Kasprian, i Universitetit të Vjenës, ka treguar se tashmë nga java e 20-të e shtatzënisë nëse gruaja konsumon alkool truri i fetusit ka dallime strukturore në krahasim me trurin e fetuseve të së njëjtës moshë gestacionale të grave që nuk konsumojnë alkool.

të miturit (Ligji ndalon shitjen dhe administrimin e tyre nga kjo kategori).

Prandaj, këshilla është të ndiqni rekomandimet e Ministrisë së Shëndetësisë, duke pasur gjithmonë parasysh se “më pak është më mirë” dhe se në disa raste është absolutisht e ndaluar pirja e pijeve alkoolike.

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top