Dëshmi

May 14, 2018 | 11:27

Anna Freud dhe puna e saj pas asaj të Sigmund Freud

Anna Freud ishte një vajzë e padëshiruar. Ajo ishte më e reja nga 6 vëllezërit dhe e vetmja që, pasi kishte arritur adoleshencën, u bë dishepulli i devotshëm dhe pothuajse e vetë-sakrifikuara e babait të saj, Sigmund Freud. Ajo ishte një pioniere në psikoanalizë dhe trashëgimtarja e trashëgimisë së tij. Pjesa më e madhe e asaj që bëri Anna Freud në fushën e psikologjisë së fëmijëve ishte eksperimentale dhe me të vërtetë e rëndësishme.

Emri i kësaj gruaje interesante nuk është harruar. Ajo nuk ishte larguar nga era si ajo e grave të tjera që qëndronin pranë burrave të mëdhenj. Të tilla si Ada Lovelace, matematiciene e shquar dhe pararendëse e gjuhës programuese; një grua që për shumë veta ishte vetëm bija e Lord Byron.

“Gjithmonë kërkova forcë dhe besim jashtë vetes, vetëm për të kuptuar se ato ishin brenda meje, se ato gjithmonë ishin aty” -Anna Freud-

Anna Freud ishte bija e babait të psikoanalizës, një fëmijë që erdhi në jetë pa qenë e dëshiruar, por që arriti të krijonte hapësirë midis vëllezërve të saj dhe midis të gjithë atyre anëtarëve të familjes që adhuronin verbërisht mjekun dhe neurologun austriak. Ana ishte rebeluese, e shqetësuar dhe u përpoq në çfarëdo mënyre për të fituar admirimin e babait të saj, një njeri që e trajtoi atë gjithnjë e më shumë si një pacient sesa një vajzë.

Gjatë viteve 1920, si ish anëtare e Shoqatës Psikoanalitike të Vjenës, jeta e saj filloi të ndryshonte. Babai i saj ishte diagnostikuar tashmë me tumor në gojë dhe Anna, e vendosur që të mos e braktiste atë, mendoi se, ndonëse do të duhej të ndahej nga ai fizikisht, do t’i drejtonte studimet e saj në fusha të tjera. Në vend që të bëhej një psikoanaliste, ajo vendosi t’i trajtonte fëmijët nën “rregullat” psikoanalitike përmes pedagogjisë.

Ajo vendosi që punën e filluar në Vjenë më 1925 ta vazhdojë në Angli gjatë Luftës së Dytë Botërore. Një hap thelbësor, gjatë të cilit do të fillojë puna e saj e vërtetë: ajo në një farë mënyre vazhdoi punën e bërë nga babai tashmë i vdekur, Sigmund Freud, por që, nga ana tjetër, solli qasje të reja.

Anna Freud dhe psikologjia e IO

Anna Freud ishte gjithmonë një grua praktike. Ajo nuk e donte shumë teorinë: për këtë arsye, librat e saj janë plot me raste interesante praktike si një bazë për të justifikuar dhe zhvilluar idetë e saj. Çfarë dëshironte Zonja Freud më së shumti ishte që psikoanaliza të mbulonte një shërbim terapeutik në jetën e njerëzve, veçanërisht në jetën e fëmijëve.

  • Gjatë jetës së saj ajo kujdesej shumë më shumë për dinamikën mendore sesa për strukturën e tij. Për këtë arsye ajo ishte më i interesuar në ego se në ES, atë pjesë të pandërgjegjshme të jetës psikike që kishte magjepsur babain e saj.
  • Anna Freud është më e njohur për librin e saj “Vetja dhe mekanizmat e mbrojtjes”. Në këtë ajo shpjegon se si funksionon secila prej këtyre dinamikave, duke i kushtuar një pjesë përdorimit të mekanizmave mbrojtës tek fëmijët dhe adoleshentët”.
  • Ajo gjithashtu propozoi një ide interesante, domethënë se shumica prej nesh aplikojnë mekanizma të ndryshëm mbrojtës dhe se në këtë nuk ka asgjë patologjike. Qasja e Anna Freud nuk u përqendrua në simptomat e anomalive të mundshme, siç bëri babai i saj. Në vend të kësaj, ajo u përpoq të kombinonte aspektin teorik me një psikologji praktike, të dobishme për të gjithë.

Në mesin e mekanizmave të shumta mbrojtëse, më të njohurit janë:

Presioni: i përgjigjet nevojës për të mbajtur mendimet dhe emocionet që ruajnë ankthin.

Projeksioni: është aftësia dhe zakoni për të parë gabimet e veta tek të tjerët.

Zhvendosja: atribuimi i ndjenjave negative për njerëzit e tjerë.

Regresioni: rikthimi në një moshë më të re nga pikëpamja psikologjike, adoptimi i zakoneve dhe modeleve tipike të asaj moshe.

Periudha angleze dhe psikologjia e fëmijëve

Në vitin 1941, Anna Freud hapi një shkollë, çerdhe dhe disa qendra për fëmijë në Rrugën Ëedderburn, një zonë Hampsteaden, në Londër. Ajo gjithashtu kishte lexuar veprat e Maria Montessori dhe e nxitur nga të gjithë fëmijët që e rrethuan, të traumatizuar nga gjurma e luftës, vendosi që ishte koha për të ecur përpara në atë fushë që i interesonte aq shumë.

  • Ajo e bazoi zhvillimin e teorive të saj në qasjet e formuluara nga babai i saj. Megjithatë, ishte shumë e qartë se në trajtimin e traumave ajo do të vinte mënjanë “Es” dhe “Super-Ego” për t’u përqendruar në ego.
  • Kur Anna filloi seancat e saj të psikoterapisë, ajo shmangte me çdo kusht atë figurë klasike “atërore” dhe psikoanaliste. Ajo e dinte se, që një fëmijë të komunikonte në mënyrë të rehatshme, ai kishte nevojë për një mjedis të rehatshëm, të butë dhe të relaksuar.
  • Vajza e Frojdit ishte e para që e përdori këtë lojë (ludoterapia) si një mekanizëm për të hyrë në botën emocionale të fëmijëve. Përmes lojës, ajo gjithashtu ndryshoi rolin e saj si terapiste: larg nga paraqitja e saj si një figurë autoritare, donte t’i trajtonte fëmijët nëpërmjet afërsisë dhe duke përdorur gjuhën e tyre.

Divani u la mënjanë për të krijuar sallat e lojërave autentike: një kontekst më i përshtatshëm për shprehjen spontane të të vegjëlve.

Rëndësia e marrëdhënieve primare

Ana Freud mbrojti gjatë gjithë jetës nevojën për t’u kujdesur dhe për t’i dhënë rëndësi marrëdhënieve primare të një fëmije si një mekanizëm thelbësor për zhvillimin e duhur të saj. Puna e saj për fëmijët e braktisur apo të rritur në një klimë me neglizhencë ekstreme, krijoi themelet për shumë studime të mëvonshme.

“Ajo që unë kam kërkuar gjithmonë për veten time është shumë më primitive. Ndoshta asgjë, por dashurinë e njerëzve që takova, dhe mendimin e tyre të mirë për mua” -Anna Freud-

Një iniciativë tjetër inovative ishte që fëmijët të mos mbaheshin në spital më shumë se sa ishte e nevojshme ose shumë larg nga jetimorja në rast se ata ishin jetimë ose ishin viktima të neglizhencës. Fëmijët kanë nevojë për afërsi familjare dhe një figurë nëne. Distanca nga nëna shkakton stres, frikë dhe ka një ndikim negativ në mendjen e fëmijës dhe në zhvillimin e tij psikik.

Ana Freud donte që funksionimi i qendrave të pritjes të bazohej në unitetin e familjes. Çdo fëmijë i braktisur ose traumatizuar nga efektet e luftës të gjente në këto institucione shokë të tjerë (vëllezër) dhe një nënë zëvendësuese ose psikoterapiste që të trajtoj traumat dhe ankthet e shpeshta të të vegjëlve.

“Djalli i zi”, kështu e quajti babai i saj për shkak shkak të karakterit të saj të fortë dhe shpesh të çuditshëm, nuk e tradhtoi trashëgiminë teorike të Sigmund Freud; në fakt, ajo e përmirësoi atë. Falë saj, ishte e mundur të paraqiste atë kënd, atë pjesë të zbuluar nga babai i saj, i cili nuk e kishte thelluar arsimin e saj të fëmijërisë.

Praktika terapeutike e Anna Freud u përqendrua tek fëmijët, por jo vetëm. Ajo i kushtoi jetën e saj kujdesit të fëmijëve që kishin humbur vëmendjen themelore. Ajo krijoi shumë çerdhe, qendra pritëse, një klinikë dhe një qendër trajnimi për psikoterapeutët në psikoanalizën e fëmijëve.

Anna Freud vdiq në moshën 82 vjeçare, pasi kishte përfunduar misionin e saj. Ajo ishte nëna e psikoanalizës dhe personi që garantoi mbijetesën e saj.

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi / lamenteemeravigliosa.it

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com