Këshilla & Arsye

August 7, 2018 | 8:55

Arti i motivimit të të tjerëve në punë

Ka mjedise në të cilat ndihemi të rrethuar nga njerëz të zhytur në një det emocionesh negative. Një nga këto shpesh është puna. Në të dyja rastet, edhe kur jemi përgjegjës për një ekip dhe kur kemi një rol menaxherial në një kompani është detyra jonë për të siguruar që kolegët të ndihen më mirë. Por si mund ta kemi këtë ndikim? Për të pasur sukses, është e nevojshme të njohësh artin e motivimit të të tjerëve.

Kushti i parë i domosdoshëm është të jemi në gjendje të përqendrohemi tek vetja, sepse është e pamundur të jemi në gjendje të motivojmë një grup nëse vetë ne nuk jemi. Si përgjegjës për dorëzimin e një grupi, atëherë, është e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje emocioneve që mbizotërojnë. Nuk duhet të harrojmë se motivimi i një grupi është i lidhur ngushtë me emocionet e njerëzve që janë pjesë e tij.

“Të jesh bashkë është një fillim. Të qëndrosh së bashku është një përparim. Të punosh së bashku është një sukses. ” -Henry Ford-

  1. Përmirësimi i ndërveprimit në grup

Nëse doni të merrni më të mirën nga njerëzit rreth jush, ju duhet t’i shtyni ata të lëvizin dhe t’i bëjnë ata të ndiejnë se e dini se mund të bëjnë gjëra të mëdha. Për arsye nga më të ndryshme, në fakt, shumë shpesh njerëzit ndalen dhe fillojnë të largohen. Është në atë pikë që rezultati i parashikueshëm fillon të largohet nga ajo që dëshiron. Një projekt mund të refuzohet, një problem familjar mund të zërë mendimet e një personi dhe t’i pengojë ata të përqendrohen…

Arti i motivimit shkon para së gjithash përmes aftësisë për të identifikuar vështirësitë që dalin gjatë rrugës dhe që janë të pashmangshme, por që duhet të adresohen. Për të pasur sukses, është thelbësore që të ketë një komunikim të mirë në grup. Një ndërveprim i bazuar në respekt, por që gjithashtu stimulon vendosmërinë dhe shprehjen e mendimeve personale.

Si udhëheqës, nuk do të keni gjithmonë të drejtë. Njerëzit që punojnë me ju mund të shohin përparimin e gjërave nga një këndvështrim tjetër. Për këtë arsye, është mirë të dëgjosh mendimin e të gjithëve, në mënyrë që të gjithë të ndjehen të përfshirë në projekt. Gjithashtu, duke dëgjuar atë që punonjësit tuaj mendojnë, ju jep një perspektivë  ndryshe mbi problemet që do të lindin. Një perspektivë që shpesh, nga roli ynë udhëheqës, përpiqemi ta shohim.

  1. Motivimi duhet të bëhet “i nxehtë”

A keni nevojë për diçka për të qortuar një fëmijë që bëri diçka të gabuar një ditë më parë? Në artin e motivimit, parimi është saktësisht i njëjtë. Motivimi duhet të arrijë në momentin e duhur në të cilin është i nevojshëm. Për këtë arsye, si përgjegjës për një grup, ne gjithmonë duhet të jemi të kujdesshëm për të identifikuar momentet kur ndërhyrja jonë si motiv mund të jetë e nevojshme dhe efektive.

“Motivimi është karburant i trurit”. – Anonim –

Hapni sytë mirë, përndryshe nuk do të jeni në gjendje të kuptoni se çfarë po funksionon dhe çfarë jo. Forconi, përmes gjuhës pozitive, atë që e konsideroni të rëndësishme dhe shkruajeni atë me shkrim në mënyrë që ajo të mbetet një gjurmë.

Konsideroni vendosjen e një bordi buletini për të ndihmuar ekipin tuaj të përfytyroj progresin që po bën dhe të nxjerrë në pah të gjithë punën që bënë para se të arrinin qëllimin. Kjo do të ndikojë pozitivisht në motivimin e grupit dhe të tuajin.

  1. Jepini hapësirë të tjerëve

Motivimi nuk do të thotë të ushtrosh presion. Ndonjëherë i ngatërrojmë këto dy gjëra dhe, për këtë, ne nuk marrim rezultatet e dëshiruara. Si udhëheqës të një ekipi, ju jeni përgjegjës për përcaktimin e hapave që duhet të ndiqni, udhëzimet që duhen marrë parasysh dhe ritmin e punës që nevojitet për të arritur qëllimin e përcaktuar.

Sapo të gjitha këto detaje të jenë të qarta, është e domosdoshme t’u jepet hapësirë anëtarëve të ndryshëm të grupit. Lejimi i tyre për të vendosur ritmin e punës, për respektimin e afateve, për të punuar fort dhe për të mos humbur zemrën. Kontrolloni çfarë është e gabuar kur i shohim ata në vështirësi, por pa i nënshtruar ato në presion të tepruar dhe pa u kujtuar vazhdimisht se puna duhet të ketë përfunduar.

Një ekip punon drejt një qëllimi të përbashkët dhe secili anëtar duhet të jetë përgjegjës për detyrat e tij. Nëse ju si një punëtor e dini se çfarë duhet të bëni dhe keni një përgjegjësi specifike, ka të ngjarë që të ndiheni më të motivuar. Sidoqoftë, nëse përveç kësaj përgjegjësie mendoni se shefi ju mbyt, që vazhdimisht ju kujton afatet, ju vërshon me pyetje rreth mënyrës se si puna vazhdon, nuk i vë në dukje gjërat e mira që bëni, por vetëm qorton gabimet tuaja, ju së shpejti humbni motivimin.

  1. Jini kreativ në menaxhimin e punës

Lodhja fizike dhe mendore mund të jetë kundërproduktive në artin e motivimit. Për këtë arsye, përveç shtrydhjes së mendjes tonë për të gjetur një zgjidhje, është gjithashtu e nevojshme për të na dhënë disa momente pushimi. Në fakt, ndonjëherë, puna mund të shndërrohet në një torturë. Por është e mjaftueshme për të menaxhuar siç duhet energjinë tonë mendore në mënyrë që çdo gjë të bëhet edhe argëtim. Për ta bërë këtë, është e domosdoshme të dekorosh atë prekje kreativiteti që e bën punën të lehtë, pa hequr dorë nga përgjegjësia.

Çfarë mund të bëjmë për ta bërë këtë? Një shembull mund të jetë për t’i dhënë grupit dhjetë minuta pushim në të cilën ndalojnë të gjitha aktivitetet për të shkuar për të pirë kafe. Ju jeni shefi dhe ju e dini që një pushim i vogël për t’u çlodhur nuk do të zvogëlojë performancën e ekipit, përkundrazi. Lirimi i mendjes është gjithmonë pozitiv. Lejon të zvogëlojë tensionin, të ndërveprojë dhe të qeshë. Diçka që të gjithë kemi nevojë.

Një zgjidhje tjetër krijuese mund të jetë që të propozoni një kohë për shaka apo anekdota, për pesë minuta, ose një sy gjumë të shkurtër, i njohur gjithashtu si Power Nap. Nuk është e nevojshme të largohesh nga zyra. Edhe duke qëndruar në tavolinën tuaj ju mund të kënaqni në një moment të papritur dhe zbavitës pushimi për të rikuperuar energjinë dhe vitalitetin. Ky zakon, nëse menaxhohet në mënyrën më të mirë, gjithashtu do të favorizojë një mjedis më pozitiv të punës dhe do t’ju bëjë të kuptoni se si secili anëtar i grupit ndihet në një nivel personal dhe jo vetëm duke punuar.

“Nuk ka rëndësi se sa gabim jeni ose sa ngadalë përparoni. Ju gjithmonë do të jeni shumë më përpara atyre që as nuk provojnë. ” -Toni Robbins-

Komunikimi me ekipin e punës, duke u interesuar për atë që ndodh në jetën e njerëzve që janë pjesë e saj, duke u dhënë atyre një hapësirë personale dhe thyerja e akullit është shumë e rëndësishme në artin e motivimit. Qëllimi ynë? Bërja e njerëzve të lumtur duke bërë diçka që kërkon angazhim dhe seriozitet të madh. Duket e pamundur, por në realitet nuk është. Këto rekomandime të vogla do të ndihmojnë ekipin tuaj dhe do t’ju ndihmojnë në veçanti, për t’u përballur me qëllimin e ardhshëm plot energji dhe dëshirën për të bërë.

 

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi / lamenteemeravigliosa.it

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com