FB

August 30, 2021 | 8:36

Askush nuk donte të lexonte librin e tij mbi psikologjinë pandemike – pastaj goditi Covid

 

Në Tetor 2019, një muaj apo më shumë para fillimit të përhapjes së Covid-19 nga qyteti industrial kinez i Wuhan, Steven Taylor, një psikolog Australian në Universitetin e British Columbia në Vancouver, botoi atë që do të rezultonte të ishte një libër jashtëzakonisht profetik, Psikologjia e Pandemisë.

Edhe botuesit e tij kishin dyshime për rëndësinë e tij dhe potencialin e tregut. Por në 22 muaj që nga ajo kohë, libri është bërë si një udhërrëfyes i Planetit të Vetmuar për pandeminë, u kalua dhe u shënua si udhërrëfimi përgjatë një udhëtimi të ri dhe të tmerrshëm shëndetësor global.

3

Libri i Taylor, siç nënvizon parathënia e tij, është një pamje “sesi faktorët njerëzorë ndikojnë në përhapjen e sëmundjeve dhe shqetësimeve emocionale”. Ato përfshijnë paragjykimet, rolin e mediave, qëndrimet ndaj vaksinimeve, si i menaxhon shoqëria thashethemet dhe psikologjinë e teorive të komplotit.

Bota perëndimore, me qasjen e saj të lakmueshme në kujdesin shëndetësor në krahasim me pjesën më të madhe të planetit, është afërsisht në Kapitullin 10 në këtë udhëtim: përmirësimi i respektimit të vaksinave. “Hezitimi i vaksinës nuk vjen vërtet në rrënjët motivuese pse njerëzit nuk duan të vaksinohen,” tha Taylor për Guardian.

Të dhënat e CDC që tregojnë se nivelet urbane dhe rurale të transmetimit të Covid-19 ngjajnë ngushtë njëri-tjetrin dhe disponueshmëria e gjerë e vaksinave në pjesën më të madhe të botës perëndimore, sugjeron kompleksitete më të dendura psikologjike rreth “hezitimit” sesa përshkruhet nga ortodoksitë politike ose ekonomike për të shpjeguar pse 90 milionë amerikanët e rritur mbeten të pambrojtur nga asnjë vaksinë.

Një term i preferuar, shkruan Taylor, dhe një që është përdorur nga psikologët për afro 60 vjet, është rezistenca psikologjike – një përgjigje motivuese ndaj “rregullave, rregulloreve ose përpjekjeve për të bindur që perceptohen si kërcënuese për autonominë dhe lirinë e zgjedhjes së dikujt”.

Pavarësisht kësaj, Taylor thotë se ajo që njerëzit thonë për vaksinimin është shpesh e ndryshme nga ajo që ata bëjnë, dhe studimet para lëshimit të vaksinave parashikuan një marrje më të ulët se ajo që kishte ndodhur në të vërtetë kur përballeshim me një pandemi vdekjeprurëse. Kjo, në shumë mënyra, është një shenjë optimiste, siç janë shenjat se vaksinimi po rritet përsëri ndërsa varianti Delta rritet, veçanërisht në mesin e popullatave të pavaksinuara.

Ajo që është e qartë, thotë Taylor, është se zemërimi i drejtuar politikisht ose personalisht ndaj grupeve që hezitojnë nga vaksinimi ka të ngjarë të jetë kundërproduktive. Sidomos, kur vaksinat në dispozicion janë jashtëzakonisht të sigurta dhe shumë efektive.

“Rezistenca psikologjike ka qenë një çështje rreth çdo udhëzimi të shëndetit publik, pavarësisht nëse kjo është rritja e marrjes së më shumë frutave dhe perimeve, higjienës së mirë dentare ose vaksinimeve dhe maskave,” tha Taylor. “Përgjigja që ju nuk jeni shefi im shihet veçanërisht tek njerëzit e rritur në kultura që krenohen me lirinë dhe individualizmin.”

Ai shtoi: “Sa më shumë që përpiqeni t’i shtyni dhe bindni këta njerëz psikologjikisht rezistencë, aq më shumë ata kanë të ngjarë të kthehen mbrapsht sepse perceptojnë se liritë e tyre po kërcënohen. Ndërsa mund të jenë një pakicë, ata janë gjithashtu shumë të zëshëm, dhe kështu ne shohim shumë lloje të ndryshme njerëzish që bashkohen”.

Kjo nga ana tjetër, çon në atë që psikologët e quajnë “të menduarit e motivuar”, përndryshe fantazia në të cilën Covid-19, ose ndryshimi i klimës, shihen si mashtrime, kështu njerëzit mund t’i tregojnë vetes histori pozitive se gjithçka do të jetë mirë dhe liria e tyre nuk kërcënohet.

2

Ajo që shpesh është përshkruar si papajtueshmëri konservatore individualiste është në fakt një mbështetje për grupe të ndryshme që përfshijnë teoricienë konspirativë, ungjillorë të bardhë, disa komunitete të traumatizuara historikisht me ngjyrë, besimtarë të moshës së re në imunitetin natyror dhe të tjerë që besojnë se vaksinat janë një kundër farmaci e madhe për të maksimizuar fitimet. Dhe lista vazhdon.

“Vendosja e një objekti të huaj në trupin tuaj përmes një gjilpëre, nga një perspektivë evolucionare, është duke kontaminuar veten. Ju nuk jeni, natyrisht, por mund të shihni se si disa njerëz kanë zhvilluar pikëpamje për atë që është e pastër dhe besnike,” thotë Taylor.

Taylor, i cili ka kaluar 30 vjet duke studiuar çrregullimet e ankthit, duke përfshirë frikën dhe fobitë e tepërta, ose hipokondriazën, vendosi të shkruajë ‘Psikologjia e Pandemisë në 2018’ pasi lexoi për gripin spanjoll një shekull më parë dhe parashikimet e modeluesve të sëmundjeve për pandeminë e ardhshme. Ai interpretoi se pandemitë “janë në thelb një fenomen psikologjik dhe për sjelljet, qëndrimet dhe emocionet e njerëzve” dhe se “gjurma psikologjike është më e madhe se gjurma mjekësore”.

Kjo, thotë Taylor, nuk do të nënvlerësojë rëndësinë e sëmundjes për ata që janë sëmurë ose kanë vdekur, por që shumë më tepër njerëz janë prekur psikologjikisht. Analiza u mishërua në një artikull tjetër akademik, të botuar në Canadian Psychology, në të cilin ai shkroi se “pandemitë nuk janë thjesht ngjarje në të cilat disa mikrobe të dëmshme bëhen virale”.

3

Ai shkroi: “Psikologjia luan një rol qendror në pandemitë, duke ndikuar në përhapjen dhe kontrollin e sëmundjeve, dhe formimin e shqetësimeve të lidhura me pandeminë dhe fenomene shqetësuese shoqërore, përçarëse dhe potencialisht të dëmshme, të tilla si paniku, racizmi dhe protestat kundër kufizimeve të zbutjes së pandemisë.”

‘Psikologjia e Pandemisë’ u refuzua nga botuesi i librave të mëparshëm të Taylor, i cili komentoi se tema ishte “interesante, por askush nuk do të donte ta lexonte”.

Qëndrimi, për ironi, ishte karakteristikë e tezës së Taylor – se njerëzit priren të jenë shumë të preokupuar me të tashmen për të planifikuar të ardhmen dhe që e la botën shumë të papërgatitur për të përballuar. Megjithatë, ai thotë: “U trondita. Psikologjia është jashtëzakonisht e rëndësishme për pandemitë”.

Pandemia e vazhdueshme e Covid-19, dhe efektet e saj psikologjike, në mënyrë të jashtëzakonshme apo jo, është fort në përputhje me pandemitë e mëparshme, përfshirë gripin rus, gripin spanjoll dhe shpërthimet e Sars.

“Unë u befasova shumë që pothuajse gjithçka në libër u shpalos,” thotë ai. “Këto nuk ishin parashikime të Nostradamus – ato ishin parashikime të reagimeve të bazuara në kërkimin e asaj që ndodhi gjatë pandemive të mëparshme. Kështu që ishte e arsyeshme të pritej që me një pandemi të ngjashme, me kufizime sociale në vend, ju do të kishit fenomene të ngjashme.”

Ajo që ka qenë e ndryshme në lidhje me këtë pandemi, thotë Taylor, është se të gjitha fenomenet themelore të shikuara në të kaluarën kanë ndodhur në një shkallë më të gjerë, më të madhe. Një pjesë e arsyes, thotë ai, janë mediat sociale dhe cikli i lajmeve 24/7 që mund të nxisë këto lëvizje. Duke parë përsëri në ligën kundër maskave në San Francisko në 1919, arsyet e dhëna atëherë ishin të njëjta me ato të sotmet.

“Protestat kundër bllokimit, kundër maskave, kundër vaksinimit kanë qenë shumë më të përhapura sesa 100 vjet më parë, edhe nëse ato ishin të motivuara për të njëjtat arsye,” tha ai.

Një përjashtim, thotë Taylor, është rëndësia e të menduarit konspirativ. “Shumë teoricienë konspirativë që kishin tendencë të komunikonin me njëri-tjetrin dolën nga kapanonet e tyre për të promovuar teoritë e tyre më gjerësisht dhe, mendoj, indoktrinuan më shumë njerëz si rezultat i Covid-19.” Taylor teorizon se me variantin Delta në rritje, çdo kthim në bllom mund të shkaktojë një reagim dhe rebelim të ekzagjeruar – pjesë e fenomenit psikologjik të njohur zakonisht si lodhje pandemike.

Bllokimet, thotë ai, nuk janë një strategji afatgjatë për menaxhimin e pandemive. “Ato janë një e keqe e domosdoshme, por nëse kemi një valë tjetër kur njerëzit sapo kanë shijuar lirinë, kjo do të demoralizojë njerëzit dhe do të jetë e keqe për shëndetin mendor,” tha ai.

Në të njëjtën mënyrë, dëshira e njerëzve për t’u rikthyer në jetën para-pandemike nuk flet për qëndrueshmërinë e shëndetit më shumë sesa reagimin psikologjik, thotë ai.

“Pasojat e njerëzve që nxitojnë të shoqërohen para kohe është pjesë e pasigurisë, veçanërisht për njerëzit që e shohin veten si të padurueshëm ose me shëndet të fortë”, thekson Taylor.

“Ne do të shohim shpërthime të përsëritura të Covid, por dëshira për t’u shoqëruar është më e fortë se frika për t’u infektuar.” Dhe kjo është psikologjia.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi The Guardian

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top