FB

January 27, 2022 | 8:35

Astma bronkiale, simptomat dhe shkaqet që e përkeqësojnë atë

Temperaturat e ulëta dhe të ftohtit mund të stimulojnë fillimin e sulmeve të astmës. Në veçanti, astma bronkiale është një sëmundje e karakterizuar nga inflamacioni kronik i rrugëve të frymëmarrjes që shkakton vështirësi ose gulçim, kollë, fishkëllimë dhe një ndjenjë shtrëngimi në gjoks.

Astma bronkiale, çfarë është dhe analizat që duhen bërë

Mund të ketë faza, të cilat ekspertët i përcaktojnë si ndërkritike, të mirëqenies, por le të kthehemi te koncepti i sëmundjes kronike. Edhe pse ka faza të të ndjerit mirë, sëmundja vazhdon të jetë e pranishme si inflamacion. Prandaj, specialistët rekomandojnë që të ndiqni gjithmonë trajtimet. Për të zbuluar astmën, përveç simptomave, mjeku mund të kërkojë një vlerësim nëse ka pengesë për kalimin e ajrit nëpër bronke. Kjo mund të matet me spirometër, një instrument shumë i thjeshtë, ose me matës të pikut të rrjedhës së frymëmarrjes.

Simptomat

Simptomat mund të ndryshojnë si në intensitet ashtu edhe në kohë. Disa mund të jenë të pranishme në disa pacientë dhe jo tek të tjerë: fishkëllimë, gulçim, kollë përgjithësisht e thatë, ndjenjë e marrjes së frymës. Sa i përket mekanizmave të astmës, duhet thënë se sigurisht që ka baza alergjike, gjë që shpjegon origjinën familjare të çrregullimit. Duhet të kihet gjithashtu parasysh se astma e fëmijëve nuk vazhdon deri në moshën madhore, pasi mund të shfaqet në moshë madhore ose tek të moshuarit.

Shkaqet nxitëse

Për të ardhur tek elementët që mund të shkaktojnë krizën, stërvitja dhe ftohja mund të përkeqësojnë astmën ose të shkaktojnë krizë, aq sa flasim për astmë të sforcuar ose të ftohtë. Kujdes, aktiviteti fizik inkurajohet te këta persona, sepse edhe nëse jeni nën trajtim mund të parandaloni në mënyrë efektive çdo manifestim. Për pjesën tjetër, inflamacionet e zakonshme virale të sistemit të frymëmarrjes mund të jenë një nga shkaqet më të shpeshta të nxitjes së krizave dhe më pas, padyshim, alergjisë. Prandaj duhet të jemi të kujdesshëm ndaj polenit, pluhurit, qimeve të kafshëve shtëpiake.

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top