Mirëqenie

June 25, 2020 | 8:06

Bamjet, kura ideale për të mbrojtur zemrën dhe kontrolluar sheqerin në gjak

Bamjet janë bimë me origjinë afrikane që karakterizohen nga shumë vlera ushqimore. Përfshirja e tyre në dietë lidhet me shumë përfitime interesante.  Mes tyre mund të përmendet aftësia për të parandaluar sëmundjet kardiovaskulare.

Arsyeja e këtij përfitimi është e lidhur me praninë e mukozës, një substancë xhelatinoze, e cila gjatë tretjes mund të lidhet me kolesterolin, duke çuar në ulje të rrezikut të aterosklerozës.

Efektet që sjellin në shëndetin e njeriut konsumimi i bamjeve janë studiuar disa herë nga shkenca. Në këtë drejtim vlen të përmendet një studim i vitit 2014 i kryer nga një ekip aktiv në Universitetin e Teknologjisë së Kinës Jugore. Puna në fjalë monitoroi kushtet e një mostre të minjve laboratorë meshkuj, duke theksuar aftësinë e polisaharideve të gjendura në bamje të papërpunuara për të arritur aktivitet hipolipidemik.

Kur flasim për përfitimet e bamjeve është e dobishme të përmenden edhe polifenolet, substanca të dobishme për kontrollin e shënuesve inflamator. Gjithashtu në listën e përfitimeve mund të përfshihet dhe prania e lektinës, një proteinë që ka efekte pozitive në lidhje me frenimin e rritjes së qelizave tumorale.

Duke vazhduar me informacione mbi përfitimet e bamjeve, është e nevojshme t’i referoheni ndihmës së saj në kontrollin e nivelit të sheqerit në gjak. Gjithashtu në këtë pikë mund të renditen disa prova shkencore, ndër të cilat është e mundur të përmendet një studim tjetër për modelet e kafshëve të kryera në Kinë në 2013.

Bamjet janë të pasura me vitaminë C. Para se të filloni t’i konsumoni, duhet që të këshilloheni me mjekun tuaj pasi marrja e tij mund të ndërhyjë në efektet e një ilaçi të njohur si metformin, i cili përdoret për trajtimin e diabetit tip 2.

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top