Këshilla & Arsye

January 8, 2021 | 8:08

Bie shi? Mblidheni ujin dhe riciklojeni. Është i shkëlqyeshëm për teshat, në pastrim dhe gatim

Më pak mbeturina, dhe më shumë kursime falë ripërdorimit të ujit të shiut. Është ideal për të ujitur kopshtin e perimeve dhe bimëve, përveçse edhe një gjest i stileve të jetesës së qëndrueshme.

1

Si ta riciklojmë ujin e shiut?

Dikur thuhej: po bie shi, hajduti qeveritar. Tani, me ndryshimin e klimës, e cila ka ndryshuar plotësisht kalendarin e stinëve, mund të themi: bie shi, le të merremi me punë. Në kuptimin që uji i shiut, veçanërisht kur burimet ujore janë të pakta, përfaqëson vërtet një aset të çmuar nëse mund ta riciklojmë atë në një nga mënyrat e shumta të mundshme.

Riciklimi i ujit të shiut

Pastrimi i dyshemeve, i enëve në kuzhinë dhe i makinës. Por edhe larja e rrobave dhe rimbushja e impiantit të tualetit. Duhet të jemi të vetëdijshëm për një gjë: me ujin e shiut mund të bësh dhe të lash gjithçka në shtëpi. Dhe madje edhe jashtë, domethënë, ju mund të ujitni bimët dhe të kultivoni kopshtin e perimeve. Pa shpenzuar asgjë për sa i përket konsumit monetar.

Si ta ripërdorni ujin e shiut?

Thjesht për të dhënë një ide se sa kursime qëndrojnë pas rigjenerimit të ujit të shiut, mbani mend se larja e një makine përkthehet, mesatarisht, në një konsum prej 150 litra ujë. Pse ta shpenzojmë dhe ta konsumojmë ujin përmes çezmave? Çdo familje është në gjendje të mbulojë 50 përqind të nevojave të saj për ujë duke rigjetur ujin e shiut. Kaq shumë. Me disa përfitime kolaterale, të brendshme dhe të përgjithshme. Makina larëse, për shembull, punon më mirë me ujin e shiut sesa me ujin e rrjedhshëm. Ndërsa për pjesën e jashtme, riciklimi i shiut ul kostot e asgjësimit dhe pastrimit të ujit të bardhë. Pra, ai përfshin një mënyrë jetese të frymëzuar nga qëndrueshmëria autentike, dhe jo vetëm teorike.

Rigjenerimi i ujit të shiut

Qytetërime të shumta antike i konsideronin reshjet e shiut si ngjarje të favorshme sepse rrjetet e ujit mungonin. Megjithatë, sot, shiu është një alternativë ndaj ujit të rrjedhshëm dhe mund ta zëvendësojë atë në një numër aktivitetesh, dhe ka karakteristika shumë interesante. Në fakt, ai përmban një sasi të ulët guri gëlqeror dhe është pa klor, dy karakteristika që i lejojnë atij të vonojë konsumimin e tualetit dhe pajisjeve dhe të zvogëlojë rrezikun e prishjeve: prandaj, për shembull, këshillat për ta përdorur atë për makinën larëse.

Impianti i riciklimit të ujit të shiut

Për të përfituar nga avantazhet e ujit të shiut, ne mund të instalojmë depozita të vogla magazinimi, falë të cilave filtrohet fillimisht dhe më pas, përmes procesit të dekantimit, pastrohet. Përndryshe, ne mund të përfitojmë nga një metodë e bërë vetë, duke bërë një shishe me një gyp të integruar. Për ta marrë atë, duhet të marrim dy shishe plastike, me kapakët e tyre përkatës, dhe disa shiritë ngjitës. Presim pjesën e sipërme të kapakëve, në mënyrë që të kemi vetëm unazat metalike dhe bashkojmë kapakët, duke i mbivendosur ato, me shirit izolues për t’i vidhosur në qafën e shisheve. Në këtë pikë, gjithçka që duhet të bëjmë është të vendosim shishen e marrë në vendin ku mblidhet shiu. Falë kësaj metode të thjeshtë, ne zvogëlojmë përdorimin e ujit të pijshëm, duke e kufizuar atë në raste vërtet të nevojshme.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi nonsprecare.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top