Këshilla & Arsye

January 8, 2021 | 8:05

Psikologjia e copëzimit, teknika efektive e të mësuarit, për një kujtesë më të mirë

Mendja jonë është si një procesor kompjuteri. Kujtesa njerëzore përfshin aftësinë për të ruajtur dhe rikuperuar informacionin që kemi mësuar ose përjetuar. Studimi i kujtesës njerëzore ka qenë një temë e shkencës dhe filozofisë për mijëra vjet dhe është bërë një nga temat kryesore brenda psikologjisë njohëse.

Ekzistojnë tre faza të kujtesës: kujtesa ndijore, kujtesa afatshkurtër dhe kujtesa afatgjatë. Qasja për të bërë përdorimin efikas të kujtesës afatshkurtër duke grupuar informacionin quhet copëzim. Shoqata Amerikane e Psikologjisë (APA) e përcakton copëzimin si procesin me të cilin truri ndan pjesë më të mëdha të të dhënave në njësi më të vogla (copa), kështu që ato janë më të lehta për tu mbajtur në kujtesën afatshkurtër.

Në arsim si dhe në psikologji, copëzimi është një mënyrë për të lidhur së bashku pjesë të informacionit, në mënyrë që ato të kuptohen dhe kujtohen më lehtë. Në psikologji, një copë përcaktohet si një koleksion i njësive të ngjashme ose pjesëve të informacionit të kombinuara në një grup. Kjo e bën më të lehtë për të kujtuar grupe më të mëdha të të dhënave, duke përfshirë fjalët dhe numrat.

Si funksionon procesi i copëzimit

  1. Ndani sasi më të mëdha informacioni në njësi më të vogla

Për shembull, për të kujtuar sendet nga një listë, filloni duke i formuar ato në grupe. Nëse jeni duke punuar me një listë fjalësh të fjalorit, për shembull, mund të krijoni grupe të vogla fjalësh që janë të ngjashme ose të lidhura me njëra-tjetrën. Një listë e blerjeve mund të ndahet në një grupim më të vogël bazuar në faktin nëse artikujt në listë janë perime, fruta, qumështore ose drithëra.

  1. Identifikoni ngjashmëritë ose modelet

Ndërsa jeni duke krijuar grupe, kërkoni mënyra për të lidhur njësitë me njëra-tjetrën në mënyra kuptimplota. Çfarë kanë të përbashkët artikujt? Ju mund t’i gruponi artikujt së bashku sepse secila përbëhet nga katër shkronja, sepse ato fillojnë me të njëjtën shkronjë ose sepse ndajnë një qëllim të ngjashëm. Lidhja e grupeve të sendeve me gjërat nga kujtesa juaj, mund t’ju ndihmojë t’i bëni ato më të paharrueshëm. Ju mund të keni më shumë të ngjarë të mbani mend se keni nevojë për vezë, sodë buke dhe çokollatë nëse dëshironi të përgatisni një tortë.

Copëtim i thjeshtë

Ndarja e numrave të rastit në copa e bën numrin më të lehtë për tu mbajtur mend.

Për shembull: nëse do të mbani mend një numër telefoni 8605543781, do ta ndani numrin në copa si: 860-554-3781, gjë që e bën më të lehtë për tu mbajtur mend.

Ju mund të përdorni menemonikën si një mënyrë për të bashkuar njësi të ndryshme informacioni. Nëse po shkoni në dyqan ushqimesh ju mund të krijoni një fjalë nga shkronjat e para të secilit artikull që ju nevojitet. Pasi të mbani mend fjalën kyçe, do të keni më shumë mundësi të kujtoni artikujt e përfaqësuar nga secila shkronjë e shkurtesës.

Copëzimi në të mësuar

Copëzimi është i dobishëm për më shumë sesa thjesht kujtimin e informacionit vizual ose dëgjimor. Për shembull, ne përdorim copëzimin në mësimin tonë motorik. Kur i ndajmë detyrat e mëdha në blloqe më të shkurtër kohe, ne përdorim metodën e copëzimit. Kur mësojmë një detyrë të re, për shembull, vozitjen, ne zakonisht i ndajmë udhëzimet në hapa dhe pastaj kryejmë secilin hap veç e veç, me një pauzë midis tyre. Pasi të kemi mësuar detyrën, ne vazhdojmë të bëjmë një pauzë midis çdo hapi, i cili kualifikohet si një copë.

Edhe nëse nuk jeni njohur me copëzimin si një koncept psikologjik, është diçka që e keni vënë në praktikë për vite me radhë. Nga memorizimi i numrave të telefonit deri në ndarjen e tekstit në copa më lehtë të lexueshme, ne të gjithë kemi përdorur copëzimet në jetën tonë të përditshme. Duke praktikuar rregullisht metodat e copëzimit dhe duke përfshirë këtë teknikë në zakonet tuaja të studimit, mund të zbuloni se jeni në gjendje të mbani mend më shumë.

 

 

Burimi / https://www.psychside.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top