Në fokus

September 10, 2020 | 8:04

Brejtësit që mund të transmetojnë koronavirusin tek njerëzit

Që nga fillimi i pandemisë COVID, shkencëtarët kanë zbuluar se njerëzit janë në gjendje të infektojnë kafshë të tjera me koronavirusin e ri. Deri më tani, kjo ka përfshirë gjithçka, nga kafshët shtëpiake si macet dhe qentë te tigrat në kopshtin zoologjik të Bronx. Por dy studime të fundit kanë zbuluar se disa krijesa me katër këmbë mund ta kthejnë, duke zbuluar që një dëmtues i zakonshëm mund të jetë në gjendje t’ju infektojë me koronavirus: minjtë. Ndërsa ata për fat janë shumë më të vegjël se tigrat, ata gjithashtu kanë shumë më shumë gjasa të kalojnë në rrugën tuaj.

Dy ekipe studiuesish kanë zbuluar se miu i zakonshëm – i cili është gjitari më i bollshëm në Amerikën e Veriut – është i aftë të kapë virusin korona dhe ta kalojë atë te minjtë e tjerë në një mjedis laboratorik. Shkencëtarët thonë se ndërsa minjtë e infektuar me COVID nuk janë vërejtur ende në natyrë, zbulimet hapin mundësinë që minjtë mund të fillojnë potencialisht një zinxhir transmetimi, madje edhe tek njerëzit.

“Është një ngjarje statistikisht e pamundur, por nuk mendoj se mundësia është zero”, tha për Washington Post Tony Schountz, një ekspert i viruseve në Universitetin Shtetëror të Kolorados dhe një autor i studimit të dytë. “Nëse vazhdon në natyrë këtu në Amerikën e Veriut, atëherë do të ekzistojë gjithmonë rreziku i mundshëm i ngjarjeve të transmetimit të kontaktit nga miu tek njeriu.”Të dy studimet, të cilët janë në para-shtypje dhe ende nuk janë vlerësuar, kanë ngritur pyetje për studiuesit se si transmetime të tilla COVID do të ndodhnin jashtë një laboratori. Autorët e një studimi të lëshuar nga Agjencia e Shëndetit Publik të Kanadasë shkruajnë “shkalla në të cilën këto vëzhgime mund të përkthehen në popullatat e miut të egër mbetet e paqartë”, duke thënë se do të duhet të bëhen më shumë testime para se të përcaktohet se një popullatë e egër e minjve mund të transmetojnë COVID-19.

Të dy studimet nuk janë të parat që thellojnë mundësinë e infektimit të minjve me koronavirus. Një studim i vitit 2004 zbuloi se SARS – një koronavirus tjetër i ngjashëm me atë që shkakton COVID-19 – zbuloi se minjtë mund të infektoheshin. Dhe një studim kinez i botuar në qershor ishte i pari që zbuloi se minj të caktuar ishin në gjendje të infektoheshin me SARS-CoV-2 – i cili u konsiderua një lajm i mirë, pasi mund të ndihmonte në studimet laboratorike. Tani për tani, ekspertët po paralajmërojnë shkencëtarët që punojnë me minjtë të përdorin të gjitha masat e duhura paraprake ndërsa i trajtojnë ata, për të shmangur ndonjë infeksion të mundshëm.

 

 

Burimi / https://www.msn.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top