FB

February 15, 2024 | 6:24

Çelësat për krijimin e një mjedisi të shëndetshëm pune

 

Në një nivel të përgjithshëm, ne kalojmë një numër të madh orësh në javë në punë, afërsisht një të tretën e kohës sonë. Për këtë arsye, është thelbësore që, pavarësisht nga vendi, të ketë një mjedis të shëndetshëm pune. Nga ana tjetër, në vendin tonë të punës ndajmë informacione, mendime, madje edhe miqësi që nuk duam të cenohen nga asnjë konflikt. Për shkak të kësaj, është e rëndësishme që ne të mësojmë të lidhemi këndshëm me të tjerët.

Në fund të fundit, një mjedis i mirë pune na siguron një hapësirë pa stres që nuk lidhet me detyrat tona të punës. Kjo na bën shumë më efikas dhe do të na lejojë të jemi më të rehatshëm gjatë kohës që kalojmë në pozicionin tonë.

skuader

Nevoja për një mjedis të shëndetshëm pune

Sipas OBSH-së, një mjedis i shëndetshëm pune duhet të arrihet për tre arsye:

Sepse është gjëja e duhur për të bërë. Për sa i përket etikës së biznesit, është thelbësore t’i bësh punëtorët të ndihen rehat në pozicionin e tyre. Sot, të drejtat e njeriut përfaqësojnë një shtyllë të shoqërisë sonë. Çdo fushë në të cilën bashkëveprojnë qeniet njerëzore duhet t’i respektojë ato, veçanërisht nëse përfshihen paratë.

Sepse është një vendim i zgjuar. Çdo biznesmen është i vetëdijshëm se lumturia e punëtorëve të tij reflektohet në produktivitetin e tyre. Prandaj, nëse duam rezultate më të mira, komoditeti në punë është i rëndësishëm.

Sepse është e ligjshme. Kjo pikë lidhet drejtpërdrejt me të parën, pasi të drejtat e njeriut nuk janë vetëm një koncept moral dhe etik. Përkundrazi, ato janë bërë ligje themelore. Të respektosh punëtorin dhe të zhvillosh një mjedis të mirë pune do të thotë të ecësh brenda ligjit.

 

Çfarë e karakterizon një mjedis të shëndetshëm pune?

Në dokumentin e saj Mjediset e Shëndetshme të Punës: një model për veprim, OBSH përcakton një mjedis të shëndetshëm pune si “një vend […] ku punëtorët dhe stafi i lartë bashkëpunojnë në zbatimin e një procesi përmirësimi të vazhdueshëm për të mbrojtur dhe promovuar shëndetin, sigurinë dhe mirë- të qenët i të gjithë punëtorëve dhe qëndrueshmëria e vendit të punës”. Kjo do të thotë, është një mjedis në të cilin të gjithë punojnë për të mirën e përbashkët, për të arritur objektivin e aktiviteteve të tyre të punës dhe për të mirën kolektive, mirëqenien e të gjithë anëtarëve të ekipit. Përveç kësaj, ata flasin për 4 nivele kyçe që mund të ndikohen për të promovuar krijimin e mjediseve të shëndetshme të punës:

Mjedisi fizik i punës. Ai do të përfshinte karakteristikat e ndërtesës ose të vendit fizik ku zhvillohet aktiviteti i punës. Për shembull, mobiljet, cilësia e ajrit…

Mjedisi psikosocial i punës. Ai do të përfshinte qëndrimet, besimet dhe praktikat e njerëzve në vendin e punësimit.

Burimet e shëndetit personal. Ato në të cilat punëtori ka akses në mënyrë që të ndihet në mënyrë perfekte.

Pjesëmarrja e kompanisë në komunitet. Do të nënkuptonte përfshirjen e organizatës në të cilën ajo punon në shoqërinë që e rrethon.

 

Si mund ta përmirësojmë atë?

Duke lënë mënjanë çështjet e jashtme, ne gjithashtu mund të bëjmë pjesën tonë për të krijuar një mjedis të shëndetshëm pune. Çështjet ligjore ose strukturore të vendit ku punojmë nuk janë brenda mundësive tona. Megjithatë, ne mund të ndërmarrim iniciativa të vogla për të përmirësuar disponimin tonë dhe të atyre që na rrethojnë, si në vijim:

Shoqërohuni me kolegët – Në një mjedis ku të gjithë (ose pothuajse të gjithë) e njohin njëri-tjetrin, është normale të shohësh festime të vogla ditëlindjesh, promovime, arritje të vogla apo çështje familjare. Kështu, kujdesi për jetën e kolegëve tanë do të ndihmojë në përmirësimin e humorit të tyre dhe tonën. Për shembull, shqetësimi se një kolege është i sëmurë ose pyetja se si janë fëmijët e saj, do ta bëjë atë të ndihet më afër jush.

Respektoni privatësinë e të tjerëve – Në ndryshim nga pika e mëparshme, është e nevojshme të mbani mend se nuk duhet të tejkalojmë disa linja të privatësisë me kolegët tanë. Në fund të fundit, shumë njerëz e kuptojnë punën si një mënyrë për t’u larguar nga përditshmëria e tyre.

Kërkoni momente shkëputjeje në punë – Për të kombinuar konceptet e “shkëputjes” dhe “socializimit”, nuk ka asgjë më të mirë sesa të bëni pushime për të pirë një kafe ose për të ngrënë me kolegët gjatë kohës së drekës. Të punosh më shumë orë me radhë nuk garanton që të jesh më produktiv. Përkundrazi, është vërtetuar se vendet më produktive priren të jenë aty ku punohet më pak orë.

 

Një mjedis i mirë pune është një hapësirë e këndshme, jo armiqësore dhe e mbushur me njerëz me të cilët mund të ndajmë përvoja, procese dhe shumë kohë. Ne duhet të përdorim jetën profesionale për t’u ndjerë të mbështetur dhe, nëse nuk është ky rasti ynë, të pyesim veten nëse do të ishim të lumtur të vazhdojmë kështu. Sado e vështirë të duket, ka mundësi përtej një kompanie që nuk na kënaq.

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top