Mirëqenie

December 9, 2019 | 8:04

Ç’është më mirë për shëndetin: Pushimet apo meditimi?

Sipas një studimi që është publikuar në revistën “Springer Nature’s Journal Translational Psychiatry” është provuar se “efekti meditim” ka ndikim më të dobishëm në fiziologjinë tonë se “efekti pushime”.

1

Ekipi i studiuesve shqyrtoi ndryshimet në 20.000 gjene për të përcaktuar se cilat lloje të gjeneve ndryshonin para dhe pas përvojës turistike dhe pasi ekzaminuan efektin e meditimit mbi gjenet e pjesëmarrësve në studim, në të dy grupet, si te grupi i medituesve të rregullt dhe te grupi i medituesve fillestarë. Ata arritën në përfundimin se:

– Një pushim turistik ofron një ndikim të fortë dhe të menjëhershëm në rrjetet e molekulave që lidhen me stresin dhe imunitetin, por ky efekt është i shkurtër në përmirësimin e mirëqenies, e matur kjo e fundit nga ndjenjat e vitalitetit dhe ankthit.

– Ndërsa një trajtim meditues, për ata që e përdorin meditimin rregullisht, kishte një ndikim të konsiderueshëm në rrjetet molekulare antivirale. Dobia në molekulat e medituesve afatgjatë, por edhe atyre afatshkurtër, ishte shumë më e dallueshme nga ajo pushuesve jo-meditues.

Meditoni sa më shumë të mundeni, se ju bën mirë jo vetëm për shpirtin, por edhe për trupin!

Revista Psikologjia

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top