FB

January 27, 2023 | 10:19

Çfarë do të thotë të jesh fluid gjinor?

Personi që e sheh veten në këtë përkufizim shpreh një preferencë në identitetin gjinor, i cili është krejtësisht i ndryshëm nga orientimi seksual.

 

IDENTITETI GJINOR DHE SEKSI BIOLOGJIK KUNDËR ORIENTIMIT SEKSUAL

Identiteti gjinor është ajo që ndjen, ndërsa orientimi seksual është ajo që të tërheq. Duke shkuar në detaje, është e përshtatshme t’i referoheni seksit biologjik, që përcaktohet nga kromozomet e individit, dhe gjinia që rrjedh nga imazhi që një person ka nga vetja e tij. Të dy elementet nuk përputhen gjithmonë. Shprehja gjinore manifestohet nëpërmjet mënyrës se si tregojmë veten ndaj botës së jashtme, duke vendosur të modifikojmë pamjen tonë për të marrë kontakt me idenë tonë se çfarë jemi.

DISFORI GJINORE

Është e rëndësishme të mos ngatërrohet disforia gjinore dhe njerëzit e rrjedhshëm gjinor. Personi që vuan nga disforia gjinore, duke cituar aktivisten transgjinore Monika Romano, “jeton një gjendje e karakterizuar nga një shqetësim i thellë dhe i pakthyeshëm i shkaktuar nga mospërputhja midis gjinisë së perceptuar / përjetuar dhe asaj të caktuar në lindje, dhe komprometon fusha të rëndësishme të jetës”. Njerëzit që përjetojnë këtë shqetësim zakonisht identifikohen si persona transgjinorë dhe mund të vendosin të fillojnë një udhëtim tranzicioni.

Një person gjinor-fluid nuk ndikohet domosdoshmërisht nga disforia, dhe zakonisht jeton në një mënyrë pasuruese shumësin e tij. Nuk ka një periudhë kohore të paracaktuar për variacione. Rrjedhshmëria nuk është domosdoshmërisht një fazë, por kalon nëpër momente në të cilat subjekti identifikohet me një burrë, një grua, të dyja ose asnjëra nga këto. Me mënyrat e tij për t’ia treguar botës, kohën dhe lirinë për ta bërë këtë.

 

Njerëzit e rrjedhshëm nuk vendosin domosdoshmërisht të hyjnë në një rrugë tranzicioni dhe jo gjithmonë ndjejnë nevojën për t’u përshtatur me etiketat gjinore të imponuara nga shoqëria.

FLUID GJINOR APO PANSEKSUAL?

Një person gjinor-fluid, i cili në rrjedhën e jetës së tij ndihet në mënyra të ndryshme, nuk ka domosdoshmërisht një dëshirë seksuale ndaj të gjitha gjinive. Orientimi seksual dhe identiteti gjinor, shpesh i asimiluar në të kaluarën për lehtësi, duhet mbajtur gjithmonë i dallueshëm.

Pranimi i vetvetes është një proces që kalon përmes vetes dhe askujt tjetër. Megjithatë, një shoqëri që kupton dhe respekton zgjedhjet e të tjerëve e bën më të lehtë. Shprehja gjinore është një mjet me të cilin njerëzit zgjedhin të manifestojnë identitetin e tyre ndaj shoqërisë.

Nuk ka asnjë çelës absolut për të identifikuar personin fluid gjinor, i cili do të priret të shkojë së bashku me atë që i pëlqen të bëjë. Disa njerëz në fakt mund të vendosin të alternojnë aksesorët e burrave dhe të grave në bazë të asaj se si ndihen në atë ditë.

Në përgjithësi, personi fluid ushtron një formë të lirisë absolute, jo-binare, me anë të së cilës etiketat “mashkull” dhe “femër” janë të ndërkëmbyeshme në një mënyrë krejtësisht arbitrare. Në varësi të asaj se si ndihen në atë moment të veçantë, ata gjithashtu mund të kërkojnë që përemrat e ndryshëm të përdoren në bazë të mënyrës se si ata po manifestojnë shprehjen e tyre gjinore të atij momenti specifik.

 

 

 

 

Burimi /The Wom.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top