FB

March 31, 2023 | 9:04

Çfarë është vlerësimi emocional dhe si na ndihmon ai të luftojmë pozitivitetin toksik

Çdo lloj emocioni ka dinjitetin, peshën dhe domethënien e vet: duke iu kundërvënë pozitivitetit toksik, vlerësimi emocional na kujton se të jesh i trishtuar është gjithashtu e drejtë. 

Vleftshmëria emocionale është procesi i shlyerjes së fajit, kuptimit, njohjes dhe pranimit të ndjenjave dhe emocioneve të veta dhe të të tjerëve, edhe kur ato janë negative.

Ky proces, kaq delikat dhe thelbësor, nënkupton dhe mbështet nga njëra anë aftësinë për të shprehur dhe nga ana tjetër atë të dëgjimit të gjithçkaje që hyn në meritat e përvojës emocionale, pa e hedhur poshtë, pakësuar, refuzuar apo gjykuar.

Ç’DO TË THOTË TË BËSH TË VLEFSHME NJË NDJENJË?

Prandaj, duke dashur të thjeshtohet më tej, vlerësimi emocional është akti i pranimit dhe pranimit si ndjenja, mendime dhe sjellje të vlefshme të nxitura nga një lloj i caktuar i përvojës së brendshme. Zbatimi i këtij vlerësimi nuk do të thotë të shkosh mirë me ndjenjat negative (askush nuk është i kënaqur kur janë të trishtuar, të zemëruar ose të pakënaqur) ose të jesh në harmoni të plotë me ata që po kalojnë përvojën: thjesht do të thotë të pranosh se gjërat mund të përjetohen në një mënyrë të caktuar.

Nëse provojmë një ndjenjë, mund të kuptojmë se çfarë ndiejmë ose çfarë ndiejnë të tjerët pa u ndier / duke na bërë të ndihemi me faj, pa u turpëruar/ turpëruar dhe pa u përpjekur me çdo kusht të «mësojmë» t’i marrim gjërat ndryshe.

VLERËSIMI EMOCIONAL KUNDËR POZITIVITETIT TOKSIK

Duke marrë parasysh sa më sipër, duhet të jetë e qartë pse vlerësimi emocional është një mjet thelbësor për të luftuar pozitivitetin toksik. Pozitiviteti toksik, në fakt, është besimi i gabuar dhe fatkeqësisht i përhapur se është thelbësore për të gjetur gjithmonë anën pozitive, optimizmin dhe besimin në çdo situatë që po përjetoni.

Problemi është se të jesh pozitiv me çdo kusht, një mesazh që duket se kalon veçanërisht nëpërmjet mediave sociale, është i dëmshëm dhe madje i rrezikshëm. Optimizmi i detyruar, në fakt, bëhet i gjithanshëm dhe mohon praninë e emocioneve dhe ndjenjave të tjera si trishtimi, vuajtja, frika, zemërimi dhe dhimbja, duke i nënçmuar dhe duke i ndaluar ata sikur të ishin një mëkat.

Nga ana tjetër, vlerësimi emocional i mirëpret këto emocione dhe jo vetëm: na kujton se të gjithë kanë peshë dhe dinjitet të barabartë dhe se të jetuarit, ndjenja dhe shprehja e tyre nuk është kurrë e gabuar. Përkundrazi, ajo që është e gabuar është frika e të qënit në gjendje të pranoni se po përjetoni një moment në të cilin jeni poshtë ose nuk buzëqeshni dhe mahniteni si “ne duhet”.

SI PRAKTIKOHET VLERËSIMI EMOCIONAL?

Për fat të keq, siç e kemi përmendur tashmë, po jetojmë një periudhë historike në të cilën veçanërisht rrjetet sociale kontribuojnë në kalimin e një mesazhi të pasaktë se të gjithë duhet të jemi gjithmonë të lumtur. Nuk është e pazakontë të dëgjosh fraza si “Mos e bëj, mendo pozitivisht”, “Ke edhe gjëra të bukura, mendo për ato”, “Mjaft me trishtim, gjithçka do të shkojë mirë”, dhe vetë fakti që nuk është i rrallë na autorizon të mendojmë se është mënyra e duhur për të jetuar gjërat.

Dhe duhet të stërvitesh për të vënë në praktikë vleftësimin emocional, sepse është një proces që mund të përmirësohet vetëm me kohën dhe me inteligjencën e duhur emocionale. Një “stërvitje” e mirë është të mësosh të njohësh emocionet, duke pyetur me të vërtetë veten se çfarë po ndiejmë/ çfarë ndjen personi përballë nesh.

Megjithatë, është një praktikë e mirë të mësosh edhe të dallosh se çfarë e nxit këtë ndjenjë të veçantë. Kjo nuk do të thotë se duhet të duam / duhet të jemi të kuptueshëm: thjesht, duhet ta identifikojmë dhe të përpiqemi të kuptojmë se, për arsye që mund të mos na ndajnë ose nga të tjerët, është ajo që na bën / i bën të ndihen keq.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top