FB

February 23, 2021 | 10:58

Covid-19, çfarë dimë për variantin e ri japonez

Nuk kalon një ditë pa lajme për një variant të ri të virusit Sars-CoV-2 diku në planet. Tani është radha e variantit japonez i identifikuar me inicialet E484K. Është vetëm një tjetër transformim i vogël ose i madh i karakteristikave antigjenike të virusit dhe kjo shkakton spekulime, tani për tani pa ndonjë provë të caktuar shkencore, mbi një ndikim të mundshëm të këtyre viruseve mutante në vaksinat që aktualisht janë në dispozicion.

Natyrisht, asgjë nuk mund të dihet me siguri edhe nëse duhet thënë se situata duhet të monitorohet, siç po ndodh në laboratorë në të gjithë botën. Për këtë, si për variantet e tjera më “të njohura” është thelbësore të dish se çfarë ndodh. Dhe mbi të gjitha duhet të shihet nëse ky variant i ri do të jetë aq “i fortë” sa për të zënë vendin e viruseve që qarkullojnë në vend.

Pse shqetëson

Deri tani ne kemi mësuar se ka potencialisht më shumë variante shqetësuese, sepse ato janë më ngjitëse. Ne kemi prova për këtë me virusin e identifikuar në Mbretërinë e Bashkuar, tani i quajtur nga të gjithë “Anglez”. Për disa javë ai ka “dëbuar” llojet Sars-CoV-2 që më parë mbizotëronin në Britaninë e Madhe dhe tani po përhapet shumë shpejt në Itali. Në hemisferën jugore është varianti i Afrikës së Jugut që është shqetësues, si dhe ai Brazilian.

Sipas asaj që dihet deri më tani varianti i ri japonez i identifikuar në disa dhjetëra njerëz kishte karakteristikat e viruseve “anglezë” dhe të Afrikës së Jugut. Dhe mbi të gjitha ishte plotësisht “i ri”, krahasuar me atë që tashmë po qarkullon në vend. Sipas asaj që raportuan autoritetet japoneze në konferencën për shtyp, rreziku është që ai të jetë një “përzierje” që e bën virusin më ngjitës dhe për këtë arsye potencialisht më të aftë për t’u përhapur, infektuar dhe shkaktuar raste të infeksionit.

Për rekord, duhet thënë se vetëm pak më shumë se një muaj më parë, lajmet për një variant tjetër erdhën nga Japonia. Në janar, diçka e ngjashme ishte parë tashmë, me simptoma që varionin nga vështirësitë akute të frymëmarrjes deri te dhimbja klasike e fytit me ethe për të arritur raste krejtësisht asimptomatike. Edhe atëherë flitej për një variant të ri, si pjesë e një procesi që është totalisht normal për virusin: mutacionet janë pjesë e karakteristikave të shumë shtameve virale. Shkurtimisht: sa më shumë që popullata bëhet imune ndaj llojit qarkullues, aq më e madhe është nevoja që virusi të “modifikojë vetveten” për një mekanizëm “vetë-ruajtje”: me pak fjalë, virusi përpiqet sa të mundet t’i shpëtojë sistemeve mbrojtëse të trupit, duke iu përshtatur më mirë.

Pse ndryshojnë viruset? Shembulli i gripit

Për të kuptuar më mirë variantet, le të kujtojmë se në mënyrë ciklike viruset tentojnë të ndryshojnë për tu përshtatur për shtame të ndryshme të viruseve të gripit që pësojnë modifikime pak a shumë të rëndësishme të trashëgimisë së tyre gjenetike. Këto ndryshime mund të jenë minimale dhe kjo është ajo që ndodh çdo vit me rastin e gripit sezonal, për të cilin popullatat në rrezik më të madh duhet të vaksinohen rregullisht, ose mund të ndodhin ndryshime që ndryshojnë thellësisht strukturën e vetë virusit, duke e bërë atë plotësisht të ri dhe të panjohur nga sistemi imunitar i njeriut.

Teknikisht, ekspertët i përcaktojnë këto mënyra ndryshimi si “lëvizje antigjenike” ose “zhvendosje antigjenike”. E para, e cila qëndron për lëvizje antigjenike ose variacione të vogla, është rezultat i mutacioneve minimale që ndodhin natyrshëm gjatë replikimit viral në të gjitha gjenet dhe në veçanti në ato që rregullojnë dy antigjenet kryesore (hemaglutinina dhe neuraminidaza). Ndryshimi ndodh pas ristrukturimit të materialit gjenetik të dy viruseve të ndryshëm, të cilët infektojnë të njëjtën qelizë.

Nga ky “kombinim” i trashëgimisë gjenetike virale mund të lindë një virus krejtësisht i ri në krahasim me ato të mëparshmit. Padyshim që rreziku i mutacioneve është më i madh, sa më i lartë të jetë numri i individëve pritës në të cilët virusi riprodhohet dhe për këtë arsye, duke u kthyer në koronavirus, është thelbësore të kufizohen infeksionet dhe mundësia e “variacioneve”. Ky është qëllimi që të arrihet me vaksinimin dhe tani për tani, me vëmendjen ndaj rregulloreve të parandalimit.

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top