FB

May 17, 2021 | 8:27

Covid-19: Pesë mënyra për ta bërë përqafimin më të sigurt, nga ekspertët

 

Këshillat për përqafimin duket se po ndryshojnë. Përmirësimi i të dhënave nga pandemia ka bërë që ekspertët të lehtësojnë masat, duke rikthyer në vëmendje përqafimet, sidomos për vendet që prej muajsh e muajsh janë kufizuar nga përqafimi i të afërmve apo miqve. Ekspertët thonë se nga përqafimi ka përfitime të vërteta, ul stresin dhe presionin e gjakut, por ata nxisin që njerëzit gjithsesi të jenë akoma të kujdesshëm. Atëherë, si mund të përqafosh me kujdes?

1

Ja disa nga këshillat e ekspertëve të koronavirusit se si të përqafohemi në mënyrë të sigurt:

 

1.Bëhuni përzgjedhës

“Personalisht do ta kufizoj përqafimin për anëtarët e familjes dhe jo përtej,” thotë Prof. Sally Jane Cutler nga Universiteti i Londrës Lindore.

“Mendoj se duhet të jemi shumë të konservuar për atë që zgjedhim të përqafojmë”, thotë Prof Cath Noakes, anëtar i komitetit Sage që këshillon qeverinë. Ai shton se rreziku do të varet nga ai që do të përqafoni. “Do të më shqetësonte nëse do të mund të përqafonim të gjithë miqtë tanë sa herë që t’i takonim përsëri. “Ndoshta mos i përqafoni të gjithë ata që njihni. Nëse do të përqafoni dikë, kufizojeni atë në një numër shumë të vogël, siç është familja, rreshti i ngushtë, të cilët ndoshta do të vlerësonit me të vërtet një përqafim.”

Frank Atherton, zyrtar kryesor mjekësor në Uells, gjithashtu kërkon që të mos përqafoni çdokënd. “Shkalla e prevalencës është me të vërtetë mjaft e ulët për momentin, dhe të jesh afër një anëtari të familjes tënde është më pak e rrezikuar tani,” thotë ai. “Por me të huajt, do të isha akoma shumë i kujdesshëm.”

Këshillat e reja të qeverisë sugjerojnë që njerëzit duhet të kenë kujdes të shtuar me ata që janë të prekshëm nga Covid dhe ndoshta të zgjedhin të mos përqafojnë të afërmit e moshuar – veçanërisht nëse secili prej tyre ende nuk është i vaksinuar.

 

2.Bëje shpejt

Kohëzgjatja e kohës që kaloni në kontakt të ngushtë me dikë gjithashtu bën ndryshim. “Mos kaloni shumë gjatë duke pasur kontakt ballë për ballë, bëni një përqafim të shkurtër dhe kaq”, thotë Dr. Atherton.

Prof. Noakes pajtohet: “Mos përqafo shumë shpesh, dhe bëje shpejt “.

Këshillat e përditësuara të qeverisë për përqafimet, gjithashtu e vënë theksin tek kjo çështje. “Periudhat më të gjata të kontaktit të ngushtë rrisin rrezikun e transmetimit, por mos harroni se edhe kontakti i shkurtër mund të përhapë Covid-19, dhe nuk ka diçka të tillë si një periudhë plotësisht e sigurt e kontaktit të ngushtë”, thotë ajo.

 

3.Shmangni kontaktin ballë për ballë

“Provoni dhe shmangni të qenit ballë për ballë, ndoshta kështu nëse e ktheni fytyrën paksa larg, dhe madje edhe të mbani një maskë mund t’ju ndihmojë”, thotë Prof. Noakes. “Realiteti është që kur përqafon dikë je shumë afër tij dhe e dimë se virusi është në frymëmarrjen e njerëzve dhe ju jeni shumë afër asaj frymëmarrjeje në atë moment.”

“Gjëja tjetër – e cila tingëllon me të vërtetë koprace – por ekziston mundësia e veshjes së një fytyre duke u përqafuar”, thotë Prof. Linda Bauld nga Universiteti i Edinburgut.

“Nëse do të vizitonit një person të prekshëm në përgjithësi, do të donit ta bënit atë. Higjiena e duarve është gjithashtu ende me të vërtetë e rëndësishme. Kur prekni dikë, ju po prekni gjërat që ata kanë prekur.”

3

4.Bëjeni jashtë

Ekspertët kanë qenë gjithmonë të qartë se rreziqet nga Covid janë më të ulta jashtë. Këshillat e qeverisë për kontakt të ngushtë sugjerojnë gjithashtu që përqafimi i të dashurve jashtë ambienteve të mbyllura është më i sigurt. Nëse njerëzit takohen brenda – siç lejohet në grupe deri në gjashtë nga 17 maji – atëherë sigurohuni që hapësira të jetë e ajrosur mirë, shton ajo.

“Hapni dritaret dhe dyert, ose ndërmerrni veprime të tjera për të futur shumë ajër të pastër. Sa më shumë ajër i freskët që futet brenda, aq më shpejt çdo virus i ajrit do të pastrohet nga dhoma.”

 

5.Testohuni

Qeveria sugjeron që për ta bërë kontaktin e ngushtë më të sigurt, njerëzit duhet të testojnë veten rregullisht – edhe nëse nuk kanë simptoma. Aktualisht, testet janë falas për të porositur për këdo që dëshiron një të tillë. “Rreth një në tre persona me koronavirus nuk tregojnë simptoma, kështu që mund ta përhapin virusin tek të tjerët pa e ditur,” thotë qeveria. “Testimi rregullisht do të ndihmojë në uljen e rrezikut.”

2

Por nëse mund ta bëni në mënyrë të sigurt, këtu janë përfitimet …

Jo të gjithë mund të jenë të ngazëllyer për kthimin e përqafimeve javën e ardhshme – por sipas shkencës, është mirë për ju. Prekja është “me të vërtetë thelbësore” për njerëzit, thotë Prof. Robin Dunbar, psikolog evolucionar në Universitetin e Oksfordit – dhe kalimi pa të dobëson marrëdhëniet tona të ngushta.

“Lloji i prekjes më intime – krahu rreth shpatullës, një goditje në krah dhe këto lloj gjërash të rezervuara për miqësi më të ngushtë dhe anëtarët e familjes – janë me të vërtetë të rëndësishme”, thotë ai. Ato na bëjnë të ndihemi më të lumtur, të kënaqur dhe me besim tek të tjerët.

Prekja është shqisa jonë e parë për t’u zhvilluar, dhe studimety kanë treguar se kontakti fizik me të tjerët mund të zvogëlojë efektin e stresit.

Prof. Linda Bauld thotë se ka përfitime të vërtetuara shkencërisht nga prekja dhe “veçanërisht një përqafim i ngrohtë”. “E dimë nga studimet që ul rrahjet e zemrës, presionin e gjakut dhe zvogëlon stresin”, thotë ajo.

Prof. Dunbar thotë se arsyeja që njerëzit kanë nevojë për kontakt fizik është sepse ne kemi evoluar nga primatët që kujdesen për njëri-tjetrin. Megjithëse pjesa më e madhe e gëzofit tonë është zhdukur, njerëzit bëjnë të njëjtat lëvizje pikërisht në të njëjtat neurone kur godasin, përqafojnë ose godasin njëri-tjetrin, thotë ai. Kjo shkakton endorfinë, kimikatet që ndjehen mirë në tru.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi www.bbc.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top