Marrëdhënie

May 11, 2020 | 9:48

Dallimi midis egoizmit dhe dashurisë ndaj vetes quhet dashuri vetjake

A keni zgjedhur të doni veten? Ju nuk jeni egoist, keni mësuar vetëm të respektoni veten. Quhet vetë-dashuri dhe ia keni borxh. Disa do t’ju quajnë mendjemprehtë, disa do t’ju shohin si narcisistik. Nuk ka rëndësi. E rëndësishme është që ju të dini se si ta dalloni. Për vetëvlerësimin tuaj, për paqen tuaj të brendshme.

Dr. Chamorro-Premuzic nga Universiteti Columbia përmblodhi përkufizimin e egoizmit dhe atë të narcistit.

“Egoisti bën gjithmonë atë që dëshiron, edhe me çmimin e lëndimit të të tjerëve. Narcisisti, nga ana tjetër, është i fiksuar me veten, vetë-referencial, i vetë-përqendruar, i ftohtë, pa empati dhe kërkon vazhdimisht nga të tjerët miratim ose admirim”. Në të dyja rastet, nuk mund të flitet për dashuri vetjake.

Çfarë është dashuria për veten?

Nuk është shkatërrim dhe nuk është kotësi. Të duash veten do të thotë të pranosh kufijtë dhe frikën tënde. Jini të vetëdijshëm për vlerën tuaj pa e zvogëluar ose mbivlerësuar atë. Vetë-dashuria është respekt, të dish të thuash jo në raste që e kërkojnë atë dhe pa u ndier fajtor. Sa herë i keni lënë mënjanë nevojat tuaja, në mënyrë që të ndihmoni të tjerët të realizojnë të tyret? Dhe sa herë jeni lënduar në ndihmë të tyre duke i kërkuar vetes një sakrificë të madhe në mënyrë që të mos i zhgënjeni?

Në këtë rast vetë-dashuria heq një vijë midis të qenit i dobishëm dhe të lejosh veten të përdoret. Ajo vendos një ekuilibër midis jush dhe botës. Në familje, në jetën në çift dhe në marrëdhëniet shoqërore, vetë-dashuria ju lejon të filtroni, zgjidhni, vlerësoni me mençuri më të madhe. Gjithashtu ju ndihmon të kuptoni që marrja e një pozicioni tjetër, shprehja e një mendimi të kundërt, kushtimi i kohës dhe vëmendjes, nuk ju bën një “person të keq”. Në të vërtetë. Kjo ju bën të lirë. Të matur. Më të sigurt për veten dhe të vetëdijshëm për të tjerët. Dashuria për veten nuk është egoizëm, është thjesht ti.

Kujdesuni për veten ndërkohë që kujdeseni për të tjerët. Të duam njëri-tjetrin, në mënyrë që të duam më mirë. Respekt për të qenë në gjendje të kërkoni respekt nga ata që përpiqen të marrin pa dhënë kurrë.

 

 

Burimi / https://www.giornodopogiorno.org/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top