FB

February 28, 2024 | 5:54

Dashuria toksike: Kurthi i thërrimeve të bukës

 

Një nga shumë teknikat e manipulimit në të cilën njëri partner mund të përpiqet të burgos tjetrin duke dhënë dashuri si një thërrime buke. Në fushën e dashurisë toksike kur flasim për ndjenjat do të ishte më e saktë të flitet për “thërrime dashurie”. Kjo është një teknikë tjetër manipulimi që një person përdor për të futur në kurth partnerin e tij në një marrëdhënie toksike dhe për ta mbajtur atë të lidhur me veten, duke anuluar të drejtën e tij për të zgjedhur. 

cifttoksik

Thërrimet janë ndezjet e vëmendjes që thërrmija e bukës është e gatshme t’i kushtojë një partneri që nuk dëshiron ta bëjë veten të heqë dorë, pavarësisht se nuk ndjen një interes dhe dëshirë të vërtetë për t’iu përkushtuar atij ose asaj. Pra, edhe nëse nuk i intereson marrëdhënia, herë pas here shfaqet me një mesazh, një like në rrjetet sociale ose, më së shumti, me një takim të shkurtër, duke mbajtur gjallë tek personi tjetër iluzionin se marrëdhënia nuk është konkluduar, por se ka ende mundësi për një pikë kthese.

Thërrmimi i bukës ndodh kur një person nuk ndjen një ndjenjë të vërtetë ndaj nesh, por gjithsesi na konsideron një kalim kohe të mirë. Kjo është arsyeja pse ai nuk mund të vendosë të na lërë të largohemi plotësisht: pas disa takimeve që të dy i kemi konsideruar të suksesshme, kur vërtet fillojmë të përfshihemi, ai na lë mënjanë, na lë pas dore ose edhe për një kohë të caktuar nuk shfaqet. përsëri pa iu përgjigjur pyetjeve tona, mesazheve dhe thirrjeve tona.

Më pas, papritur ai rishfaqet, me një mesazh, një emoji, një gjest të sjellshëm, i ndjekur nga kontakte të tjera të buta, madje edhe flirtuese. Kjo na befason, duke qenë se deri tani prisnim që apeli ynë i fundit të bjerë në heshtje, si gjithë të mëparshmet: përkundrazi, këtë herë ai është çuditërisht i butë dhe joshës.

Në atë pikë, për të mbajtur të hapur një rrugë që menduam se ishte komprometuar në mënyrë të pariparueshme, ne jemi të gatshëm të bëjmë gjithçka (ose pothuajse çdo gjë) për sa kohë që ai nuk zhduket më. Megjithatë, është një bast i sigurt që pasi të ketë marrë atë që donte, njeriu ynë do të kthehet për të eklipsuar veten, të paktën derisa të vendosë të na japë disa thërrime të tjera nga vetja.

 

Pse ju bën të vuani? 

Të kënaqesh me thërrimet presupozon një marrëdhënie në të cilën të dy partnerët nuk janë në baza të barabarta dhe respekt të ndërsjellë. Njëri nga të dy, në fakt, jep vetëm fragmente dashurie dhe vëmendjeje, ndërsa tjetri detyrohet të kënaqet me atë pak që merr, për të mos e gjetur veten krejtësisht të vetëm. Paqartësia e marrëdhënies sheh nga njëra anë pamundësinë e ndërtimit të një projekti në çift, por nga ana tjetër nuk arrin të zhgënjejë plotësisht pritshmëritë e partnerit të tiranizuar, për të mos e shtyrë në një ndarje përfundimtare. Në këtë mënyrë ndërtohet iluzioni se, herët a vonë, marrëdhënia do të arrijë një pikë kthese dhe më në fund do të ngrihet në një nivel më të lartë. Kjo paqartësi shkakton dhimbje të mëdha dhe në të njëjtën kohë është ajo që e dallon grisjen e bukës nga fantazma, në të cilën njëri nga dy partnerët, për të mos zgjidhur marrëdhënien, thjesht zhduket. Në rastin e fundit, pas një kohe të caktuar çorientimi, të paktën dëshira për t’u thyer është e paqartë dhe gjithçka që mbetet është ta pranosh atë. Megjithatë, ajo është më e ngjashme me dinamikat e tjera me të meta, të tilla si vendosja në stol ose orbitimi: e dyta konsiston në dëshirën e njërit prej dy partnerëve për të qëndruar në kontakt me ish-in në një farë mënyre, ose të paktën në orbitën e tij, pasi të ketë marrëdhënia u ndërpre. Benching, nga ana tjetër, është ajo dinamika ku njëri nga dy partnerët e lë tjetrin, si të thuash “në stol”, por pa e ndërprerë plotësisht marrëdhënien, ndërkohë që ruan marrëdhëniet me persona të tjerë për të cilët ka një interes më të madh.

 

Sui të shpëtoni veten?

Kur e vëzhgoni situatën nga jashtë, rasti duket shumë i qartë: si në trekëndëshat klasikë në të cilët ai nuk do ta lërë kurrë gruan për t’u martuar me të dashurin e tij, historia dënohet me një fund të trishtë dhe i vetmi. zgjidhja është t’i jepet fund sa më shpejt që të jetë e mundur, për të mos zgjatur vuajtjet e panevojshme. Në realitet, për ata që e përjetojnë situatën nga brenda, gjërat nuk janë aq të thjeshta. Zakonisht viktimat e një buke, por në përgjithësi të partnerëve që zbatojnë teknika manipuluese të këtij lloji, janë njerëz me vetëbesim të ulët, të cilët me kalimin e kohës mund të jenë zhvilluar ose shtyrë drejt një varësie të vërtetë emocionale.

Alternimi i vazhdueshëm i vëmendjes edhe të ekzagjeruar që kënaq dhe mashtron ata që e marrin atë, dhe momentet e heshtjes dhe braktisjes së plotë, gjenerojnë një gjendje konfuzioni dhe çorientimi në të cilën nuk është e lehtë të mendosh qartë. Shpresa që marrëdhënia mund të evoluojë në një marrëdhënie më të qëndrueshme dhe më të kënaqshme nuk zbehet kurrë plotësisht dhe kjo mund të çojë në injorimin ose mosnjohjen e sinjaleve që janë plotësisht të dukshme për ata që e vëzhgojnë çështjen nga jashtë.

Megjithatë, hapat për të shpëtuar veten nga furça janë si më poshtë:

-Kuptoni që jeni në një marrëdhënie dashurie toksike dhe jofunksionale dhe bëhuni të vetëdijshëm për situatën tuaj.

-Bëhuni të vetëdijshëm për veten, dëshirat dhe nevojat tuaja.

-Jini të bindur se keni të gjitha të drejtat dhe cilësitë e nevojshme për t’u dashuruar në një mënyrë gjithëpërfshirëse dhe të plotë, pa pasur nevojë të kënaqeni me disa thërrime.

-Merrni mbështetjen e rrjetit tuaj të miqve (ose, nëse është e nevojshme, të një eksperti) për t’u shkëputur nga një marrëdhënie jo e shëndetshme, për të shpëtuar nga kjo spirale manipulimi dhe për të hapur veten ndaj marrëdhënieve të reja të mundshme me të cilat mund të ndërtoni një ndjenjë më të shëndetshme dhe më të kënaqshme. 

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top